Smittevern - Forebygge skade på hud hos medarbeider v. 1.4

Hensikt med rutinen

Forebygge skade hos medarbeidere på grunn av hyppig bruk av beskyttelsesutstyr

Hvem gjelder den for

Gjelder alle medarbeidere som benytter beskyttelsesutstyr i sitt virke i Sykehjemsetaten

Ansvarsfordeling

Institusjonssjef har ansvar for at prosedyren gjøres kjent og legger til rette for etterlevelse.

Utførelse av rutine

Å bruk utstyr som er godt tilpasset og ikke gnager på utsatte steder som neserygg, panne og huden bak ørene er viktig. Gnager en brille, bør en annen type briller eller visir benyttes. Å veksle mellom flere ulike typer i løpet av en arbeidsdag kan hjelpe. Er det masken som gnager, bør avreidsgiver bestille øre-avlastere.

Merk! Masker beskytter hverken medarbeider, pasient/beboer eller kollega dårligere dersom den lekker. Lekkasje skyldes ofte at masken ikke passer til ansiktsformen eller at brukeren har skjegg eller skjeggstubber som gjør at masken ikke blir tett.

Overflatiske hudskader har sammenheng med at bruk av beskyttelsesutstyret fører til en eller flere av følgende:

  • økt fuktighet under maske, briller og hansker
  • høyere hud-pH
  • større friksjon på grunn av fuktighet
  • allergiske og toksiske reaksjoner
  • nedbryting av hudbarrieren
  • akne
  • kløe og tørr hud
  • hyppigere håndvask

Ta vare på huden på hendene dine

  • Hånddesinfeksjon med sprit som er tilsatt glyserol er mest skånsomt for hendene. Gni til du blir helt tørr (ca. 30 sekunder)
  • Vask hendene så sjelden som mulig, men så ofte som nødvendig
  • Vær nøye med valg av håndsåpe. Alkaliske såper med pH over 7 (fettløselige) skader huden mer enn såpe med lav-pH. Parfyme, konserveringsmidler og fargestoff tørrer huden ut mer enn nødvendig. Velg flytende fremfor skum.
  • Hendene må være helt tørre før man tar på hansker, både for å hindre at man «drar i huden», men også at fukten løser opp akseleratorene (stoffer som gjør hanskene myke) i hanskene og skaper irritasjon over tid
  • Det er ulike akseleratorer i ulike hansketyper og dersom man ikke tåler en type hansker, kan det være lurt å prøve en annen type om dette er tilgjengelig
  • Bruk kun hansker der det er nødvendig (kjent smitte eller kontakt med kroppsvæsker og kjemikalier). Huden på hendene trenger luft og mulighet til å bli tørre
  • Smør hendene med en lett, vannholdig krem eller en lotion mange ganger i løpet av arbeidsdagen. På arbeidsplassen er dispenser å foretrekke fremfor tuber
  • Hendene anbefales en fettholdig håndkrem uten fargestoff, parfyme eller konserveringsmidler på slutten av dagen, for eksempel om kvelden for å bedre hudens beskyttende evne

Det er utarbeidet en plakat for å ta vare på huden på hendene. Den finner du vedlagt (trykk på "Relatert" og videre på "Vedlegg").

Forebygge trykkrelaterte skader forårsaket av beskyttelsesbriller, visir og ansiktsmasker

Trykk forårsaker to typer problemer, avklemming av blodsirkulasjon og skader på hudens overflate:

  1. Avklemming av blodsirkulasjonen i et avgrenset område i huden, som gir nedsatt tilførsel av næring og oksygen i epidermis (overhuden)
  2. Skader på hudens overflate har en mer blandet årsakssammenheng. Hudstatus før beskyttelsesutstyret tas i bruk er av betydning. Personer som lett får tørr og kløende hud, er mer utsatt for hudskader forårsaket av beskyttelsesutstyret

Det er viktig å styrke hudbarrieren ved å utføre god hudpleie den tiden en ikke bruker beskyttelsesutstyr. Tilfør huden fett og fuktighet. Fuktighetskrem inneholder ulike mengder fett og fuktbindende stoffer (eks. glyserol og karbamid). Unngå uttørring av hud ved å bruke for varmt vann og såpe. Hudpleieprodukt med olje er et godt alternativ. Dropp sminken

«Maskne» opptrer som oftest i form av nupper, rødhet og kviser, spesielt i kinn- og munnregionen. Disse problemene oppstår blant annet på grunn av den mekaniske friksjonen et munnbind gir i ansiktet. Et munnbind er designet for å være tett, og det gjør at det fort kan bli både varmt og klamt på huden under.

Den konstante bevegelsen gir ikke bare rødhet og irritasjon, men kan også på sikt skape små åpninger i huden. Disse små åpningene gjør det enklere for bakterier som gir kviser å komme inn i huden, og skape ytterligere irritasjon.

Dagkremen gjør dobbeltarbeid her, i tillegg til å redusere talg kan den beskytte huden mot friksjon fra munnbindet

Før du tar på smittevernutstyr:

Dersom dagkrem ikke er nok kan man kan bruke barrierefilm, plastfilm, hydrokolloider, skumbandasjer eller silikonpads til å beskytte huden.

  1. Barrierefilm

Påfør barrierfilm (Secura®) som lufttørkes i 30 sekunder, eller barrierekrem (Cavilon®) over nese- og kinnbein. Disse barrireproduktene kan brukes alene, eller under følgende produkter: Mepitac® tape (silikontape), DuoDerm signal Convatec™ (hydrokolloid bandasje), Mepilex Lite® (tynn polyurethan skumbandasje).

MERK! Barrierefilm kan gjøre at bandasjen fester seg bedre, og huden blir mindre skadet når bandasjen fjernes. Det tar 72 timer før hudfilmen er borte fra huden. Om du for eksempel skal behandle en dermatitt med kortisonkrem i denne perioden, vil den ikke være effektiv før barrierefilmen er borte.

  1. Trykkavlastende bandasjer

Ved bruk av Hydrokolloid bandasje eller tynn polyurethan skumbandasje skal det ikke benyttes fettholdige hudpleieprodukter, da de vil hindre at bandasjen fester seg på huden.

Klipp til og plasser på de trykkutsatte stedene. For tilpassing av Mepilex Lite®: Se f.eks. produsentens klippeguide: Klippeguide – Forebygging av utstyrsrelaterte trykkskader (se lenke lenger ned).

NB! Flerlags skumbandasje gir best polstring mot trykk, men bekymringen her er altså at masken muligens ikke vil sitte tett nok på.

Om en ansatt får trykksår

Åpent sår hos ansatte pga. trykk fra visir, briller eller åndedrettsvern kan være trykksår i kategori 3 eller 4, og skal dokumenteres. Trykksår som følge av bruk av personlig beskyttelsesutstyr skal meldes som uønsket hendelse i EQS.

Kompetanse

Det må sikres at medarbeidere har grunnleggende ferdigheter i basale smitteverntiltak og nødvendig kunnskap om bruk av beskyttelsesutstyr.

Kompetansekrav

God kjennskap til basale smitteverntiltak og riktig bruk av beskyttelsesutstyr.

Referanser

Personlig verneutstyr, Håndbok for basale smittevernrutiner.  FHI 2022

Her kan du lese mer

Mölnlycke klippe guide: https://www.molnlycke.no/SysSiteAssets/master-and-local-markets/documents/norway/wound-care-documents/appliseringsguide/mepilex-lite-klippeguide-one-pager-nowc1202004.pdf

Covid-19: Helsepersonell får hudproblemer av beskyttelsesutstyret. Sykepleien 2020 

Smittevern og hudutfordringer ved covid-19. Tidsskriftet 2020