Vaksine - Oppbevaring av vaksiner i kjøleskap/kjøleboks og kontroll av temperatur v. 2.6

Hensikten med rutinen

Sikre gode rutiner for riktig oppbevaring og kontroll av temperatur av vaksiner i kjøleskap/kjøleboks.  

Hvem gjelder rutinen for

Ansatte som jobber med vaksinering.

Ansvarsfordeling

Leder er ansvarlig for at prosedyren en kjent.

Ansatt er ansvarlig for å sette seg inn i prosedyren og etterfølge den.

Helseetaten ved Faggruppe smittevern har ansvar for at rutinen er oppdatert. 


 

Utførelse av rutine

Oppbevaring av vaksiner i kjøleskap/kjølebokser 

  • Vaksiner skal transporteres og lagres ved 2–8 °C.
    Kjøleskap og kjølebokser som brukes til vaksiner skal være godkjent for legemiddellagring og skal ikke benyttes til andre formål.

  • Ved mottak av vaksiner skal de umiddelbart plasseres i kjøleskap eller kjøleboks.

  • Vaksiner skal ikke oppbevares i kjøleskapsdøren, da temperaturen der ofte overstiger +8 °C.

  • Unngå unødvendig åpning av kjøleskap/kjøleboks for å opprettholde stabil temperatur.

  • Kjøleskapet eller boksen skal ikke være overfylt. For å sikre jevn luftsirkulasjon og stabil temperatur må det være noen centimeters avstand mellom vaksinepakningene og veggene, samt mellom store esker.

  • Vaksinelageret skal organiseres slik at vaksiner med kortest holdbarhet brukes først.

  • Vaksiner må ikke brukes etter utløpsdato. Ved vaksiner som krever blanding av flere komponenter, må holdbarheten til hver enkelt komponent kontrolleres.
    Det bør være rutine for regelmessig gjennomgang av vaksinelageret for å fjerne utgåtte preparater og for rengjøring.

  • De fleste vaksiner tåler ikke frost. Frossen vaksine kan både miste effekt og forårsake bivirkninger.
    Vaksine som har vært utsatt for temperatur under +2 °C eller over +8 °C kan i noen tilfeller brukes, men dette må vurderes individuelt.
    Folkehelseinstituttet (FHI) gir råd i slike tilfeller. Spørsmål kan rettes til farmasøyt i telefontiden.

  • Frysetørkede vaksiner bør brukes så snart de er ferdig oppblandet.

Kontroll av temperatur i kjøleskap

  • Det anbefales å bruke digitalt maksimums-minimumstermometer med alarmfunksjon, plassert midt i kjøleskapet.

  • Temperaturen skal leses av tre ganger daglig – morgen, ettermiddag og kveld – og loggføres.
    Temperaturlogg kan føres på skjema festet på kjøleskapsdøren. Etter avlesning skal termometeret nullstilles.

  • Temperaturlogger bør oppbevares i minst 1 år.

  • Fagpersonell ved FHI vurderer om vaksinen fortsatt kan benyttes eller må destrueres.

  • Årsaken til temperaturavvik skal identifiseres og korrigeres. Det skal noteres i loggen hva som er gjort.

  • Avvik skal også meldes i EQS i henhold til bydelens rutiner.

Kontroll av temperatur i kjøleboks

  • Spesielt om kjølebokser fra Dometic: Temperaturen i disse boksene kan variere avhengig av målepunkt. Vaksiner skal ikke plasseres direkte på bunnen, da de kan komme i kontakt med kjøleelementet. Vaksinene bør plasseres ca. 10 cm over bunnen. Helseetaten har anskaffet rister som skal ligge i bunnen – disse skal ikke fjernes.

  • Brukerveiledninger kjøleboks: Vaksine - Brukerveiledning kjøleboks Dometic 10,5 liter Vaksine - Brukerveiledning kjøleboks Dometic CFX 32 liter

  • Til hver boks følger det en temperaturlogg; Cryopak Escort iMiniPlus PDF. Brukerveiledning temperaturlogg: Vaksine - Brukerveiledning Cryopak Escort iMiniPlus PDF temperaturlogger

  • Temperaturen skal leses av tre ganger daglig (morgen, ettermiddag, kveld).

  • Fagpersonell ved FHI vurderer om vaksinen fortsatt kan benyttes eller må destrueres.

  • Ved temperaturavvik skal årsaken identifiseres og korrigeres, og tiltak dokumenteres.

  • Avvik skal meldes i EQS i henhold til bydelens rutiner.

Skjema for utfylling av temperatur: Henges for eksempel på kjøleskapet.

Hva skal leses av?

  • Temperatur nå
  • Max temperatur og min temperatur.

​OBS! Husk å nullstille temperaturmåleren etter hver avlesning.

Dato Temperatur nå Temperatur max Temperatur min

Temperaturmåling kjøleskap/kjøleboks (x 3 daglig)

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

 

 

Referanser

https://www.fhi.no/nettpub/vaksinasjonsveilederen-for-helsepersonell/vaksinasjon/praktisk-vaksinasjon/

Utstyr

Temperaturmåler som viser max/min og kan nullstilles, gjerne med alarmfunksjon