Smittevern - Kjemisk desinfeksjon v. 1.1

Hensikten med rutinen

Hensikten med desinfeksjon er å uskadeliggjøre virus og bakterier til et nivå som gjør at de gjenlevende mikrobene ikke kan forårsake smittespredning.

Rutinen skal sikre at ansatte får kjennskap til prinsipper og bruksområder for kjemisk desinfeksjonsmidler

Hvem gjelder rutinen for

Rutinen gjelder for alle medarbeidere i sykehjem og helsehus i Oslo kommune som skal utføre desinfeksjon av utstyr og flater.

Ansvarsfordeling

Institusjonssjef har ansvar for at det foreligger rutiner for kjemisk desinfeksjon i avdelingene og at det er tilgang på nødvendig utstyr og lagerplass for å etterleve prosedyren.

Avdelingsleder har ansvar for å gjøre rutinene kjent for alle ansatte, og påse at rutinene følges.

Medarbeider har ansvar for å gjøre seg kjent med og følge rutinen for kjemisk desinfeksjon.

Utførelse av rutine

Anskaffelse og valg av desinfeksjonsmidler skal være iht. gjeldene regelverk. Nye anskaffelser bør utføres i samarbeid med smittevernpersonell. Be leverandør beskrive hvordan utstyr skal desinfiseres før innkjøp av nytt utstyr. Unngå innkjøp av utstyr som ikke kan varmedesinfiseres eller desinfiseres med midler godkjent som beskrevet i avsnittet under. Se kortfattet veiledning om desinfeksjon og valg av desinfeksjonsmiddel fra Statens legemiddelverk.

Godkjenning av desinfeksjonsmidler til bruk i helsetjenesten reguleres av Biocidforordningen som forvaltes av Miljødirektoratet. Statens legemiddelverk publiserer oversikter over produkter godkjent til teknisk bruk i helse- og sykepleie.

Desinfeksjon bør utføres før rengjøring, for å beskytte personalet og omgivelse mot spredning av smittestoff. Samtidig er det viktig å erkjenne at en overflate som ikke er rengjort kan vanskelig desinfiseres. I de fleste situasjoner kan det være nødvendig å rengjøre først for å redusere mengden av organisk materiale fordi desinfeksjonsmidler inaktiveres av organisk materiale. Om mulig fjernes derfor synlig forurensing på forhånd.

Desinfeksjonsmidler og metode må være egnet til formålet. Bland aldri sammen ulike desinfeksjonsmidler. 

Det finnes noen produkter som inneholder både rengjøringsmiddel (tensid) og desinfeksjonsmiddel.

Desinfeksjon ved hjelp av kjemiske desinfeksjonsmidler 

I de fleste tilfeller er det tilstrekkelig med vanlig rengjøring på flater som gulv og vegger.  Ved direkte forurensing/søl med infisert materiale skal derimot flekkdesinfeksjon utføres før rengjøring.  

Desinfeksjonsmidlene må ha et bredt antimikrobielt virkningsspektrum og uskadeliggjøre flest mulig patogene mikrober. Det er bare tillatt å bruke desinfeksjonsmidler som er godkjent av Statens legemiddelverk. Oppdatert liste over godkjente desinfeksjonsmidler til teknisk bruk i helse- og sykepleie ligger på hjemmesiden til Statens legemiddelverk.

Desinfeksjonsmidler skal oppbevares i eget låst skap eller låst rom. Mindre mengder kan oppbevares ulåst, men skal være utilgjengelig for konsumering og misbruk.

Brukskonsentrasjon, virketid og holdbarhet må overholdes nøye. Følg opplysningene på emballasjen til det enkelte desinfeksjonsmiddel. Bruk alltid hansker når kjemiske desinfeksjonsmidler skal blandes ut og brukes.

Ved kjemisk desinfeksjon av utstyr, skal det brukes egnet kar med tettsluttende lokk. Dype kar bør utstyres med trådkurv. Sammensatt utstyr adskilles så mye som mulig og gjenstandene må i sin helhet ligge under væskenivå.  

Etter desinfeksjonen rengjøres alle gjenstander og skylles godt under rennende varmt vann og evt. vaskes og tørkes godt før lagring/sterilisering. Brukte bruksløsninger i desinfeksjonskar tømmes i spyledekontaminatoren og karet settes inn i dekontaminatoren for varmedesinfeksjon. Bruksløsninger skal alltid skiftes ut når de er synlig forurenset og etter bruk.

Ulike kjemiske desinfeksjonsmidler 

Det finnes ikke et desinfeksjonsmiddel som kan dekke alle formål. De enkelte midlene har forskjellige virkemåter og ulik effekt mot de enkelte mikroorganismer. Midlenes skadelige effekt mot hud, slimhinner og mot miljøet må også vurderes i valget av desinfeksjonsmidler. 

I praksis skilles det først og fremst mellom midler til generell desinfeksjon (teknisk bruk) og desinfeksjon av hud og slimhinner (medisinsk bruk). De midlene som til i dag har vært mest i bruk på sykehjem og langtidsinstitusjoner er (i anbefalt rekkefølge): 

  • Oksidative midler, f.eks. Virkon, Perasafe, hydrogenperoksid eller LifeClean 
  • Alkoholer; desinfeksjonssprit 70 % - 75 % (v/v = volum/volum) har kun effekt på rene og tørre flater
  • Klorforbindelser, f.eks. Greenolyte, EffectDes. Klorforbindelser inaktiveres av biologisk materiale
  • Kvartære ammoniumsforbindelser har generelt relativt smalt antimikrobielt spekter og det er en viss risiko for resistensutvikling, inkludert kryssresistens mot antibiotika. Anbefales derfor ikke brukt
  • Guanider; ingen godkjente midler i Norge i 2022

Vedlagt finner du liste over de vanligste godkjente desinfeksjonsmidlene til bruk i sykehjem og helsehus i Norge. Listen viser middelets effekt, bruksområde, begrensinger og virketid. Se under fanen relatert.

Kompetansekrav

E-læringskurs Basale smittevernrutiner. Kompetansebroen 2020

Referanse

Veileder for basale smitteverntiltak, Renhold og desinfeksjon. FHI 2022

Kjemisk desinfeksjon av utstyr, inventar og flater. Infeksjonskontroll.no 2021

Desinfeksjonsmidler til teknisk bruk - Oversikt og kommentarer. Infeksjonskontroll.no 2022

Desinfeksjonskluter til teknisk desinfeksjon - Oversikt og kommentarer. Infeksjonskontroll.no 2022

Eksempler på avvik fra rutine

Manglende eller feil desinfeksjonsmidler. Desinfeksjonsmidler er utgått på dato. Feil blandingsforhold. Ikke utført renhold før desinfeksjon, spesielt ved bruk av alkohol.