Hensikten med rutinen
Rutinen gjelder for
Ansvarsfordeling
Utførelse av rutinen
Begrepsforklaring
Kompetansekrav
Lovverk
Referanser
Rutinen er en del av et helhetlig faglig arbeid med barn som pårørende, og er ikke en erstatning for lokalt pårørendearbeid med barn i tjenesten i henhold til Oslostandard for pårørendesamarbeid (se særlig kap. 7 som omhandler barn og unge).
Saksbehandlere av helse- og omsorgstjenester i Oslo kommune.
Leder har ansvar for å forankre rutinen i egen virksomhet, implementere rutinen og sikre at saksbehandlere får nødvendig opplæring.
Saksbehandler i tjenesten har ansvar for å sette seg inn i rutinen og ta den i bruk, samt melde fra til leder ved behov for opplæring.
Dokumentadministrator i Helseetaten har ansvar for å holde rutinen oppdatert.
Ansvarlig: Saksbehandler
► Steg 1 Kartlegg om søker har barn/søsken (0-18 år) og barnets omsorgssituasjon.
Søker bestemmer selv om, og hvordan barn som pårørende skal involveres, og hva barnet kan få informasjon om. For søkere som ikke har samtykkekompetanse gjelder egne lovbestemmelser i Pasient og brukerrettighetsloven § 4-6.
Relevante dokumenter: Samarbeid med pårørende over 18 år i helse-, omsorgs- og velferdstjenester |
► Steg 2 Send elektronisk melding om "barn som pårørende" på søkers navn i Gerica til barnets helsestasjon/skolehelsetjeneste, etter samtykke fra søkeren (se link med informasjon om samtykke nedenfor).
Utfyllende informasjon:
Dersom søker ikke gir samtykke, kan saksbehandler ved behov drøfte videre håndtering av situasjonen anonymt med helsestasjon/ skolehelsetjenesten.
Hvordan sende elektronisk melding 1. Opprett 170-kartleggingsjournal, koble til aktuell tjeneste, hent hjelpetekst: ok_kartlegging_barn som pårørende. 2. Fyll ut journal, kopier innhold i journal (Ctrl+C), E-link velg melding pr bruker, opprett ny melding, velg meldingstype forespørsel, Helsestasjon og skolehelsetjeneste-Oslo kommune. 3. Lim inn tekst under innhold (Ctrl+V), under type innhold velg «annen henvendelse». For mer informasjon om samtykke, trykk her. |
► Steg 3 Dokumenter i journal
For mer informasjon om journalføring, se Pårørendeveileder Helsedirektoratet
Ved alvorlig bekymring for barnets omsorgssituasjon, liv og helse, send bekymringsmelding til barnevernstjenesten.
Helse- og sosialfaglig personell har etter lov om barnevernstjenesten § 6-4 en selvstendig og individuell plikt til å gi opplysninger til barnevernstjenesten hvis de har grunn til å tro at det foreligger omsorgssvikt i hjemmet.
Dersom barn er etterlatte, kan helsesykepleier ved helsestasjons- og skolehelsetjenesten informeres. Bruk elektronisk melding om barn som pårørende, se beskrivelse i steg 2.
Se Helsepersonelloven § 10a og § 10b om helsepersonells plikt til å ivareta barn som etterlatte. Lov om helsepersonell m.v. (helsepersonelloven)
Barn som pårørende: alle barn og unge under 18 år som har foreldre/foresatte eller søsken med psykisk- eller somatisk sykdom, alvorlig skade eller helsetilstand, samt avhengighetsproblematikk, eller sitter i fengsel.
Søsken som pårørende: søsken (0-18 år) omfatter både biologiske søsken og andre barn som lever med pasienten som søsken i en familie.