Smittevern - Veggedyr v. 3.0

Hensikten med rutinen

Hensikten med rutinen er å bekjempe veggedyr og forhindre spredning.

Hvem gjelder rutinen for

Alle medarbeidere i Sykehjemsetaten.

Ansvarsfordeling

  • Institusjonssjef har ansvar for å varsle internt og eksternt til områdedirektør, smittevernteamet i Sykehjemsetaten, og gårdeier eller Omsorgsbygg KF om funn av veggedyr. Institusjonssjef er ansvarlig for at saneringsfirma blir kontaktet og tiltak iverksatt raskt.
  • Avdelingsleder har ansvar for å informere ansatte, aktuelle beboere og pårørende og å se til at rutinen er kjent og følges i praksis
  • Alle medarbeidere skal kjenne til og følge innholdet i rutinen

Utførelse av rutine

Innholdsfortegnelse

  1. Fakta om veggedyr
  2. Hvordan ser veggedyrbitt ut?
  3. Symptomer og bivirkning av veggedyr
  4. Hvordan behandle veggedyrbitt?
  5. Hvordan oppdage veggedyr?
  6. Tiltak når veggedyr oppdages på beboerrom
  7. Bekjempelse av veggedyr
  8. Ulike bekjempelsesmetoder
  9. Tiltak ved mottak av beboer som kommer fra hjem/institusjon med kjent utbrudd av veggedyr
  10. Tiltak der medarbeider har veggedyr hjemme
  11. Utstyr
  12. Kompetansekrav
  13. Lovverk
  14. Referanser
  15. Eksempler på avvik fra rutinen
  16. Her kan du lese mer

Fakta om veggedyr

Veggedyr er et blodsugende insekt. De er ovale og rødbrune, 5-6 mm lange og 3 mm brede. Når de suger blod, svulmer de opp og blir mørkere. De mangler vinger, og munndelene danner en lang, leddelt sugesnabel som i hvile ligger rettet bakover under hodet og forkroppen. Sugesnabelen rettes forover når den brukes. Eggene er hvite og 1 mm store. Veggedyr utskiller et alarmferomon med en karakteristisk søtaktig lukt som kan være fremtredende i rom med mange dyr.

 Bilder fra FHI.no

Veggedyr kan spre seg raskt på sykehjem fordi mange beboerne tar medisiner som hindrer dem i å føle bitt eller kløe. Dette kan føre til en større spredning før medarbeidere merker problemet.

  • Veggedyrets primære vert og næringskilde er mennesker, men de kan også suge blod av andre pattedyr som flaggermus, katt, kanin, hund og fugler. 
  • Veggedyrene oppholder seg ofte der man sover og gjemmer seg i sprekker og små hulrom. Dyrene spres med bagasje brukt på reise eller under flytting, brukte møbler, annet innbo og brukt sengetøy.
  • Mellom år 1950 og år 2000 var veggdyr nesten utryddet på grunn av bruk av insektsmidler, nå øker de i antall over hele verden på grunn av resistens mot insektsmidlene, økt reiseaktivitet og mangelfulle bekjempingsrutiner.

Hvordan ser veggedyrbitt ut?

Veggedyrbitt ser forskjellig ut fra pasient til pasient, men deres utseende kan omfatte følgende:

  • Hevede nupper som ser ut som elveblest
  • Røde og hovne med en mørk flekk i midten
  • Bitt som ligner et myggstikk
  • Små, kløende røde flekker
  • Det kan være flere bitt i linjer eller klynger.
  • Et linje- eller sikksakk-mønster av hevelser

Bilde fra FHI.no

Bittene er ofte i nakke, armer og skuldre, der man ikke har dyne eller nattøy på seg. Noen mennesker får ingen reaksjoner mens andre kan få allergiske reaksjoner, kløe, irritert hud og utslett.

Etter hvert utvikles ofte kløe og det kan bli brennende væskefylte blemmer. Å klø på bittene kan føre til at de blør eller blir infiserte, og sekundære infeksjoner kan oppstå.

Veggedyr kan også føre til psykisk belastning, søvnløshet, angst, depresjoner og økonomiske bekymringer. Det er ikke uvanlig at beboere oppfattes som psykotiske fordi de gir uttrykk for å se små dyr om natten.

Symptomer og bivirkning av veggedyr

Det er ikke kjent på verdensbasis at veggedyr bærer på sykdomsfremkallende mikrober som kan være smitteførende for mennesker.

Veggedyr kan forårsake helsekomplikasjoner, spesielt for eldre pasienter. I tillegg til å forårsake kløende bitt som kan føles veldig ubehagelig, medfører ofte veggedyrbitt:

  • Økt risiko for hudinfeksjon: Dette kan inkludere cellulitt, som fører til hoven, betent og kløende hud, og impetigo, en hudinfeksjon som forårsaker blemmer og ubehag
  • Allergiske reaksjoner på bitt: Disse reaksjonene forårsaker hevelse og ubehag rundt bittstedet
  • Angst eller søvnløshet: Rundt 29 % av mennesker håndterer søvnløshet under veggedyrangrep, og 22 % rapporterer økt angst
  • Anemi og blodtap på grunn av langvarig eksponering: Anemi forårsaker tretthet, svakhet, uregelmessig hjerterytme og svimmelhet
  • Lymfeinfeksjoner: Et sår vises på veggedyrbitt, etterfulgt av en rød strek som går til nærmeste lymfekjertel. Disse stripene kan også danne blemmer
  • Symptomer på psykisk sykdom (hallusinasjoner): Personer som lever med veggedyr over lengre tid viser flere symptomer på psykiske forstyrrelser og manglende omsorg enn beboere som bor på sykehjem som håndterer veggedyr raskt

Hvordan behandle veggedyrbitt?

Behandling for veggedyrbitt inkluderer følgende:

  • Symptomatisk behandling for å forhindre kløe er vanligvis tilstrekkelig behandling for de fleste tilfeller av veggedyrbitt.
  • Vask huden for å forhindre hudinfeksjoner
  • Empiriske behandlinger, inkludert antibiotika, antihistaminer og kremer eller orale kortikosteroider

Å unngå å klø på bittene, og god hygiene, er viktig for å unngå sekundære infeksjoner. Hvis beboer får en alvorlig reaksjon på stikk kontaktes lege. 

Veggedyrbitt gror vanligvis etter en uke. Infeksjoner fra bitt kan vare mye lenger, spesielt i tilfeller av feil behandling.

Hvordan oppdage veggedyr?

Veggedyr gjemmer seg vanligvis på dagtid, så det er vanskelig å få øye på dem. Se heller etter små, rustfargede flekker (flytende avføring) de etterlater seg på madrassmerker og sømmer, tak, under seteputer og bak hodegjerder.  På tilholdsstedene kan man finne spor som tomme hudskall, egg og ekskrementflekker i tillegg til levende og døde veggedyr. 

Hold øye med mulige gjemmesteder (tapet eller tepper) eller forhold som tiltrekker seg veggedyr som varme eller fuktighet.

Bilde fra FHI.no 

Tiltak når veggedyr oppdages på beboerrom

  • Kontakt skadedyrfirma umiddelbart for å inspisere det infiserte rommet og evt. forbehandling av rommet som beboeren skal flyttes til
  • Beboeren bør dusjes eller helvaskes i ren seng
  • Beboer må få på rene klær som ikke har vært på rommet. Det er liten sannsynlighet for at veggedyr er i klær på beboeren, da de trekker seg tilbake til gjemmested etter at de har sugd blod
  • Flytt beboer til et annet rom hvis mulig
  • Sengetøy fjernes forsiktig og legges i poser (fortrinnsvis dobbelt emballeres tøyet i vannoppløselige pose som knytes igjen og legges i gul pose). Vaskeriet informeres om mulig veggedyr i tøyet. Tekstilene bør vaskes på så varm temperatur som de tåler og tørkes på den varmeste innstillingen i minst 20 minutter
  • Klær som ikke kan vaskes på 85 grader i 10 min grader må varme, - kulde eller damp behandles
  • Ikke ta andre gjenstander enn strengt nødvendig ut av rommet
  • La beboerens eiendeler, utstyr og inventar inkludert seng, stå igjen til skadedyrfirma har gjennomført en grundig inspeksjon og finner det veggedyrfritt
  • Forsegl mulige tilgangspunkter for veggedyr til tilstøtende rom ved å fylle hull som oppstår hvor rør trenger gjennom vanlige vegger og rundt strøm-, kabel- og telefonuttak, samt rundt dørkarmer
  • Alle områder bør støvsuges grundig, spesielt dersom det er tepper på rommet. Områder nær sengen og der teppet møter veggen er spesielt viktig. Vakuumposen skal pakkes inn og kastes umiddelbart
  • Slitte madrasser bør kastes. Dersom madrassen er nyere og i god stand, kan den pakkes inn i plasttrekk og settes vekk i ett år eller lenger for å drepe eventuelle gjenværende veggedyr
  • Eventuelt rot og unødvendig lagring generelt på avdelingen bør også reduseres, noe som vil redusere antall gjemmesteder og gjøre kjemiske behandlinger mer effektive

Fellesarealer, skyllerom og utstyr som f.eks. rullestoler og matvogner, bør inspiseres for veggedyr.

Institusjonssjef må ta stilling til om rom/senger skal tas ut av drift for en periode og innføre inntaksstopp. Eventuelt inntaksstopp vurderes i samarbeid med områdedirektør og smittevernteamet. Hvis rom må tas ut av drift skal Formidlingen i Sykehjemsetaten informeres.

Bekjempelse av veggedyr

Bekjempelse av veggedyr er krevende og gjennomføres mest effektivt ved å kombinere flere metoder. Både før og under prosessen er det viktig å informere medarbeidere og beboere om hva veggedyr er, hvordan spredningsfaren er og hva som skal skje under selve bekjempelsen. 

Kontakt et profesjonelt skadedyrfirma. Det henstilles til Oslo kommunes anskaffelsesreglement dersom det ikke foreligger rammeavtale på anskaffelsen. På Folkehelseinstituttets nettsider finnes generelle anbefalinger rundt kjøp av skadedyrtjenester. Les mer på FHI: Kjøp av skadedyrbekjempelse.

Ulike bekjempelsesmetoder

Støvsuging: Grundig støvsuging er et nyttig hjelpemiddel for å fjerne så mange dyr som mulig. Dette alene gir ingen fullgod bekjempelse og støvsugerposen må destrueres umiddelbart.

Tetting: Veggedyrenes biologi er med på å vanskeliggjøre bekjempelsen. De kan overleve lenge uten mat, ha mange gjemmesteder, og kan vandre mellom rom og etasjer. Tetting av sprekker og andre små åpninger vil redusere antallet skjulesteder og øke sannsynligheten for en vellykket bekjemping.

Varmebehandling: Du kan bruke tørketrommel på høy varme, men effekten er usikker. Gjør-det-selv varmebehandlinger fungerer sjeldent. Skadedyrfirmaer har tilgang til mer intensive og utprøvde metoder.

Kuldebehandling kan fungere, men vil bare være vellykket hvis fryseren er satt til -18 grader. Mange frysere er ikke kalde nok til å drepe veggedyr. Det som skal kulde behandles må i en forseglet pose i fryseren på – 18 grader i minst tre dager. Bruk alltid et ekstra termometer for å dobbeltsjekke temperaturen.

Damprensere (våte eller tørre) kan komme inn i sprekker og stoffer for å behandle tepper, fotlister, sengerammer og andre møbler. Damptemperaturen må være minst 70 grader, men bør ikke ha en kraftig luftstrøm, ellers kan det føre til at veggedyr sprer seg. Bruk en diffusor for å unngå spredning. Merk at gjenstandene må tåle 100 graders varme.

Kjemisk behandling: Skadedyrfirma kan veilede om riktig bruk og dosering. Tørkepulver-f.eks. Silica-pulver (Silicagel) eller diatome jord (Kisergur) kan fjerne veggedyr. Disse kjemikaliene kan være irriterende for øyne og luftveiene, det anbefales å bruke beskyttelsesutstyr som munnbind eller åndedrettsvern, frakk, hansker og beskyttelsesbriller. Det er ikke kjent miljøskadelig. Kjemiske innsektsmidler skal ikke brukes på grunn av mye resistens og risiko for helse og miljø.

Veggedyrfeller er også noe Skadedyrfirmaene kan bistå med.

Rommet bør vurderes å holde stengt og skal inspiseres ofte, minimum hver 14. dag i to måneder for å forsikre at bekjempingen har vært vellykket.

Tiltak ved mottak av beboer som kommer fra hjem/institusjon med kjent utbrudd av veggedyr

  • Ved ankomst møtes beboer/pasient i resepsjonen, får på skotrekk eller låne andre sko og følges til rommet. Det skal så raskt som mulig skiftes til rene klær som ikke har vært på rom med veggedyr. Det vil si at det må brukes institusjonens tøy, eller tøy som allerede er varmebehandlet. Tilby dusj, men dette er ikke ett krav
  • Den ansatte som hjelper pasienten tar på engangs smittefrakk dersom pasienten trenger hjelp med å skifte tøy
  • Tøy pakkes i lukkede sekker og fraktes til vaskeriet
  • Eiendeler og eventuelle hjelpemidler må behandles før de kan tas inn i avdeling

Tiltak der medarbeider har veggedyr hjemme

  • Medarbeider kan jobbe som vanlig
  • Unngå å ta med vesker/bager på jobb
  • Privat tøy bør være nyvasket ved minst 60 grader og oppbevart på et annet sted enn der man sover
  • Følg ellers råd fra skadedyrfirma

Utstyr

Etter råd fra skadedyrfirma, avhengig av hvilke tiltak man benytter.

Kompetansekrav

Alle involverte skal ha lest EQS rutinen om veggedyr.

Lovverk

Smittevernloven

Forskrift om skadedyrbekjempelse

Referanser

FHI. Skadedyrveilederen, kapittel om veggedyr

FHI. Veggedyrangrep. Veileder for helsepersonell

Infeksjonskontroll.no. Veggedyr, Cimex lectularius, hva betyr de i smittevernet? Bjark P 2017

Eksempler på avvik fra rutinen

Alt som avviker fra rutinen skal meldes som avvik.

Eksempel på avvik kan være at man glemmer å inspisere tilstøtende rom

Her kan du lese mer

FHI. Statistikk om skadedyr

FHI. Informasjon og råd for overnattingssteder

Bed Bugs (cdc.gov)