Hensikten med rutinen er å bekjempe veggedyr og forhindre spredning.
Alle medarbeidere i Sykehjemsetaten.
Innholdsfortegnelse
Veggedyr er et blodsugende insekt. De er ovale og rødbrune, 5-6 mm lange og 3 mm brede. Når de suger blod, svulmer de opp og blir mørkere. De mangler vinger, og munndelene danner en lang, leddelt sugesnabel som i hvile ligger rettet bakover under hodet og forkroppen. Sugesnabelen rettes forover når den brukes. Eggene er hvite og 1 mm store. Veggedyr utskiller et alarmferomon med en karakteristisk søtaktig lukt som kan være fremtredende i rom med mange dyr.
Bilder fra FHI.no
Veggedyr kan spre seg raskt på sykehjem fordi mange beboerne tar medisiner som hindrer dem i å føle bitt eller kløe. Dette kan føre til en større spredning før medarbeidere merker problemet.
Veggedyrbitt ser forskjellig ut fra pasient til pasient, men deres utseende kan omfatte følgende:
Bilde fra FHI.no
Bittene er ofte i nakke, armer og skuldre, der man ikke har dyne eller nattøy på seg. Noen mennesker får ingen reaksjoner mens andre kan få allergiske reaksjoner, kløe, irritert hud og utslett.
Etter hvert utvikles ofte kløe og det kan bli brennende væskefylte blemmer. Å klø på bittene kan føre til at de blør eller blir infiserte, og sekundære infeksjoner kan oppstå.
Veggedyr kan også føre til psykisk belastning, søvnløshet, angst, depresjoner og økonomiske bekymringer. Det er ikke uvanlig at beboere oppfattes som psykotiske fordi de gir uttrykk for å se små dyr om natten.
Det er ikke kjent på verdensbasis at veggedyr bærer på sykdomsfremkallende mikrober som kan være smitteførende for mennesker.
Veggedyr kan forårsake helsekomplikasjoner, spesielt for eldre pasienter. I tillegg til å forårsake kløende bitt som kan føles veldig ubehagelig, medfører ofte veggedyrbitt:
Behandling for veggedyrbitt inkluderer følgende:
Å unngå å klø på bittene, og god hygiene, er viktig for å unngå sekundære infeksjoner. Hvis beboer får en alvorlig reaksjon på stikk kontaktes lege.
Veggedyrbitt gror vanligvis etter en uke. Infeksjoner fra bitt kan vare mye lenger, spesielt i tilfeller av feil behandling.
Veggedyr gjemmer seg vanligvis på dagtid, så det er vanskelig å få øye på dem. Se heller etter små, rustfargede flekker (flytende avføring) de etterlater seg på madrassmerker og sømmer, tak, under seteputer og bak hodegjerder. På tilholdsstedene kan man finne spor som tomme hudskall, egg og ekskrementflekker i tillegg til levende og døde veggedyr.
Hold øye med mulige gjemmesteder (tapet eller tepper) eller forhold som tiltrekker seg veggedyr som varme eller fuktighet.
Bilde fra FHI.no
Fellesarealer, skyllerom og utstyr som f.eks. rullestoler og matvogner, bør inspiseres for veggedyr.
Institusjonssjef må ta stilling til om rom/senger skal tas ut av drift for en periode og innføre inntaksstopp. Eventuelt inntaksstopp vurderes i samarbeid med områdedirektør og smittevernteamet. Hvis rom må tas ut av drift skal Formidlingen i Sykehjemsetaten informeres.
Bekjempelse av veggedyr er krevende og gjennomføres mest effektivt ved å kombinere flere metoder. Både før og under prosessen er det viktig å informere medarbeidere og beboere om hva veggedyr er, hvordan spredningsfaren er og hva som skal skje under selve bekjempelsen.
Kontakt et profesjonelt skadedyrfirma. Det henstilles til Oslo kommunes anskaffelsesreglement dersom det ikke foreligger rammeavtale på anskaffelsen. På Folkehelseinstituttets nettsider finnes generelle anbefalinger rundt kjøp av skadedyrtjenester. Les mer på FHI: Kjøp av skadedyrbekjempelse.
Støvsuging: Grundig støvsuging er et nyttig hjelpemiddel for å fjerne så mange dyr som mulig. Dette alene gir ingen fullgod bekjempelse og støvsugerposen må destrueres umiddelbart.
Tetting: Veggedyrenes biologi er med på å vanskeliggjøre bekjempelsen. De kan overleve lenge uten mat, ha mange gjemmesteder, og kan vandre mellom rom og etasjer. Tetting av sprekker og andre små åpninger vil redusere antallet skjulesteder og øke sannsynligheten for en vellykket bekjemping.
Varmebehandling: Du kan bruke tørketrommel på høy varme, men effekten er usikker. Gjør-det-selv varmebehandlinger fungerer sjeldent. Skadedyrfirmaer har tilgang til mer intensive og utprøvde metoder.
Kuldebehandling kan fungere, men vil bare være vellykket hvis fryseren er satt til -18 grader. Mange frysere er ikke kalde nok til å drepe veggedyr. Det som skal kulde behandles må i en forseglet pose i fryseren på – 18 grader i minst tre dager. Bruk alltid et ekstra termometer for å dobbeltsjekke temperaturen.
Damprensere (våte eller tørre) kan komme inn i sprekker og stoffer for å behandle tepper, fotlister, sengerammer og andre møbler. Damptemperaturen må være minst 70 grader, men bør ikke ha en kraftig luftstrøm, ellers kan det føre til at veggedyr sprer seg. Bruk en diffusor for å unngå spredning. Merk at gjenstandene må tåle 100 graders varme.
Kjemisk behandling: Skadedyrfirma kan veilede om riktig bruk og dosering. Tørkepulver-f.eks. Silica-pulver (Silicagel) eller diatome jord (Kisergur) kan fjerne veggedyr. Disse kjemikaliene kan være irriterende for øyne og luftveiene, det anbefales å bruke beskyttelsesutstyr som munnbind eller åndedrettsvern, frakk, hansker og beskyttelsesbriller. Det er ikke kjent miljøskadelig. Kjemiske innsektsmidler skal ikke brukes på grunn av mye resistens og risiko for helse og miljø.
Veggedyrfeller er også noe Skadedyrfirmaene kan bistå med.
Rommet bør vurderes å holde stengt og skal inspiseres ofte, minimum hver 14. dag i to måneder for å forsikre at bekjempingen har vært vellykket.
Tiltak ved mottak av beboer som kommer fra hjem/institusjon med kjent utbrudd av veggedyr
Etter råd fra skadedyrfirma, avhengig av hvilke tiltak man benytter.
Alle involverte skal ha lest EQS rutinen om veggedyr.
Forskrift om skadedyrbekjempelse
FHI. Skadedyrveilederen, kapittel om veggedyr
FHI. Veggedyrangrep. Veileder for helsepersonell
Infeksjonskontroll.no. Veggedyr, Cimex lectularius, hva betyr de i smittevernet? Bjark P 2017
Alt som avviker fra rutinen skal meldes som avvik.
Eksempel på avvik kan være at man glemmer å inspisere tilstøtende rom
FHI. Informasjon og råd for overnattingssteder
Bed Bugs (cdc.gov)