Munnbind brukes både for å beskytte medarbeidere og for å beskytte beboere/pasienter.
Munnbind og øyebeskyttelse (vernebriller eller visir) skal benyttes for å beskytte slimhinnene i øynene, nesen og munnen ved prosedyrer der det kan oppstå sprut av kroppsvæsker, inkl. blod, sekreter og ekskreter eller annet flytende materiale som kan inneholde mikroorganismer.
Hårbeskyttelse benyttes i helt spesielle situasjoner i pleie og omsorg, og alltid ved arbeid på tilbredingsskjøkken.
Gjelder alle medarbeidere som gir helsetjenester i Oslo.
Institusjonssjef/virksomhetsleder har ansvar for at prosedyren er tilgjengelig og at nødvendig utstyr er på plass.
Avdelingsleder/personalansvalig er ansvarlig for å gi og legge til rette for opplæring til personalet, samt å sikre at riktig og tilstrekkelig utstyr er tilgjengelig på avdelingen.
Medarbeidere må sette seg inn i og følge gjeldende retningslinje.
Ved utbrudd av smittsomme sykdommer, vurderer den enkelte avdeling hvilke smitteverntiltak som er hensiktsmessig å benytte og i hvor stor grad de skal benyttes.
Beskytter munn og nese og skal dekke begge deler under bruk. Munnbind skal festes med en strikk/tråd over øret og en under øret. Munnbindet bør sitte tett over neseryggen og dras godt under haken.
Samme munnbind kan benyttes til stell av flere beboere / pasienter, under forutsetning av at det dekker nese og munn hele tiden, og at det brukes korrekt. Forutsatt korrekt bruk, kan munnbind brukes i inntil fire timer. Munnbind som blir fuktig må skiftes før det har gått fire timer.
For å beskytte personalet, er munnbind spesielt anbefalt ved:
For å beskytte beboerne, er munnbind spesielt anbefalt ved:
Åndedrettsvern (FFP3/FFP2-maske) gir, ved rett tilpassing og bruk, bedre beskyttelse enn munnbind. Åndedrettsvern bør brukes på sykehjem ved all kontakt med beboere som har, eller kan ha, smitteførende lungetuberkulose. Dersom beboer med smitteførende lungetuberkulose skal transporteres, skal vedkommende bruke munnbind under transporten. For mer informasjon om åndedrettsvern les prosedyre Smittevern - Aerosolgenererende prosedyrer og bruk av åndedrettsvern
Munnbind og åndedrettsvern må tilpasses hver enkelt og må sitte tett inntil huden rundt kantene. Særlig for åndedrettsvern kan skjegg og skjeggstubber redusere den beskyttende effekten. Dersom munnbind skal benyttes over lang tid anbefales bruk av øreavlastere.
Vernebriller og visir gir begge beskyttelse for øyne. Visir kan i større grad tilpasses den enkelte bruker og anbefaler derfor fremfor vernebriller. Visir kan brukes over vanlige briller. Øyebeskyttelse beskytter medarbeider som er frisk, og i mindre grad som vern mot andre medarbeidere og beboere/pasienter.
Munnbind med visir er et godt alternativ når både munn, nese og øyne skal beskyttes.
Vernebriller er i stor grad flergangsutstyr som må rengjøres og desinfiseres etter bruk.
Vernebriller/visir er spesielt anbefalt ved:
Håndtering av visir
Engangsvisir med skum:
Rengjøring av flergangsvisir med skum:
Rengjøring av vernebriller og visir uten skum:
Smittestoff kan i enkelte tilfeller overføres til og fra håret via hendene eller ved at langt hår kommer i kontakt med beboere, matvarer m.m.
Personalet som gir behandling, pleie eller omsorg til beboere behøver normalt ikke å tildekke håret, men langt hår skal samles og bindes opp slik at det ikke kommer i kontakt med beboere, sengetøy, utstyr o.l.
I sjeldne situasjoner som ved isolering av pasienter med alvorlige/særlig smittsomme sykdommer, kan det være behov for å dekke håret med lue eller hette. Dette skal i så fall fremgå av isoleringsregimet.
Personalet som arbeider på institusjonens hovedkjøkken skal alltid dekke til håret med lue/hette. Det er viktig at alt hår dekkes til.
E-læringskurs i basale smittevernrutiner Kompetansebroen 2020
Veileder i basale smittevernrutiner, Personlig beskyttelsesutstyr. FHI 2022
Basale smittevernrutiner i helsetjenesten - veileder for helsepersonell 2019