Arbeidsoppgaver for ressursperson i ernæring - for tjenester i hjemmet v. 1.1

Innhold

  1. Hensikten med rutinen
  2. Hvem gjelder rutinen for
  3. Ansvarsfordeling
  4. Utførelse av rutine
  5. Kompetansekrav
  6. Referanser
  7. Her kan du lese mer

Hensikten med rutinen

  • Å beskrive eksempler på arbeidsoppgaver og organsiering av ordningen med ressurspersoner for ernæringsarbeid i tjenester i hjemmet

Hvem gjelder rutinen for

  • Ressurspersoner for ernæringsarbeid i tjenester i hjemmet.
  • Fagpersoner som er involvert i ernæringsarbeid i tjenester i hjemmet. 
  • Fagpersoner som har ansvar for ernæringsarbeid i tjenester i hjemmet.
  • Ledere som skal velge ut ressurspersoner.

Ansvarsfordeling

  • Tjenesteleder velger ut ressurspersoner for ernæringsarbeid. 
  • Ressurspersonenes ansvar og samarbeid med ledelsen avklares på det enkelte tjenestested. 

Utførelse av rutine

Tjenestestedene anbefales å utvikle ordninger med lokale ressurspersoner i ernæring og ernæringsgrupper for å støtte opp om det systematiske ernæringsarbeidet(1). Ordning med ressurspersoner skal bidra til at ernæring er i fokus. Oppgavene til ressurspersonene vil variere avhengig av lokal organisering og ansvarsfordeling, og avklares på hvert enkelt tjenestested. Tjenesteleder velger ut ressurspersoner for ernæringsarbeid og avklarer ansvar og samarbeid.

Eksempler på oppgaver for ressurspersoner for ernæringsarbeid i tjenester i hjemmet:

  1. Kjenne til strategien «Mat styrker og gleder - Strategi for ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenester i hjemmet og i institusjon 2023-2027». 
  2. Være godt kjent med bydelens lokale handlingsplan for ernæringsarbeid og være pådriver for at tiltakene i handlingsplanen gjennomføres.
  3. Ha kunnskap om tjenestestedets skriftlige prosedyrer for ernæringsarbeid og delta i utarbeidelse, implementering og evaluering av ernæringsprosedyrer. 
  4. Sammen med tjenesteansvarlig og primærkontakt støtte opp om utarbeidelse av ernæringsplan som en del av tjenestemottakerens tiltaksplan og dokumentasjon av ernæringsarbeid. 
  5. Gi råd og veiledning til ansatte ved oppfølging av ernæringstiltak hos tjenestemottakere. 
  6. Ha god kjennskap til «Kosthåndboka - veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten» (2) og aktuelle nasjonale faglige retningslinjer for ernæringsarbeid. 
  7. Ansvarlig for å bringe videre fagstoff om ernæring fra møter, seminarer, opplæring etc. til øvrige ansatte. 
  8. Sammen med andre vurdere ernæringsstatistikk fra journalsystemet for bruk i tjenesteutvikling. 
  9. Være kontaktperson innen munn- og tannhelse.

Ernæringsgrupper  

Tjenestestedets ressurspersoner i ernæring kan ha nytte av å møtes i en ernæringsgruppe. Ernæringsgruppe kan bestå av ressurspersoner i ernæring, klinisk ernæringsfysiolog, fagutviklingssykepleiere, vernepleierkonsulenter, saksbehandler, fysioterapeut, ergoterapeut, tjenesteleder med flere. Gruppen utveksler erfaringer i ernæringsarbeidet, diskuterer utfordringer og foreslår løsninger. Videre kan ernæringsgruppen tilrettelegge for erfaringsdeling og praktisk opplæring for kolleger. Det anbefales regelmessige møter, eksempelvis en gang i måneden.

Kompetansekrav

  • Ressurspersonene bør ha interesse for ernæring, evne til å kommunisere og samarbeide med andre.  
  • Ressurspersonene vil ha behov for kompetanseheving i ernæring for å fylle vervet best mulig. 

Referanser

Her kan du lese mer