Forhindre smittespredning av MRSA til beboer/pasient, miljø og andre medarbeidere.
Gjelder for alle medarbeidere som har pasientrettet arbeid i en helseinstitusjon.
Institusjonssjef er ansvarlig for at innholdet i denne prosedyren gjøres kjent og etterleves i egen institusjon.
Alle medarbeidere plikter å la seg teste for MRSA og følge prosedyren dersom det foreligger mistanke om potensiell smitterisiko eller de får påvist MRSA.
Norge er ett av landene i verden med lavest forekomst av meticillinresistente Staphylococcus aureus (MRSA). For å hindre at MRSA spres i norske helseinstitusjoner, er helsearbeidere pliktige til å undersøke seg for MRSA dersom de har vært i en situasjon der de kan ha blitt smittet med bakterien. Plikten om forhåndsundersøkelse for MRSA gjelder dersom medarbeider skal arbeide på helsehus eller sykehjem som ansatt, ekstravakt, student, hospitant eller lignende.
Negativt prøvesvar skal foreligge før pasientrettet arbeid kan starte. Kostnadene i forbindelse med forhåndsundersøkelse ved nyansettelse dekkes av helseinstitusjonen. Se prosedyre Smittevern - MRSA- og tuberkulose-egenerklæringsskjema
Medarbeider plikter gjennom hele arbeidsforholdet å la seg forhåndsundersøke for MRSA dersom de noen gang under arbeidsforholdet mistenker at de kan ha vært utsatt for smitte, enten på jobb eller under ferie og fritid.
Om medarbeider i løpet av siste 12 måneder har oppholdt seg i mer enn 6 uker i land utenfor Norden og får eller har kliniske symptomer på hud- eller sårinfeksjon, kroniske hudlidelse eller har innlagt medisinsk utstyr gjennom hud eller slimhinner, bør medarbeider teste seg for MRSA.
Alle medarbeidere som har arbeidet ved og/eller ledsaget beboer/pasient til en helseinstitusjon i utlandet siste 12 måneder skal testes for MRSA ved gjeninntredelse/oppstart av arbeid ved helseinstitusjon i Norge. Medarbeider kan arbeide på vanlig måte inntil prøvesvar foreligger. Arbeidsgiver eller folketrygden dekker kostnad til testing.
Medarbeidere som har vært innlagt på f.eks. sykehus, dagkirurgisk avdeling eller lignende i land utenfor Norden siste 12 måneder, og der fått omfattende undersøkelse og behandling, skal testes for MRSA når de kommer tilbake. Det samme gjelder for tannbehandling. Negativt prøvesvar skal foreligge før medarbeider kan gjenoppta pasientrettet arbeid. Kostnader til testing dekkes av medarbeider eller folketrygden.
Medarbeidere som har tatt tatovering eller piercing i land utenfor Norden siste 12 måneder og fått infeksjon i området skal testes for MRSA før oppstart av pasientrettet arbeid. Kostnaden dekkes av medarbeider eller folketrygden.
Helsepersonell som har infeksjon med eller er bærer av MRSA, skal ikke ha pasientrettet arbeid i helseinstitusjoner (helsehus og sykehjem). Forbudet mot pasientrettet arbeid står i § 7 i forskrift om forhåndsundersøkelse av arbeidstakere innen helsevesenet – antibiotikaresistente bakterier.
Medarbeider må kontakte fastlege for sykemelding og hjelp til sanering. Se prosedyre Smittevern - MRSA sanering i hjemmet Alternativ til sykemelding er omplassering til oppgaver som ikke er pasientrettet. I utgangspunktet er det ikke arbeidsrestriksjoner for arbeid som ikke er pasientrettet. Vi anbefaler likevel å diskutere hver enkelt tilfelle med smittevernteamet i SYE for individuelle vurderinger og tilpasninger. Forbudet mot pasientrettet arbeid gjelder ikke om du arbeider i en helsetjeneste utenfor helseinstitusjoner (f.eks dagsenter og hjemmetjenesten). Alle kostnader forbundet med legekonsultasjoner mm dekkes av folketrygden.
Sanering av bærerskap med MRSA er en behandling som varer i 5-10 dager. Legekonsultasjoner og sanering/behandling av bærerskap (og evt. antibiotikabehandling) dekkes av folketrygden. Se prosedyre Smittevern - MRSA sanering i hjemmet. Som en hovedregel skal man ikke gjenoppta pasientrettet arbeid før det foreligger tre negative kontrollprøver etter sanering tatt en, to og tre uker etter endt sanering. For arbeidstakere uten individuelle risikofaktorer for bærerskap (eksem, sår etc.) kan sykehjemslegen sammen med avdelingsleder (og evt. smittevernteamet i SYE) vurdere om arbeidet kan gjenopptas etter første negative prøvesett og med nøye overholdelse av basale smittevernrutiner. Prøvene tas som vanlig etter sanering selv om medarbeider har begynt å jobbe igjen. De aller fleste helsearbeidere blir kvitt MRSA dersom saneringen gjennomføres på korrekt måte. Fremgangsmåte ved sanering og kontroll etter sanering er beskrevet i prosedyre Smittevern - MRSA sanering i hjemmet.
Unntak fra arbeidsrestriksjon for helsearbeidere med MRSA, kan gjøres i tilfeller der sanering har vært mislykket, og det ikke foreligger andre risikofaktorer for bærerskap (hudsykdom, fremmedlegemer o.l.). Eventuelt unntak må skje i samråd med etatsoverlege og smittevernteam i SYE. Der unntak gis skal basale smittevernrutiner følges nøye. Vedkommende må følges opp av fastlege med jevnlige MRSA-prøver (f.eks hver tredje måned).
Medarbeider som er kroniske bærer i hals og som har fått unntak fra arbeidsrestriksjoner bør unngå pasientrettet arbeid ved sykdom eller symptomer i luftveiene og bruke munnbind. Ved uttalt hoste må det vurderes om medarbeider skal holde seg hjemme. Det bør søkes NAV om unntak fra arbeidsgiveransvar for sykepenger – langvarig eller kronisk sykdom.
Medarbeidere som eksponeres for MRSA bør screenes for MRSA med jevne mellomrom, eksempelvis hver tredje måned. Med eksponering menes for eksempel:
Medarbeider med kroniske hudsykdommer (eks. eksem, psoriasis) har økt risiko for MRSA-smitte og bør unngå å delta i stell av MRSA-positive beboere/pasienter.
Forskrift om forhåndsundersøkelse av arbeidstakere innen helsevesenet
MRSA-veilederen. FHI 2009
Prøvetaking for undersøkelse av Meticillinresistente Stafylococcus aureus (MRSA). VAR Healthcare
Manglende informasjon om at medarbeider jevnlig eksponeres for MRSA. Manglende utstyr til testing eller informasjon om smitterisiko. Manglende testing når medarbeider har vært eksponert, f.eks. ved tannbehandling i land utenfor Norden.