En pasient skal kun ha en pasientjournal i Gerica. Dersom det oppdages at en pasient er registrert to ganger, må pasienten og pasientopplysningene migreres (slås sammen).
Ved opprettelse av en ny pasient i Gerica registreres noen pasienter med hjelpenummer eller med fem nuller i personnummeret, når fødselsnummer eller D-nummer ikke er tilgjengelig fra folkeregisteret. Hjelpenummer mottar vi på pasienter som kommer fra sykehus som ikke er registrert i folkeregisteret. Dette kan for eksempel være nyfødte og utlendinger på kortere besøk i Norge. NB! Pasienter kan få ulikt hjelpenummer på forskjellige sykehus. Dette fordi ikke alle sykehus følger samme rutine for nasjonalt felles hjelpenummer.
Dette kan medføre at pasientene opprettes to ganger, og at nødvendige opplysninger på pasient ikke er samlet, noe som er en risiko.
Rutinen beskriver hvordan du kan migrere (slås sammen) to pasienter og de registrerte opplysningene.
Alle virksomheter som har ansvar for å opprette en ny pasient, har et særlig ansvar for å sjekke om pasienten er registrert tidligere. Dersom det oppdages at en pasient er registrert to ganger, skal virksomheten ha lokal rutine for hvordan og hvem i virksomheten de skal melde til og hvilke type opplysninger vedkommende trenger for å kunne migrere pasienten. Eks. hvilke to brukerid. nummer som skal migreres, hvilke brukerid nummer som skal beholdes etc.
Systemkoordinator har tilgang til å migrere pasienten i bydel/etat. Pro-seksjonen bistår bydel/etat ved behov.
Migrering av pasient gjøres fra driftsverktøy, linjen Rutiner-Migrering av bruker.
NB! Når rutinen er kjørt kan du ikke "flytte tilbake" informasjonen slik den var før rutinen ble kjørt.
Gammel bruker
I dette feltet velger du hvilken pasient som skal flyttes over til/ en annen brukerid. Den gamle brukeren bli slettet og all data flyttes fra gammel bruker til ny bruker, med unntak av pasientopplysninger som fødselsnummer, navn og adresse.
Ny bruker
I dette feltet velger du hvilken pasient den gamle brukerid skal føres sammen med. Det er denne pasienten som blir liggende i brukerlisten.
Fødselsnummer: Et fødselsnummer er et ellevesifret identifikasjonsnummer. Alle som er bosatt i Norge og er innført i Folkeregisteret, har enten et fødselsnummer eller et D-nummer.
D-nummer: Et D-nummer er et midlertidig identifikasjonsnummer som blir gitt fra Skatteetaten.Nummeret er ellevesifret, som et ordinært fødselsnummer og består av en modifisert sekssifret fødselsdato og et femsifret personnummer. Fødselsdato modifiseres ved at det legges til 4 på det første sifferet.
Hjelpenummer: Et hjelpenummer er ellevesifret. Hjelpenummer benyttes (det benyttes vel av flere enn sykehus) når det er behov for å føre journal på en pasient som ikke har fødselsnummer eller D-nummer, eller når fødsel- eller D-nummer ikke er kjent. Hjelpenummeret identifiserer en person innad i en virksomhet. Slike numre brukes blant annet innen helsevesenet i elektroniske pasientjournaler.