Bydelenes ansvar og oppgaver
- Alle bydeler skal gi tilbud om undersøkelse for tuberkulosesmitte (oftest IGRA-test), smittesporing, BCG-vaksinasjon, direkte observert behandling og informasjon om tuberkulose.
- Ansvaret for tuberkulosearbeidet ligger hos kommunelegen, dvs. bydelsoverlegen i den enkelte bydel.
- Direkte observert behandling gis vanligvis av hjemmesykepleien, og kan også noen ganger gis over video.
- Unntak fra direkte observert behandling skal godkjennes av bydelsoverlegen. Bydelsoverlegen må ha nødvendig oversikt over tuberkulosesituasjonen/tuberkulosearbeidet i bydelen.
- BCG-vaksinasjonen i barnevaksinasjonsprogrammet er nå selektiv. Bare barn i familier der foreldrene kommer fra høyinsidensland, personer som skal oppholde seg i lengre tid i land med mye tuberkulose og enkelte grupper helsepersonell vil bli tilbudt BCG-vaksine.
- Smitteoppsporing ved tuberkulose koordineres av den bydel der den først diagnostiserte pasienten («indekskasus») befinner seg.
Smittevernoverlegens ansvar
- Helseetaten har flere kommuneoverleger hvorav én av kommuneoverlegene (smittevernoverlege) ivaretar kommunelegens smittevernoppgaver og ansvarsområde i Oslo. Smittevernoverlegen er tillagt en sentral rolle i arbeidet med tuberkulosekontroll.
- Smittevernoverlegen overvåker tuberkuloseforekomst i Oslo, og forutsettes også å ha god kontakt med tuberkulosekoordinatorene.
- Smittevernoverlegen gir råd om oppfølgingen av tuberkulose til alle instanser, og kan bidra med koordinering og rådgivning ved omfattende smittesporing, som involverer flere bydeler/kommuner, eller ved tilfeller av tuberkulose i sykehjem.
- I tillegg har bydelsoverlegen i hver enkelt bydel ansvaret for tuberkulosekontrollen.
Tuberkulosekoordinatorer i Oslo kommune
- Det er to tuberkulosekoordinatorer ved OUS. I tillegg betjener tuberkulosekoordinatorene ved AHUS sine bydeler.
- Ordningen med tuberkulosekoordinatorer ble innført for å sikre tett oppfølging av pasientene gjennom hele behandlingsperioden. De skal bidra til at tuberkulosekontrollen er god i alle ledd, og er et bindeledd mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten.
- De har særlig ansvar for å etablere behandling for pasienter samt å koordinere individuell oppfølging og behandling i samarbeid med bydelshelsetjenesten og behandlende spesialist.
- Tuberkulosekoordinator innkaller til behandlingsmøter for nye pasienter som skal skrives ut fra sykehus.
- Bydelsoverlegen i bydelen har ansvar for at relevante fagpersoner fra pasientens bostedsbydel deltar.
Personer med plikt til å gjennomgå tuberkulosekontroll
- Dersom det foreligger mistanke om tuberkulose henvises pasientene til diagnosestasjonen, eventuelt infeksjonsmedisinsk eller barnemedisinsk poliklinikk ved OUS-Ullevål eller AHUS.
- Ved mistanke om smittsom lungetuberkulose er rask henvisning vesentlig. Innvandrere og asylsøkere fra høyinsidensland kan ha høy forekomst av tuberkulose i mange år etter ankomst til Norge.
- For IGRA-testing kan bydelene henvise til prøvetaking ved OUS, eller eventuelt ta prøven selv.
- Røntgenundersøkelser og etterundersøkelser gjøres ved Diagnosestasjonen for Oslo, eventuelt Barnesenteret på OUS-Ullevål.
- For bydeler som sogner til AHUS, gjøres røntgenundersøkelse og evt. IGRA-test på AHUS, og etterundersøkelser ved lungemedisinsk poliklinikk der.
- Les mer om Rutinemessig undersøkelse for tuberkulose FHI.
Tvang
- Dersom en person med mistenkt eller påvist smitteførende tuberkulose nekter undersøkelse eller behandling, kan det vurderes vedtak om tvang etter smittevernloven.
- Bydelsoverlegen bør diskutere med smittevernoverlegen i HEL, FHI og overlege på infeksjonsmedisinsk avdeling på det sykehuset pasienten tilhører.
- Når man mener at det er nødvendig med tvang, må da bydelsoverlegen sende en begjæring om dette til smittevernnemda hos fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker i Oslo og Akershus.
- Se egen rutine Smittevern - Bruk av tvang
- Les mer om tvangstiltak i smittevernloven, kapittel 5.
Tuberkulosekontroll i fengsler
- Folkehelseinstituttets veileder anbefaler tuberkuloseundersøkelse for personer med økt risiko for tuberkulose, spesielt rusmisbrukere, personer som kommer fra land med høy forekomst av tuberkulose og mistenkte eller påviste HIV-smittede.
- Oslo fengsel har en ordning med regelmessig besøk av «Røntgen på hjul» fra OUS-Ullevål. Innsatte ved Bredtvedt fengsel blir undersøkt ved Diagnosestasjonen.
Rusmisbrukere
- Det er kjent at alkoholikere har økt tuberkuloseforekomst.
- Forhold som mangelfull ernæring og dårlige boforhold bidrar til dette. I noen storbyer har det vært tuberkuloseepidemier blant sprøytemisbrukere.
- Oslo har til nå bare hatt sporadiske tilfeller i den sistnevnte gruppen.
Personer uten lovlig opphold i Norge («papirløse»)
- Mange personer uten lovlig opphold kommer fra land med høy forekomst av tuberkulose.
- Mange kommer fra Romania, som har den høyeste tuberkuloseforekomst i Europa.
- Alle som oppholder seg i Norge mer enn tre måneder har plikt til tuberkulosekontroll, men mange unndrar seg i praksis dette.
- Det har vært flere tilfeller av tuberkulose blant rumenske uten lovlig opphold i Oslo de siste årene.
|