"Miljørettet helsevern" er en del av en helhetlig smittevernplan for Oslo Kommune. Hele planen finner du her.
Beskrivelse
I denne delen kan du lese om miljørettet helse- og smittevern i kommunen. Du finner informasjon om blant annet drikkevann, badevannsovervåkning, næringsmidler, avfallshåndtering og skadedyrkontroll.
Innholdsfortegnelse:
Miljørettet helsevern
|
|
|
|
-
Oslo får drikkevann fra Nordmarka (Maridalsvannet 90%) og Østmarka (Elvåga 10%). Langlivannet forsyner Sørkedalen og Alnsjøen fungerer som reservekilde.
-
I tillegg til de fire inntaksvannene Maridalsvannet, Langlivannet, Elvåga og Alnsjøen er en rekke mindre vann viktige for vannforsyningen. I alt 41 vann i Oslo og nabokommunene er pålagt vannrestriksjoner, og nedbørsfeltet dekker 331 km2.
-
Det er fire vannrenseanlegg knyttet til de fire vannkildene.
-
Maridalen (Oset) og Skullerudanlegget har fullrenseanlegg og forsyner til vanlig hele byen.
-
I 2019 startet arbeidet med å skaffe en ny reservevannforsyning til Oslo fra Holsfjorden og bygging av vannbehandlingsanlegg på Huseby. Målet er å sikre at Oslos vannforsyning skal gi tilstrekkelige mengder drikkevann til innbyggerne også ved svikt i vitale deler i det ordinære vannforsyningssystemet.
-
Vann- og avløpsetaten (VAV) har ansvar for å sikre forsyningen av drikkevann i tilfredsstillende mengde og kvalitet.
-
Mattilsynet er tilsyns- og godkjenningsmyndighet etter drikkevannsforskriften.
-
Ved manglende fullrensing av drikkevannet er det VAV som går ut med eventuell kokeanbefaling til befolkningen, men VAV vil i slike situasjoner alltid rådføre seg med smittevernoverlegen, FHI og Mattilsynet før beslutningen tas.
-
Mikrobiologisk råvannskvalitet bestemmes av lokale forhold og forurensninger fra menneskelige aktiviteter i vannkildens nedslagsfelt.
-
Les mer om vann og avløp i kommunen her.
-
Oslo kommune har en egen rutine for drikkevann og helsefaglig rådgivning: Smittevern - Drikkevann og helsefaglig rådgivning (Ikke tilgjengelig).
-
Les mer om vannhygiene på FHI sin veileder for helsepersonell her.
|
|
-
Badevannsovervåkingen i fjorden, Akerselva og ferskvann koordineres av Bymiljøetaten i samarbeid med bydeler, VAV og HEL.
-
Det tas prøver på badeplassene for måling av bakterieinnhold mv. i vannet etter et fastsatt program.
-
Ved dårlig badevannskvalitet vil BYM rådføre seg med kommuneoverlegen i HEL når det gjelder fjorden og med aktuell bydelsoverlege når det gjelder ferskvann.
-
Bymiljøetaten gir råd ut til befolkningen.
- Fraråding av bading skjer etter følgende kriterier
- Ved kjent forurensing av badeplass
- Ved kjente overløp (eks. Sollerudstranda)
- To påfølgende prøver ≥ 1000 TKB/ 100 ml vann
- Generell fraråding av bading i inntil et døgn etter kraftig regnvær
|
|
-
Mattilsynet i Oslo utfører kontroll av næringsmidler, drikkevann, serveringssteder, institusjonskjøkken, næringsmiddelbedrifter mv. i Oslo.
-
Mattilsynet får melding om tilfeller av næringsmiddelassosiert sykdom blant annet fra helsevesenet, privatpersoner og media.
-
Helsetjenesten har varslingsplikt til Mattilsynet ved mistenkt eller påvist smittsom sykdom som kan være overført med næringsmidler.
-
Ved melding til Mattilsynet om mistenkt næringsmiddelassosiert sykdom, bør man på forhånd få pasientens tillatelse til å oppgi personalia til Mattilsynet, slik at pasienten kan kontaktes for evt. intervju når FHI ønsker det.
-
Les mer om oppfølging og kontroll hos personell som håndterer næringsmiddel på FHI sine sider her.
|
|
-
Smittefarlig avfall forurenset med puss/blod fra legekontor og helseinstitusjoner skal samles i spesialbeholdere for brukte sprøyter/kanyler eller spesielle gule plastposer.
-
Dette avfallet skal brennes eller desinfiseres/autoklaveres, og må ikke blandes med annet avfall.
-
Legekontor og helseinstitusjoner kan inngå abonnementsavtale med Renovasjonsetaten for avhenting av smittefarlig avfall.
|
|
-
Bydelene fører tilsyn etter skadedyrforskriften med at eier eller bruker av bygning, innretning mv. setter i verk nødvendige tiltak for å forebygge og bekjempe skadedyr. I næringsmiddelbedrifter er Mattilsynet tilsynsmyndighet.
-
Rotter er blant de viktigste skadedyr i smittevernsammenheng.
-
Vann- og avløpsetaten driver bekjempelse av rotter i avløpsnettet, og følger opp melding om rotter fra andre etater, lokale helsemyndigheter eller privatpersoner.
-
En rekke firmaer tilbyr skadedyrbekjempelse i Oslo. Bydelene fører tilsyn med at skadedyrbekjempelser utføres på en måte som ikke skader helse og miljø.
-
Les mer om skadedyr i veileder for helsepersonell på FHI her.
|
|
-
Forskrift om hygienekrav til ovennevnte virksomheter stiller krav til lokaler, utstyr og virksomhet.
-
Virksomheten skal ha internkontrollsystem.
-
Lokalene skal meldes til kommunen.
-
Ved tatoverings- og hulltakingsvirksomhet skal lokalene godkjennes.
-
Bydelene har tilsynsansvar.
|
|
-
Oslo har aldri hatt utbrudd av legionellose tidligere. I 2020 var det derimot sannsynlig smitte fra fontenen på Youngstorget, men bare en pasient ble registrert som ble syk fra denne kilden. Internasjonalt har de fleste legionellautbrudd stammet fra kjøletårn.
-
Kapittel 3a i forskrift om miljørettet helsevern har krav til internkontroll i virksomheter og eiendommer som har innretninger som direkte eller indirekte kan spre legionella via aerosol til omgivelsene, utendørs eller innendørs.
-
Det stilles krav til risikovurdering og forebyggingstiltak for blant annet kjøletårn, luftskrubbere, faste og mobile vaskeanlegg, boblebad, dusjanlegg, VVS-anlegg i sameier og borettslag, klimaanlegg med luftfukting, innendørs befuktningsanlegg og innendørs fontener. Bydelene har tilsynsansvar.
-
Innretninger som finnes i private boliger eller fritidseiendommer, er ikke omfattet av bestemmelsene, med mindre omgivelsene utenfor boligen eller eiendommen blir berørt.
-
Virksomheter med kjøletårn og luftskrubbere skal melde til bydel der virksomheten ligger.
-
HEL fører register over tilmeldte kjøletårn og luftskrubbere i kommunen.
-
Det er også meldeplikt for badeanlegg inklusive offentlig tilgjengelige boblebad, disse meldingene går til bydel og registreres der.
-
Les mer om Legionella på FHI sine sider her.
|
Se kontaktinformasjon om miljø- og kjemikaliehendelser her.
Utbruddsveilederen fra FHI, som tar for seg oppklaring av sykdomsutbrudd som skyldes smitte fra mat, vann eller dyr - Les her.
Smittevernloven - les her.
Forskrift om miljørettet helsevern - les her.
Folkehelseloven - les her.
Drikkevannsforskriften - les her.
Helse- og omsorgstjenesteloven - les her.
Forskrift om hygienekrav - les her.
Forskrift om skadedyrbekjempelse - les her .