"Melding, varsling og utbrudd" er en del av en helhetlig smittevernplan for Oslo Kommune. Hele planen finner du her.
Beskrivelse
I denne delen beskrives kommunens meldings- og varslingssystem for meldepliktige smittsomme sykdommer, og kommunikasjonslinjer ved et enkelt smittetilfelle eller et utbrudd.
Innholdsfortegnelse
MSIS - Melding av smittsomme sykdommer
|
-
Smittsomme sykdommer overvåkes først og fremst gjennom Meldesystemet for infeksjonssykdommer (MSIS).
- MSIS er både et helseregister for oversikt over og forskning på smittsomme sykdommer og et verktøy i det praktiske smittevernarbeidet. Derfor er rask melding til MSIS og tidlig bruk av opplysningene viktig. God overvåking er kjennetegnet ved at data fører til handling. MSIS er i tillegg et verktøy for å evaluere virkningen av behandlingstiltak av smittsom sykdom, blant annet for å bedre kvaliteten av disse.
-
Etter MSIS- og tuberkuloseregisterforskriften (2003) har helsepersonell meldeplikt for visse smittsomme sykdommer
- Se oversikt i MSIS forskriften her.
-
Klinikermelding (fylles ut av behandlende lege) om smittsom sykdom er den viktigste informasjonskilden MSIS har for utdypende og kompletterende epidemiologisk informasjon for hvert enkelt tilfelle. Elektronisk MSIS-melding til FHI ble lansert i mai 2020. Se Elektronisk MSIS-melding - Veileder for innmelder
-
I tillegg til å melde elektronisk til FHI må dette fortsatt gjøres på papir:
Meldingen må skrives ut i to eksemplarer (tre eksemplarer ved tuberkulose). Det ene eksemplaret sendes til kommuneoverlegen eller bydelsoverlegen i kommunen der den smittede bor, det andre lagres i pasientens journal. For tuberkulose skal alle skjemaene også sendes i kopi til tuberkulosekoordinator.
-
FHI har lansert ny statistikkbank for helseregistre, inkludert MSIS: statistikk.fhi.no
|
|
-
I Oslo skal meldingen gå til Nasjonalt Folkehelseinstitutt med kopi til smittevernoverlegen i HEL og til bydelsoverlegen.
-
Andre alvorlige sykdommer som hepatitt A, tyfoid- og paratyfoidfeber meldes også telefonisk til smittevernoverlegen i Oslo, selv om dette ikke er lovpålagt. Ellers praktiseres skriftlig melding.
-
Dersom det foreligger mistanke om næringsmiddelbåren smittsom sykdom, skal Mattilsynet varsles. Ved hendelsen meldt i Vesuv går det automatisk varsel til Mattilsynet og andre relevante aktører
-
Nasjonalt folkehelseinstitutt lager fortløpende oversikter over nye tilfeller av smittsomme sykdommer, fordelt på sykdom, fylke og kommune/bydel.
-
Les mer på FHI sine sider om når det skal varsles om smittsomme sykdommer her, og i veileder for helsepersonell her.
|
|
Håndtering av utbrudd
Smittevernoverlegen i Helseetaten samarbeider med Folkehelseinstituttet og Mattilsynet ved mistanke om utbrudd. Smittevernoverlegen har en rådgiverrolle i saker som kan medføre smitte og helsefare. Bydelsoverlegen har det operative ansvaret for kartlegging og oppfølging i bydel.
Utbrudd (def):
- Flere tilfeller enn forventet av en bestemt sykdom innenfor et område i et gitt tidsrom
- To eller flere tilfeller av samme sykdom med antatt felles kilde (hotell/feriested, utstyr, næringsmidler, vann e.a.)
Utbrudd i og utenfor helseinstitusjon skal i følge MSIS-forskriften varsles smittevernoverlegen som igjen skal varsle FHI.
-
For øvrig skal utbrudd av smittsom sykdom i kommunal helseinstitusjon (inkludert private leverandører av helsetjenester) varsles til smittevernpersonell i Sykehjemsetaten, bydelsoverlege i aktuell bydel og til smittevernoverlegen i HEL, samt meldes til Nasjonalt folkehelseinstitutt, fortrinnsvis elektronisk i Vesuv-CIM dersom det ikke haster med å gi beskjed.
-
Varsling av utbrudd i Vesuv-CIM: Folkehelseinstituttets system for utbruddsvarsling skal benyttes ved varsling av utbrudd. Systemet ivaretar både helsetjenesten og Mattilsynets varslingsplikt til Folkehelseinstituttet.
-
Ved mistanke om smitte fra mat kan Folkehelseinstituttet be bydelene om innhenting av samtykke til intervju fra smittede med tanke på å finne smittekilden. Det er som oftest Mattilsynet som gjennomfører hypotesegenererende intervju. Smittevernoverlegen koordinerer innhenting av samtykke.
-
Det er Mattilsynet som fører tilsyn med virksomheter som produserer, tilbereder og serverer mat.
- Les mer i Utbruddsveilederen (FHI)
- Les mer om hvordan du varsler utbrudd gjennom Vesuv-CIM her. (FHI)
|
- Lovdata - MSIS-forskriften - Les her.
- FHI - Hvordan man varsler utbrudd gjennom Vesuv her.
- FHI - MSIS - her.
- FHI - MSIS - veileder for helsepersonell her.
- FHI - Utbrudd - varsling og oppklaring her.
- FHI - Hvilke utbrudd som skal varsles her.