Gerica - Dokumentasjon av fall, fallrisikovurdering og fallforebyggende hjemmebesøk v. 1.1

Innholdsfortegnelse

  1. Innledning
  2. Årlig fallrisikovurdering
  3. Mottak av informasjon om fall
    1. Dokumentere fallmeldinger fra skadelegevakten
    2. Dokumentere fallmeldinger fra trygghetsalarmen
  4. Dokumentere fall og meldinger om fall
  5. Dokumentere fallforebyggende hjemmebesøk
  6. Uttak av statistikk

 

 


 

1.0 Innledning

 

Denne rutinen beskriver hvordan fall, fallrisiko og fallforebyggende hjemmebesøk skal dokumenteres i Gerica. Rutinen gjelder for tjenestesteder som kun benytter Gerica. Dersom ditt tjenestested også bruker ELISE, skal denne følges: ELISE/Gerica - Dokumentasjon av fall, fallrisikovurdering og fallforebyggende hjemmebesøk

 

2.0 Årlig fallrisikovurdering

Ved oppstart av kommunale helse- og omsorgstjenester i hjemmet, og deretter minst én gang i året bør alle brukere over 65 år spørres om fall for å identifisere fallrisiko. 

  1. Opprett tiltak "x.15.3.17 Fallrisikovurdering " i tiltaksplanen i Gerica.
  2. Legg inn tidsplan på tiltaket med gjennomføring minimum én gang i året. Det må gjøres individuell vurdering på hvor ofte vurderingen skal gjennomføres. I tillegg skal det gjøres ny fallrisikovurdering og vurdering av hyppighet ved endring av helsetilstand eller ved fall.
  3. Utfør fallrisikovurdering i samarbeid med bruker.
  4. Risiko for fall:
    1. Opprett tiltaket "x.13.2.8 Fallforebygging" i Gerica. Utfør fallforebyggende hjemmebesøk senest syv dager etter fallrisikovurdering. Se punkt 5.0 for dokumentasjon av fallforebyggende hjemmebesøk.
    2. Hvis det av ulike årsaker ikke skal gjennomføres fallforebyggende hjemmebesøk, til tross for at innbygger er i risko for fall, skal medarbeider dokumentere dette.
  5. Ikke risiko for fall:
    1. Prosessen kan avsluttes.

 

3.0 Mottak av informasjon om fall

Bydelene mottar informasjon om fall fra skadelegevakten, fra trygghetsalarmen, kommunal akutt døgnenhet (KAD), fastlege, sykehus, fra bruker selv, pårørende eller ansatte som har observert fall. Disse fallene skal registreres i Gerica.

Under beskrives det hvordan fallmeldingene mottas i Gerica, og hvordan de skal registreres i Gerica.

 

3.1 Dokumentere fallmeldinger fra skadelegevakten

Fallmeldingene fra skadelegevakten kommer som elektronisk epikrisemelding fra Oslo universitetssykehus HF-Skadelegevakten:

Meldinger er merket som:

cid:image001.png@01D47CB3.3BC84D80

Pasientens fastlege er hovedmottaker av meldingen. Pleie- omsorg- og rehabiliteringstjenesten er satt på kopi når pasienten har samtykket til at det blir sendt melding til bydelene for at det skal blir gjennomførtfallforebyggende hjemmebesøk. Bydel skal alltid kontakte bruker for å tilby fallforebyggende hjemmebesøk dersom bydel mottar fallmelding fra skadelegevakten.

For å fange opp meldingene fra skadelegevakten skal bydelen daglig kjøre seleksjonen med ID 28240 OK_eLink – Epikrise – ikke KTO/LTO som ligger i brukerbildet.

 

3.2 Dokumentere fallmeldinger fra trygghetsalarmen

Trygghetsalarmtjenesten skal dokumentere i Trygghetsalarmjournal 9 når de har vært ute på utrykning, se kapittel 4 i Trygghetsalarmmanual. Saksbehandler i bydel skal lese trygghetsalarmjournalene daglig, og sørge for videre oppfølging av bruker. Dersom utrykningen gjelder fall skal bydel registrere fallet og dokumentere fallhendelsen i Gerica. Bydel skal deretter tilby fallforebyggende hjemmebesøk.

 

4.0 Dokumentere fall og meldinger om fall

Den i bydelen som har ansvar for å lese innkommende meldinger fra skadelegevakten og trygghetsalarmjournalene, skal både registrere fallhendelsen og videreformidle saken til den som gjør fallforebyggende hjemmebesøk i bydelen. Videreformidling gjøres etter lokale rutiner slik at riktig instans tar saken videre. 

  1. Opprett ny laboratorie-journal med kode 8
  2. Sett inn datoen da fallet skjedde (etter beste evne dersom sikker dato ikke foreligger)
  3. Bruk Lab-type 316 Fallregistrering

  1. Høyreklikk på fanen fritekst og velg hjelpeteksten OK_Fallregistrering.
  2. Dobbeltklikk på OK_fallregistrering slik at teksten blir synlig i fritekstfeltet i Labjournal.
  3. Fyll ut feltene for å beskrive fallhendelsen.

 

5.0 Dokumentere fallforebyggende hjemmebesøk

Fallforebyggende hjemmebesøk skal utføres dersom det er vurdert at bruker er i risiko for å falle, eller etter at bruker har falt.

  1. Sett opp tiltaket "x.13.2.8 Fallforebygging" i tiltaksplanen til bruker for å planlegge og gjennomføre fallforebyggende hjemmebesøk. Dette skal gjøres senest 7 dager etter fallrisiko er avdekket eller etter bruker har falt.
  2. Bruk sjekkliste for fallforebyggende hjemmebesøk. Sjekklisten ligger som dokumentmal fra tjenestebildet i Gerica, og heter 4942 OK_ fallforebyggende hjemmebesøk. Du kan også finne den i EQS: Fallforebygging og oppfølging av fall og fallrisiko.
  3. Opprett kartleggingsjournal (170) og dokumenter en kort oppsummering av det fallforebyggende hjemmebesøket og videre plan for oppfølging. Henvis til postjournal med dato for opprettelse, eventuelt til innscannet dokument hvis dette er aktuelt.
  4. Gå gjennom og oppdater bruker sin IPLOS - funksjonsnivå (ADL).
  5. Opprett eller oppdater bruker sin tiltaksplan i Gerica ved behov. Legg inn tiltak "x.15.10 Evaluering" med tidsplan innen 90 dager. 
  6. Dersom bruker samtykker bør innholdet i kartleggingsjournalen kopieres og sendes til fastlegen i en PLO-melding.
  7. Evaluer tiltakene tverrfaglig i løpet av 90 dager og dokumenter i tverrfaglig samarbeidsjournal (106) i Gerica.

 

6.0 Uttak av statistikk

  1. Stå i brukeradminbildet, trykk på og velg rapport
  2. Sett inn laboratorietype 316, datointervall for statistikken på antall fall
  3. Vær oppmerksom på hvilken rolle du er innlogget med for å få tilgang til statistikk på alle bruker

Skjermbilde_fall_statistikk.PNG