Denne brukerveilederen beskriver hvordan klinisk ernæringsfysiolog (heretter omtalt som KEF) kan dokumentere i tjenestetype 23 og andre helsetjenester i hjemmet. Muligheter for uttak av statistikk er også beskrevet.
Hvis tjenestetype 23 er den eneste tjenesten som gis til bruker er det et krav om at det fattes et skriftlig vedtak dersom varigheten av tjenesten er mer enn 14 dager. I disse tilfellene er det KEF (dvs den som utfører helsehjelpen) som fyller ut relevante ADL og IPLOS-opplysninger for aktuell bruker. Se kapittel Funksjonsvurdering/ADL og IPLOS. Dersom bruker har andre helsetjenester i hjemmet som omfatter hjelp til ernæring er det ikke behov for å fatte eget vedtak på tjenestetype 23, da dette vil falle innunder hjelp til ernæring i det opprinnelige vedtaket.
Alle brukere i Oslo kommune registreres inn i den samme databasen. Her kommer en liste over sentrale begreper/nøkkelbegreper:
Tjenstlig behov – det som er nødvendig for at en ansatt skal utføre jobben sin
Rolle - I Gerica er det den påloggende rollen som bestemmer hvilke brukere du får tilgang til, og hva du har av rettigheter i Gerica.
Sikkerhetsprofil - Det er laget en egen sikkerhetsprofil for klinisk ernæringsfysiolog som heter Bydel_Klinisk ernæringsfysiolog med digihelse (id 412). Sikkerhetsprofil gir tilgang til egen tjeneste og lese, opprette tilgang til noen andre tjenester i bydel. Sikkerhetsprofilen styrer hva du har tilgang til å lese og skrive i Gerica.
Nivå – I Gerica er Oslo kommune delt inn i et nivåtre, der hver bydel, Sykehjemsetaten med flere har mange undernivåer. Tjenestenivået for kef ligger lokalt i hver bydel og ligger i kef-rollen. Nivået på tjeneste eller tiltaket «x.5.12 KEF oppfølgning/veiledning» har også kef-nivået og dermed viser kef-rollen hvilke pasienter kef har tilgang til.
Hvis rollenivået på statistikkrollen gir tilgang til hele bydelen (alle kommunale tjenester i Gerica) så skal rollen angis som en blålysrolle*. En blålysrolle er en veldig vid tilgangsrolle utover daglig tjenestetilgang og blir logget spesielt og kontrolleres regelmessig av systemkoordinator. Ved bruk av slik rolle får du opp en boks der du må begrunne påloggingen, se kap. 2.2, her
Se hvordan du skal dokumentere i feltet, se her
KEF skal i utgangspunktet ikke ha tilgang til andre brukere i Gerica enn de man har tjenstlig behov for, se skriv Tildeling av tilgangsrettigheter i Gerica - fellesskriv fra EST av 26.02.08 og https://hel.intranett.oslo.kommune.no/getfile.php/131619194-1378301076/Helseetaten (HEL)/Intranett (HEL)/Fagsystemer/Prosit/Dokumenter/TILGANG_kommentarer til fellesskriv endelig versjon.pdf
Det anbefales at KEF har to ulike roller i Gerica:
Hvordan bytte rolle
For å kunne bytte rolle, må alle bilder i Gerica være lukket.
Klikk på pilen ved , menylinjen helt til høyre i skjermbildet.
Her ser du rollene du kan velge mellom (har tilgang til). Du endrer rolle ved å velge en som kommer opp i listen. Listen vises alfabetisk med standardrollen øverst. Innlogget rolle vises med uthevet skrift.
![]() |
Får du opp følgende feilmelding, betyr det at du ikke har lukket alle bilder før rollebytte
![]() |
Når nye brukere henvises til tjenesten, skal «Brukersøk» (Gerica brukeradmin (brukerliste) benyttes for å kontrollere om brukeren allerede er registrert i Gerica. Hvis brukeren er registrert, må du gi deg selv tilgang til vedkommende. Hvis brukeren ikke er registrert, må du opprette en ny bruker.
Ved opprettelse av ny bruker, følg rutinen som beskrevet i Gerica brukeradmin.
Oppdateres når funksjonen «henvendelser» er klart i ELISE.
Alle søknader og henvendelser som kommer til bydelen skal registreres etter gjeldende rutine (se Manual - generell saksbehandling i Gerica fra side 3). Når det er aktuelt at utfører eller utførerteam skal gjennomføre en utredning av tjenestebehovet, kan tjeneste 100 benyttes. Dette kan gjelde både helt nye søkere eller brukere med endret tjenestebehov. Tjeneste 100 brukes når det er behov for å dokumentere, for eksempel en henvendelse som er fulgt opp, uten at det fører til at KEF opprettes som tjeneste 23 eller tiltak «x.5.12 KEF oppfølging/veiledning».
Anbefaling ved samtale med/om en innbygger som ikke har tjenester fra før:
Bruk tjeneste 100 sammen med 161-journal når en KEF har samtale med en innbygger som ennå ikke har fått tildelt tjenester, for eksempel ved innleggelse på sykehus eller helsehus, eller når innbyggeren venter på tildeling av tjenester fra bydelen.
Tjeneste 100 er ikke en IPLOS-tjeneste og innebærer ikke tiltak, kun et journalnotat. Det skal ikke opprettes sak på denne tjenesten.
Tjeneste 100 skal ikke erstatte andre saker eller tjenester. For eksempel, dersom det er behov for vurdering av kognitiv svikt eller ergoterapivurdering, skal demensteam- eller ergoterapitjenester benyttes.
Bydelene har ulik praksis om en skal opprette egen sak tjeneste 23, eller opprette KEF- tiltak på en eksisterende tjeneste for eksempel hjemmesykepleie.
Under følger beskrivelser av ulike alternativer for hvordan sak og tjeneste kan opprettes.
Alternativ 1: Saksbehandler oppretter sak og tjeneste
Saksbehandler mottar henvendelse og videresender til/kontakter KEF. Saksbehandler oppretter sak og tjeneste. Lenke til manual/brukerveileder for saksbehandlere.
Rutine for generell saksbehandling ligger her.
Lenke til rutine: Rutine https://oslo.extend.no/index.pl?pid=oslo&DocumentID=43227
Alternativ 2: KEF oppretter egen sak og tjeneste
Som hovedregel skal det fattes enkeltvedtak for alle søknader om helse- og omsorgstjenester når tjenestetype 23 er den eneste tjenesten brukeren skal motta. Unntaket er dersom det vurderes at tjenesten ikke vil vare lenger enn 14 dager, da skal koden «avgjørelse» benyttes i saksbildet.
I slike tilfeller gir helse- og omsorgstjenesteloven mulighet for å igangsette tjenester uten enkeltvedtak. Se rutinen for generell saksbehandling her. Bruk sak og tjeneste 23, samt vedtaksmal 507. .
Vedtaket sendes ut via SvarUt, se brukerveiledning her
Dersom bruker allerede har formelt vedtak om helsetjenester i hjemmet må det kun opprettes en fiktiv sak (skrive en setning om at det foreligger et formelt vedtak allerede i vedtaksfanen) og sak og tjenestetype 23 opprettes.
Alternativ 3: Ikke behov for opprettelse av sak og tjenestetype 23 (KEF inngår som en del av andre helsetjenester i hjemmet)
KEF inngår som en del av en annen helsetjeneste i hjemmet. Det er da ikke behov for egen sak og tjenestetype 23. Legg inn tiltak «x.5.12 KEF oppfølgning/veiledning» på den aktuelle tjenestetypen, for eksempel tjenestetype 3 (hjemmesykepleie). Se Tiltaksplan* for bruk av tiltaket «x.5.12 KEF oppfølgning/veiledning».
![]() |
Dobbeltklikk på tjenesten og aktuell tjeneste vises.
![]() |
Fanen «Ressurser»
![]() |
Hvis det er opprettet en sak med tjenestetype 23, så skal kun tjenesten avsluttes. Ved avslutning av tjenesten vil det bli stilt spørsmål om tjenesten og tilhørende tiltak, samt tidsplan skal avsluttes. Bekreft dette. Hvis bruker kun har tjenestetype 23 og ikke sak, skal den også avsluttes på samme måte.
Det er opp til KEF i den enkelte bydel å beslutte hvordan sak/tjenestetype 23 skal avsluttes.
Anbefalt praksis: Det bør avtales med bruker og/eller pårørende at tjenesten avsluttes dersom KEF ikke får kontakt med dem innen en viss tid, for eksempel tre måneder. Det anbefales at KEF setter av tid til regelmessig gjennomgang av brukerne på sin liste/tjeneste.
Følgende tiltak må iverksettes dersom sak/tjenestetype 23 er den eneste tjenesten brukeren mottar fra bydelen:
Tiltaksplanen gir en god oversikt over brukerstatus per dato, hvilke tjenester og tiltak brukerne har, og hvordan dette legger seg som planlagte besøk/tiltak i en kalendervisning.
Planen skal utarbeides og kontinuerlig evalueres i samarbeid med bruker og ulike tjenesteleverandører.
Se manual for tiltaksplan her. Manualen beskriver hvordan man i tiltaksplanen oppretter, oppdaterer og avslutter pasientens brukerstatus, situasjoner, tiltak og tidsplaner.
Tiltaket «x.5.12 KEF oppfølgning/veiledning» skal benyttes på tjeneste 23 eller andre tjenester der kef gir veiledning eller oppfølging av pasienter. Hvis tiltaket er på annen tjeneste enn tjenestetype 23, må ansatte huske å velge KEF-nivået i egen bydel på dette tiltaket, slik at aktuell bruker kommer synlig på egen liste via KEF-rollen sin. Nivået kan legges til i tjeneste/ tiltak ved å "høyreklikke" og velge korrekt nivå (se bilde under).
![]() |
Digihelse er en meldingstjeneste som kobler Gerica med innbyggeren og eventuelle pårørende med fullmakt, via Helsenorge. Gjennom denne tjenesten kan innbyggeren eller pårørende med fullmakt sende og motta meldinger på en sikker og trygg måte. Helsepersonell kan sende meldinger til innbyggeren via Innbyggerdialog-ikonet, forutsatt at innbyggeren er digitalt aktiv og har samtykket på Helsenorge.
Planlagte besøk i tiltaksplan/tjeneste med tidsplan og utførte besøk vises for innbygger og eventuelt pårørende på Helsenorge. All kommunikasjon med bruker og pårørende via Helsenorge er sikker, se mer i rutinen her. På Helsenorge vises også primærkontaktens navn og telefonnummer som er angitt på tjenesten.
NB! Det må foreligge rutiner innad i bydel/virksomhet for å kontrollere og besvare meldinger i Helsenorge regelmessig.
For opprettelse av oppgaver i ELISE, se rutine og videoveileder.
Rutine: https://oslo.extend.no/index.pl?pid=oslo&DocumentID=44724
Videoveileder: https://oslo.extend.no/index.pl?pid=oslo&DocumentID=42640
Journal-Id |
Navn |
Bruksområde |
7 |
Arbeidsliste |
Planlegge hjemmebesøk. Sette opp avtale slik at man får det opp i LMP, inkludert adresse. Obs: Bør kun brukes for avtalte hjemmebesøk, da innbygger får opp avtalen i Helsenorge. Etter hjemmebesøket er fullført gjøres dette om til en 161-journal for å skrive selve journalnotatet fra hjemmebesøket. |
18 |
Arbeidsliste kansellert |
Planlagt hjemmebesøk som avlyses, omgjør 7-arbeidslistejournal til 18-arbeidsliste kansellertjournal. |
106 |
Tverrfaglig samarbeidsjournal |
Dokumentasjon av for eksempel tverrfaglige møter, tverrfaglige hjemmebesøk og ansvarsgruppemøter. Brukes til sluttnotat ved avslutning av tjenesten.
|
120 |
Revurderingsjournal |
Brukes av leverandør og revurderingsteam (SYE) for å melde om endringer i brukernes funksjonsnivå til bydelens kontor og Formidlingsenheten:
|
125 |
Huskelistejournal |
Brukes kun for å legge inn beskjeder/huskeliste angående brukere frem i tid. Journalen føres på den dato og klokkeslett (fra og til kl.) beskjeden skal utføres. |
135 |
OL-Beskjedjournal |
Journalen benyttes som kommunikasjonskanal mellom bydelens kontor og ulike leverandører, samt mellom Formidlingsenheten, bydelens kontor og de enkelte sykehjem. Det skal tydelig fremgå i journalen hvem som er avsender og mottaker av beskjeden. Journalen skal kun brukes til korte beskjeder og skal ikke inneholde medisinske opplysninger eller lignende. I slike tilfeller skal det henvises til andre journalnotater eller vedtak der dette er beskrevet. |
136 |
OL-Fagjournal |
Indirekte brukerkontakt, for eksempel telefoner, avtale time, veiledning om bruker med andre ansatte i tjenesten |
161 |
Kef- journalnotat |
Brukes til dokumentasjon av KEF, inkludert hjemmebesøk hos bruker og annen direkte brukerkontakt. Merk: Journalen låses umiddelbart etter lagring, mulig å legge til tekst i ettertid (med legg til tekst funksjonen) |
170 |
Kartleggingsjournal |
Brukes til å dokumentere gjennomførte kartlegginger. Journalen kan benyttes av alle tjenester som utfører formell eller standardisert kartlegging av brukere. Det er tilgjengelig enkelte standardtekster for dette formålet. |
For å legge inn Tiltak, trykke på NY- knappen
Journalføringsplikt samme dag som besøket er gjennomført:
Det presiseres at det skal journalføres/dokumenteres samme dag som besøket utføres/hendelsen oppstår. Det er tjenesteutføreren som har utført besøket som skal dokumentere. Jfr journalforskriften §10, 2 avsnitt. Vesentlig helsehjelp må dokumenteres samme dag.
Ved journalføring fra tiltaksplan, så er det tjenestetypen som avgjør hvilken journaltype som kommer opp automatisk. Ved for eksempel hjemmesykepleietiltak så vil det automatisk komme opp helsehjelpjournal. Når kef skal dokumentere på andre tjenestetyper enn tjenestetype 23 så må journaltypen endres til 161-journal manuelt. Se manual tiltaksplan kap.11.1 skrive journal
Arbeidslistejournal (7-journal) som journalføres på tjenestetype 23, blir automatisk KEF-journal (161-journal). Det er mulig å opprette 161-journal og andre aktuelle journaltyper ved å benytte «opprett ny journal fra LMP», se brukerveileder Gerica Lifecare Mobil Pleie (LMP), kap. 4.3.1 Skriv ny journal
Journalføring via journal i Gerica, se her
Hvis det er mye å dokumentere under besøket hos bruker, føres lengre journalnotater på kontoret. I journalnotatet for besøket i LMP skriver ansatte relativt korte setninger, eventuelt i stikkordsform. Når ansatte kommer tilbake til kontoret for å fullføre dokumentasjonen, benyttes funksjonen "Legg til tekst i journalnotat".
Timebok kan brukes til å visualisere hva som er planlagt for den aktuelle uken av hjemmebesøk (7-journal) og huskeliste (125-journal), samt uken som er gjennomført.
1) Fremtidig uke med planlagte hjemmebesøk og påminnelser
Grønn boks = 125-journal (huskeliste)
Gul boks = 7-journal (avtalt hjemmebesøk)
Grå boks = 18-journal (avlyst besøk). 7-journal gjøres om til 18-journal når planlagt hjemmebesøk avlyses. Skriv hva som har skjedd i tekstboks.
2) Gjennomført uke
Gul boks = 136-journaler (indirekte pasientkontakt)
Sort boks = 161-journal (utført besøk)
Utført huskelistejournal fra pc (125-journal):
1. Åpne journalen og endre til 136-journal
2. Endre til dato og klokkeslett for utførelse
3. Skriv i tekstboks hva som er gjort
Utført hjemmebesøk fra pc:
1. Åpne 7-journal og endre til 161-journal
2. Skriv journalnotat, sett inn riktig klokkeslett for besøk og varighet
3. Lagre. Obs: 161-journal låses for redigering med en gang den lagres. Ved behov for mellomlagring, lagre som 125-journal og deretter som 161-journal når dokumentasjon er fullført.
Målinger skal registreres i helsekort eller i labmodul, se brukerveileder Gerica - Lifecare Mobil Pleie (LMP), kap 4.8 eller bruk av Labmodul
Hvorvidt kef må fylle ut IPLOS opplysninger vil avhenge av:
Se «Ansvar for utfylling av IPLOS/ADL ved bruk av tjenestetype 23».
Det finnes en egen veileder i EQS om hvordan funksjonsvurdering gjennomføres, lenke: Gerica - IPLOS - Registrering - Brukerveiledning , inkludert beskrivelser av skår (verdien som velges for variabelen) og variabel (bistand/assistansevariabel).
Tips: høyreklikk for hjelpetekst inne i Gerica (per felt).
Hvordan feltene skal fylles ut, og hvilken vurdering som må gjøres i de enkelte tilfellene, er beskrevet i Registrering av IPLOS-data i kommunen som er utarbeidet av Helsedirektoratet.
Oversikt over relevant(e) diagnose(r) blir registrert med ICPC2 kode eller ICD10 kode. Oversikt over pasientens registrerte diagnoser finnes i diagnosejournal id 5 i Gerica.
Se brukerveileder Gerica IPLOS registrering i Gerica for å få oversikt over de registrerte diagnose på bruker.
Ved informasjon fra sykehus/fastlege har kef rettigheter til å registrere kjent diagnose i Gerica. For registrering av nye diagnoser, se her.
Elektroniske meldinger, også kjent som PLO-meldinger, benyttes for å kommunisere med fastlege og sykehus. PLO-meldingene er en del av brukerens journal, men lagres i en egen modul kalt eLink i Gerica.
Avsenderadressen for PLO-meldingene er sykepleietjenesten. I enkelte meldinger hentes profesjonskode fra ansattkortet, for eksempel for Klinisk ernæringsfysiolog.
Aktuelle manualer for PLO-meldinger:
Det er mulig å opprette standardtekster (hjelpetekster) som medarbeidere kan bruke i oppfølgingen av brukere. Dette er spesielt nyttig for journalføring og i tiltaksplaner (prosedyre, situasjon og mål). Standardtekster kan benyttes i journal, prosedyre med mer. For å bruke en standardtekst, marker tekstfeltet, høyreklikk og velg ønsket tekst.
Dersom det er behov for å lage nye standardtekster, ta kontakt med lokal systemkoordinator.
Det finnes mange ulike rapporter som kan være nyttige å bruke for å ta ut statistikk. Bytt til statistikkrollen (Klinisk ernæringsfysiolog – statistikk) når du skal ta ut statistikk eller skal dokumentere på tjenester som er avsluttet.
Filternummer |
Hva viser filteret? |
34852 |
Filtrerer ut de som ikke har blitt vurdert for risiko for underernæring siste året |
34853 |
Filtrerer ut de som ikke har tiltaket "vurdere ernæringsstatus" i sin tiltaksplan. |
34854 |
Filtrerer ut de som ikke har tiltaket "vektkontroll" i sin tiltaksplan |
Under arbeid |
Filtrere ut de som har tiltakene "vurdere ernæringsstatus" eller "vektkontroll", men det er ikke blitt utført (avvik) |
34647 |
Kontrollfilter. Filtrere ut tilfeller der tiltak/oppdrag x.3.9.6 vektkontroll er utført i helsehjelpjournal eller praktisk bistandsjournal siste 31 dagene og hvor vekt ikke registrert i helsekortet i Gerica. |
For å kunne hente ut venteliste fra Gerica, er det en forutsetning at sak og tjenestetype 23 benyttes.
I Gerica defineres ventelisten som en aktiv sak med tjenestetype 23 (klinisk ernæringsfysiolog) og en vedtaksdato, men uten startdato for tjenesten.
Rapporten 11662 OL_Nye ikke tildelt/valgt er tilgjengelig i saksbildet.
I Ledelses-Informasjons-Verktøy (LIV) finnes det statistiske oversikter om ernæringsarbeid i
helsetjenester i hjemmet i bydelene. Oversiktene vil gi en indikasjon på hvordan bydelene ligger an i det systematiske ernæringsarbeidet. Det kan tas ut oversikter for bydelene samlet og enkeltvis (inkludert for ulike tjenester).
Se her (husk å velge en av ernæringsrapportene i menyen på venstre side): https://app.powerbi.com/groups/me/apps/5f63264a-654c-46bc-a10d-1f815432c42c/reports/c246b61b-e045-44bb-83db-3ceb4d641258/ReportSection272f7b52c13cedad31f2?ctid=fb7e0b12-d8fc-4f14-bd1a-ad9c8667a7e6&experience=power-bi
Overordnet standard for tjenester i hjemmet, 2019 (https://www.oslo.kommune.no/getfile.php/13338710-1575984700/Tjenester%20og%20tilbud/Helse%20og%20omsorg/Fag%20og%20kompetanse%20-%20helse%20og%20omsorg/Overordnet%20standard%20for%20tjenester%20i%20hjemmet/Overordnet%20standard%20for%20tjenester%20i%20hj)
Helsedirektoratet (2018). Helsetjenester i hjemmet [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 27. juni 2018, lest 29. april 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/registrering-av-iplos-data-i-kommunen/rapportering-av-tjenester-med-definisjoner-og-rapporteringskrav/helsetjenester-i-hjemmet