Smittevern - Pasientplassering v. 1.1

Hensikten med rutinen

For å hindre forurensing og smitteoverføring til andre beboere/pasienter, medarbeidere og miljøet er det nødvendig å tenke på hvor beboer/pasienter plasseres i avdelingen og om det er etisk riktig å la beboer/pasient delta på fellesarrangementer.

Ansvarsfordeling

Institusjonssjef er ansvarlig for at prosedyre for pasientplassering foreligger.

Avdelingsleder er ansvarlig for at prosedyren gjøres kjent og at alle medarbeidere innehar kompetansen som beskrevet.

Alle medarbeidere skal sørge for at prosedyren etterleves.

Hvem gjelder rutinen for

Alle ansatte i Sykehjemsetaten skal veilede og plassere pasienter og beboere i henhold til anbefalingene i denne rutinen.

Aktivitet/Beskrivelse

Sengerom

  • Enerom med eget bad/toalett er et godt utgangspunkt for å hindre smittespredning
  • Har institusjonen tosengsrom, gjøres det en vurdering av smittestatus før tildeling av rom besluttes. I sykehjem er det bare i sjeldne tilfeller aktuelt å flytte pasienter til andre rom grunnet smittestatus
  • Dersom institusjonen har rom med forgang og ev. egen dekontaminator, bør det lages lokale rutiner for hvordan disse rommene disponeres
  • Andre hensyn som bør vurderes ved plassering av smitteførende pasient er nærhet til skylleromrom og nærhet til utgang

Beboere/pasienter som kan forurense omgivelsene med urin, avføring, oppkast, luftveissekreter, puss eller andre kroppsvæsker på grunn av sykdom eller manglende personlig hygiene plasseres på enerom med eget toalett.

Ved kjent bærerskap av antibiotikaresistente bakterier tilbys enerom med eget toalett og helst bad. Ektefeller/samboere kan dele vanligvis rom selv om bare en av dem er kjent smittebærer.

Ved kjent eller mistenkt infeksjon med enkelte smittestoffer, isoleres beboer/pasienten kortvarig (noen få dager) dersom denne samtykker og klarer å etterleve isolasjon.

Langvarig isolering i skal unngås! Tiltak tilpasses den enkelte situasjon. Kortvarig isolering er aktuelt for å hindre smittespredning i mer akutte situasjoner, i samråd med lege. Dette omtales i aktuelle prosedyrer i Infeksjonskontrollprogrammet.  Smittevernteamet i Sykehjemsetaten kan kontaktes for rådføring.

Enerom med eget toalett vurderes også for immunsvekkede beboere/pasienter og andre med økt risiko for å utvikle infeksjoner.

Sosiale aktiviteter

Beboer/pasienter som ikke kan eller skal isoleres, eller som har en bærertilstand som tilsier at de kan delta i aktiviteter, bør ikke plasseres slik i pasientgruppen at de utgjør en risiko for sine medpasienter. Om beboer/pasient tiltros for pågående infeksjon skal delta, bør personen plasseres med avstand til de andre deltakerne. Risikoen for kryssmitte mellom to beboere/pasienter reduseres med økende avstand.

Det må med fordel være armlengs avstand mellom den smitteførende personen og andre beboere/pasienter. Vurder å fjerne noen stoler eller sofaputer om det er vanskelig å veilede beboerne.

Munnbind kan vurderes dersom det er en pågående luftveisinfeksjon og beboer/pasient kan bruke det uten at det går ut over helsetilstand.

Kompetanse

E-læringskurs i basale smitteverntiltak

Referanser

Håndbok for basale smittevernrutiner, FHI

Håndbok for basale smitteverntiltak, pasientplassering. FHI 2022