Forebygge smitteoverføring mellom utstyr/inventar og menneskene som oppholder seg i institusjonen.
Riktig utført renhold reduserer mengden mikrober, støv og skitt i miljøet, som igjen reduserer risikoen for smitteoverføring.
Gjelder for alle langtidshjem og helsehus i Sykehjemsetaten.
Institusjonssjef har ansvar for at lokale skriftlige rutiner og prosedyrer for renhold foreligger og at evt. kontrakt med eksternt firma er i henhold til innholdet i denne rutinen. Institusjonssjef er ansvarlig for at det er laget en ansvarsfordeling av renholdsoppgaver mellom renholder og pleiepersonalet.
Avdelingsleder har ansvar for at medarbeidere som settes til å utføre oppgaven har fått praktisk opplæring og kjenner til innholdet i prosedyren.
Avdelingsleder med ansvar for renhold (inklusiv renholdsbyrå) har ansvar for at medarbeider som utfører renhold får opplæring og har nødvendig kunnskap om de gjeldende rutiner og prosedyrer for renhold.
Avdelingsleder for avdelingen har ansvar for at renholder, dennes leder og kontraktsansvarlig blir varslet når det må tas spesielle forholdsregler mot spredning av smittestoff ved utføringen av renholdet.
Smitteverntemaet i SYE kan bistå med råd og smittevern undervisning når det er behov.
Alle medarbeidere har ansvar for å gjøre seg kjent med og følge de skriftlige rutiner om og arbeidsfordelig av renhold.
Innhold
Renhold av rom skal deles i pasientsoner og helsetjenesteområder.
Det skal utarbeides arbeidsbeskrivelse (renholdsplan) som beskriver rekkefølgen på arbeidsoppgaver ved renhold i ulike rom og som følger prinsippene fra rent mot urent. Gulv rengjøres alltid til slutt. I henhold til Handlingsplan for et bedre smittevern, tiltak 25 s. 16, skal renholdsplaner være oppdatert av institusjonens ledels i samarbeid med smittevernpersonell, basert på risikovurdering og ny nasjonal standard (NS 6600) i henhold til smittevernforskriften § 2-2 femte strekpunkt.
Det anbefales å ha en skriftelig oppgavefordeling mellom renholder, pleiepersonalet og pårørende for å sikre at tilstrekkelig renhold blir gjennomført.
Det skal utarbeides rutiner for håndtering av mopper, kluter og annet renholdsutstyr som sikrer riktig bruk og håndtering (temperatur, oppbevaring og håndtering). Smittevern - Renhold, krav og fasiliteter
Desinfeksjonsmidler skal være godkjent i henhold til gjeldene regelverk. Valg av desinfeksjonsmidler skal kvalitetssikres og dokumenteres. Kvalitetssikring bør gjøres i samråd med smittevernteamet i Sykehjemsetaten. Smittevern - Kjemisk desinfeksjon
Dette dokumentet skiller mellom følgende typer renhold:
Det er utarbeidet egen prosedyre for smitterenhold og opphør av smitte Smittevern - Daglig renhold av smitterom, flekkdesinfeksjon og smitteutvask
Renholdsplan med tilhørende lokale rutiner og ansvarsfordeling bør oppdateres i henhold til Smittevern - Renhold, krav og fasiliteter og Handlingsplan for et bedre smittevern, tiltak 25.
Rengjøringsmetodene for de ulike romtypene med tilhørende risikopunkter skal bestemmes ut fra renhetskrav og risikonivå.
Daglig renhold er de oppgavene som normalt er nødvendig å utføre innen en uke. Daglig renhold betyr at overflatene rengjøres med en forholdsvis hyppig frekvens, og ikke nødvendigvis hver dag. Renholdet utføres på virkedager og den tredje dagen under helligdager. Daglig renhold omfatter normalt:
Periodisk renhold kan være grundigere renhold i samme lokaler, eller rengjøring av lokaler som sjelden er i bruk eller flater som ikke omfattes av det daglige renholdet. Eksempler på periodiske arbeider er:
For å styre slike oppgaver bør det utarbeides årsplaner som viser når de forskjellige oppgavene skal utføres i de ulike deler av bygget.
I tillegg til det daglige renhold, må gulvflatene holdes vedlike for å sikre en effektiv og hygienisk tilstrekkelig rengjøring:
Bestillingsrenhold avtales og gjennomføres etter behov. Det må tas høyde for dette behovet i renholdsplan og budsjett. Eksempler på bestillingsrenhold er:
Planleggingen av renholdet bør utføres på bakgrunn av plantegninger av bygningen, befaring og oppmåling og registrering av de virkelige forhold. Ved planleggingen er det viktig å ta utgangspunkt i ønsket kvalitet og i de overordnede krav som stilles til renholdet Smittevern - Renhold, krav og fasiliteter. Det kan være nyttig med oversikt over tid og ytelse, prinsipper for planlegging og forberedning, hva renholdet koster pr. time/år m.m.
Ansvarsfordelingen mellom renholdspersonalet og pleiepersonalet bør skrifteliggjøres. Vedlagt finner dere ett eksempel på oppgavefordeling inne på beboer/pasientrom (se under fanen "Relatert" øverst i venstre hjørne) .
Nedenfor vises en generell anbefaling for frekvens og renhetskrav i ulike rom på helseinstitusjon, inndelt etter risiko for smittespredning.
Kluter og mopper vaskes med sentrifugeprogram i moppe vaskemaskinen etter bruk.
Pumpekanner skal tømmes og tappes tomt for trykk. De skylles med varmt vann og lufttørkes til neste dag. De bør desinfisering 1-2 ganger i uken. Lagres opp ned når de ikke er i bruk.
Doseringsflasker må merkes tydelig med hva de inneholder. Før du etterfyller dem må de skylles under rennende varmt vann.
Dynkeflasker skal tømmes hver dag og skylles med rennende varmt vann og lufttørke til neste dag.
Rengjøringsmidler og desinfeksjonsmidler skal alltid oppbevares i en beholder som er lukket og tett. Bruker du doseringpumpe eller lignende skal disse varmedesinfiseres før flytting fra en beholder til en annen. Skadelige/giftige rengjøringsmidler og desinfeksjonsmilder skal oppbevares i låsbare skap eller rom. Alle typer rengjøringsmidler skal oppbevares mørkt, ganske kjølig, men likevel frostfritt. Sikkerhetsdatablad skal være tilgjengelig.
Moppestativ og renholdsvogn rengjøres daglig med tørr metode, og desinfiseres enten med overflatesprit eller annet godkjent middel til kjemisk desinfeksjon i helse og sykepleie (se Smittevern - Kjemisk desinfeksjon. Det er viktig å klargjøre renholdsvognen slik at det under arbeidet blir lett å holde rent og urent adskilt.
Det skal være eget bøttekott/renholdsrom for renholdsutstyr. Rommet skal innredes og utstyres i samsvar med den planlagte rengjøringsmetoden.
Frekvens | 5 dager/uke | 5 dager/uke | 3 dager/uke | 2 dager/uke | 1 dager/uke |
Romtype Renhetskrav |
A+ 5 |
A 4 |
B 4 |
C 3 |
D 4/3/2 |
Avreiserom Smitterom Toaletter og sanitærrom, Dusjanlegg Tørking av flekker |
Kjøkken og spisesal Skyllerom uren Kantine Inngangsparti Laboratorium Vaskerilokaler Røykerom Aktivitetsstue Dagsenter Heis |
Pasientrom
Oppholdsstue ol.
Skyllerom ren
Korridorer
Vaktrom
Arbeidsrom
Fysioterapisal
Garderobe
Hovedtrapp
Venterom
Resepsjon
|
Møterom |
Tekstillager Søppelrom Kontor |
De ulike renholdsmetoder til bruk i institusjon er:
I tillegg kan renholdsrelaterte serviceoppgaver utføres. Serviceoppgavene skal være dokumentert og avtalefestet.
Se rutine Smittevern - Renhold, krav og fasiliteter
E-læringskurs i basale smitteverntiltak
Det anbefales også at renholder har gjennomgått e-læringskurs i Renhold av pasientrom selvom denne er laget for sykehusrenhold. Prnisippene er den samme.
Kjennskap til NS INSTA-800. Hurtigguiden fra Fagforbundet ligger vedlagt i rutinen under fanen "relatert" eller "mer info" under Oslo kommune logoen øverst til venstre.
Forskrift om smittevern i helse- og omsorgstjenesten (lovdata.no) 2005
Arbeidsplassforskriften §3-8 (lovdata.no) 2020
Renhold og desinfeksjon, Håndbok for basale smittevernrutiner. FHI 2022
NS-INSTA 800-1: Rengjøringskvalitet — Del 1 System for å fastsette og bedømme rengjøringskvalitet 2019
NS-6600: Ledelsessystemer for renhold i helse- og omsorgstjenesten 2021
Handlingsplan for et bedre smittevern. Helse- og omsprgsdepartementet. 2019
Ansvarsfordeling av renhold ikke gjort. Ikke utført renhold i henhold til frekvens, metode eller kvalitet. Ikke utført renhold av renholdsutstyr i henhold til metode. Ikke gitt opplæring eller kjennskap til innhold i Insta 800.
Nilsen, Steinar Klubben. Alt om renhold. SINTEF akademisk forl. 2017
Byggforskserien. Renhold. SINTEF