Smittevern - NOST v. 1.0

Hensikten med rutinen

Rutinen beskriver en hensiktsmessig bruk av Nasjonalt verktøy for observasjon av smitteforebyggende tiltak i helsetjenesten (NOST).

NOST kan brukes for å kartlegge og forbedre etterlevelsen av håndhygiene og riktig bruk av beskyttelsesutstyr for å redusere infeksjoner hos beboere og medarbeidere.

Hvem gjelder rutinen for

For koordinatorer og observatører som har tatt i bruk NOST ved SYE sine institusjoner.

Ansvarsfordeling

Institusjonssjef tar beslutningen om å følge de nasjonale anbefalingene om å ta løsningen i bruk og beslutte hvem som skal være koordinator for institusjonen. 

Leder bør legge til rette for at observatør får avsatt tid (20 minutter) til gjennomføring av observasjon, samt informere personalet om at observasjon skal gjøres, og legge frem resultater av målingene. Sammen med koordinator/kvalitetssjef/smittevernkontakt el.l. bør det legges en plan for forbedringsarbeid ut fra resultatene.

Koordinator har ansvar for å gi tilganger til observatører som har fått opplæring i de ulike modulene, samt å kvalitetssikre dataene som sendes inn til nasjonal databank (FHI administrator). Koordinator bør ha ansvar for å finne forbedringstiltak for å bedre etterlevelsen dersom det avdekkes behov.

Koordinator og observatører har ansvar for å delta på standardisert opplæring i bruk av NOST, samt å følge opp med det antall observasjoner som trengs, eller å delta på resertifiseringskurs/oppfriskningskurs.

Observatør har ansvar for kun å registrere det som er observert, samt å følge retningslinjenen for personvern med tanke på gjenkjennbare data.

Utførelse av rutine

Innholdsfortegnelse

Erfaringen fra bruk av NOST i SYE frem til våren 2025 ligger til grunn for innholdet i denne rutinen, sammen med innholdet i Håndbok for NOST fra FHI.

Bakgrunnsinformasjon

NOST er en webbasert løsning utformet av FHI for å forenkle arbeidet med å kartlegge i hvilken grad helsepersonell etterlever de basale smittevernrutinene. Mer informasjon om NOST finner du i Håndbok for NOST - FHI

Handlingsplan for et bedre smittevern, Tiltak 6 Overvåking av håndhygieneetterlevelse sier: "Kommuner bør innen utgangen av 2021 ha satt i system et program for overvåking av hvordan anbefalinger for håndhygiene blant helsepersonell etterleves, samt gjennomgå og evaluere håndhygienefasiliteter. Overvåkingen skal utføres i henhold til felles nasjonal standard og teknisk løsning."

Løsningen har to grensesnitt; en observasjonsløsning som kan festes til startsiden på den mobile enheten og oppleves dermed som en app, og et administrasjonsgrensesnitt. Administrasjonsgrensesnittet er der institusjonen setter opp hvilke avdelinger som skal være med, hvilke proffesjoner som observeres (det må være minimum fem pr proffesjon, så dersom det er færre enn det, skal felleskategorien "helsepersonell" benyttes), og evt andre forhold. Vi anbefaler at det er den med ansvar for kvalitetsforbedring som er koordinator og dermed har tilgang til administrasjonsgrensesnittet. Se avsnitt Koordinator

NOST har fire moduler:

  • Modul 1: Fire indikasjoner (håndhygiene)
  • Modul 2: Smykker, klokker og negler
  • Modul 3: Hansker
  • Modul 4: Beskyttelsesutstyr

For modul 1 må observatør og koordinator være sertifiserte (se neste avsnitt).

Opplæring og kvalitetssikring av data

For å sikre riktig bruk er det krav om at alle koordinatorer og observatører som benytter Modul 1skal være sertifisert. Dette oppnås ved gjennomføring  "train the trainer" kurs (ca. 8 t) i regi av FHI og Nasjonal arbeidsgruppe for håndhygiene. Det arrangeres både fysiske - og nettbaserte kurs. Kurset inneholder teoretisk opplæring i modellen for håndhygiene og den tekniske løsningen, trening ved bruk av filmer, og 2-3 timers observasjon i praksis.

Felles for alle modulene er at observatøren må være godt kjent med alle funksjoner i den tekniske løsningen, både hvordan registreringen gjennomføres under observasjon og hvordan data sendes videre til koordinator.  

FHI tilbyr gratis opplæring Kurs og webmøter - FHI

Det viktgste for å lykkes med NOST, er å ha lagt en plan for hvordan data skal samles inn (dag, kveld, natt, helg) og informere de ansatte om at dette er et kvalitetsforbedringsverktøy der ingen personlig informasjon eller annet som kan knytte observasjonene til den personen som observeres.

Observatør

Observatør må ha gjennomført standardisert opplæring i NOST. Alle kan være observatør, men vi anbefaler først og fremst å velge helsepersonell til rollen som observatør. Det kan være flere observatører på en avdeling, og en observatør kan tildeles flere avdelinger den kan utføre observasjoner ved.

Observatører som bruker modul 1 (håndhygiene), må ha god kjennskap til modellen "4 indikasjoner for håndhygiene":

Observatører som skal observere etterlevelse av håndhygiene må ha kontroll på følgende begreper:

Indikasjon

Årsaken til at håndhygiene skal utføres (4 indikasjoner)

Anledning

Når en eller flere indikasjoner er tilstede slik at det er behov for å utføre håndhygiene

En observasjon

En registrert anledning

Ett kort

En registrering i NOST (en observasjon av en anledning for håndhygiene for en person. I ett stell registreres flere anledninger/kort per person).

Pasientsone

Pasienten og alle gjenstander som er tilegnet pasienten i situasjonen (seng, nattbord, iv. stativ osv).

Helsetjenesteområde

Alle andre områder, inkludert andre pasienters og deres pasientsoner

Sesjon

En samling observasjoner ved samme avdeling gjennomført i en sammenhengende tidsperiode (ofte 20-30 minutter).

For modul 1 - "4 indikasjoner", modul 3 - "Hansker" og modul 4 - "Verneutstyr" kan man observere samme helsepersonell flere ganger under samme sesjon. Det fremkommer ikke i dataene hvor mange observasjoner (lagrede kort) som er av en og samme helsepersonell.
For modul 2 - "Smykker, klokker og negler" kan det bare gjøres en observasjon per helsepersonell per sesjon. Samme klokke/ring/negl skal kun observeres og registreres en gang. 

Erfaringer så langt i SYE er at det kan være en fordel å ha minst to observatører i hver avdeling dersom modul 1 skal benyttes, da det er lettere å få gjennomført en sesjon i egen avdeling enn å skulle gå til en annen avdeling for å gjennomføre de. De avdelinger som har lykkes best har valgt smittevernkontakt + en til som observatør. Observatør bør ha helsefaglig utdannelse.

Koordinator 

Koordinator bør være den personen som har det overordnede koordineringsansvaret for observasjon av smitteforebyggende tiltak ved sykehjemmet og avdelingene. Kun medarbeidere med Hpr nr og BankID kan være koordinatorer. Flere personer kan være koordinator for samme institusjon eller på tvers av intitusjoner. 

Det er krav om at kooridnator gjennomfører standardisert opplæring i regi av FHI eller av sertifiserte kurledere. Det standardiserte kurset er et train-the-trainee-kurs. Dvs at dere etter endt kurs kan bruke samme kursmateriale til å lære opp lokale observatører eller koordinatorer.De skal:

  • Opprette institusjonsstrukturen (eks. avdelinger og grupper)
  • Opprette brukere for observatører
  • Sørge for at observatørene har tilstrekkelig opplæring
  • Sørge for at observatører som observerer håndhygiene som sendes den nasjonale databanken har sertifisert opplæring som observatører
  • Beslutte hvilke data som skal videresendes den nasjonale databanken
  • Delta på spørretimer i NOST for å få med seg evt endringer og stille spørsmål ved behov Kurs og webmøter - FHI

For å opprettholde sertifiseringen må koordinator gjennomføre minst 90 observasjoner per år som innrapporteres den nasjonale databanken. Alternativt kan en observatør med god erfaring i løsningen (90 observasjoner per år) fungere som superbruker. Det er da ikke krav til koordinator om å utføre observasjoner for å opprettholde sertifiseringen (utover å ha gjennomført standardisert opplæring). 

Erfaringene i SYE tilsier at det er lurt at minimum kvalitetssjef er koordinator, gjerne sammen med AKS, fagsykepleier eller lignende.  

 

Pålogging

NOST er en webløsning som kan legges på startsiden på mobilen slik at den oppleves som en app. Undervisningsmateriell til opplæring av koordinatorer og observatører - FHI beskriver hvordan webløsningen kan lagres på mobilen, og hvordan man logger på.

Før du kan starte å observere må du:

1.Velge institusjon (om du er registrert ved flere)
2.Velge avdeling (om du er registrert ved flere)
3.Velge type observasjon (modul)
4.Velg ev. tilleggfunksjon (tidtaking eller hansker)
5.Velge profesjon(er) du ønsker å observere (dette kan enkelt endres underveis)

Klikk på "Start observasjon".

Du får ikke startet observasjon før både institusjon, avdeling, aktivitet og profesjon er valgt.

Tidsbruk og innrapportering 

Det bør legges til rette for 1-2 sesjoner (min 20 min) pr uke.  En sesjon vil normalt gi 5-10 indikasjoner og varer i maks 20 min. Det bør tilstrebes å observere minst fem ulike personer pr tertial.

Hvert tertial bør 30 observasjoner gjennomføres og rapporteres til nasjonal databank.

Sertifisering kreves av koordinator og observatører for bruk av modul 1 "Fire indikasjoner" (håndhygiene). FHI arrangerer 1,5 dagers gratis kurs. Etter dette sertifiseringskurset kan kursdeltagerne bruke samme mal for opplæring lokalt.

Dersom dataene skal benyttes til å beskrive atferden ved en avdeling anbefales det at samme person observeres maksimalt fem ganger under en sesjon. Det vil bety at kortet fylles ut og lagres fem ganger under observasjon av samme person. Det fremkommer ikke i dataene hvor mange observasjoner (lagrede kort) som er av en og samme helsepersonell.

Statistisk sett bør 200 observasjoner gjennomføres av ulike medarbeidere for å kunne si med sikkerhet hvordan det står til på institusjonen, men for å ha tall nok til kvalitetsforbedringsarbeid, er trolig 50 observasjoner (kanskje så få som 30) nok. 

Data innrapporteres forløpende, omfanget beregnes tertialvis. 
Det er en generell anbefaling å levere data fra minst halvparten av avdelingene. Er det seks aktuelle avdelinger leveres eksempelvis data fra tre avdelinger (3x30 observasjoner, totalt 90 per tertial).

Tertial:
1. januar - 30. april
1. mai - 31. august
1. september - 31. desember

Bruk av dataene og tilbakemeldinger

Det er lite poeng i å samle data om ikke dataene benyttes til noe. Det oppfordres til å gi tilbakemeldinger fortløpende til de enheter som det observeres ved, samt på institusjonsnivå hvert kvartal.

Dataene bør benyttes til kvalitetsforbedringsarbeid ved f.eks. å la observatørene fortelle hva annet de observerer (f.eks. mangelende plassering av spritdispensere, utstyr som ikke desinfiseres mellom beboere osv.), og iverksette tiltak rettet mot også disse utfordringene. 

Utstyr 

Håndholdt nettbrett eller telefon og bankID.

Kompetansekrav

For modul 1 må både koordinator og observatør ha gjennomført standardisert opplæring som beskrevet i Håndbok for NOST. 

Begrepsforklaring

NOST Nasjonalt verktøy for observasjon av smitteforebyggende tiltak i helsetjenesten 

Indikasjon

Årsaken til at håndhygiene skal utføres (4 indikasjoner)

Anledning

Når en eller flere indikasjoner er tilstede slik at det er behov for å utføre håndhygiene

En observasjon

En registrert anledning

Ett kort

En registrering i NOST (en observasjon av en anledning for håndhygiene for en person. I ett stell registreres flere anledninger/kort per person).

Pasientsone

Pasienten og alle gjenstander som er tilegnet pasienten i situasjonen (seng, nattbord, iv. stativ osv).

Helsetjenesteområde

Alle andre områder, inkludert andre pasienters og deres pasientsoner

Sesjon

En samling observasjoner ved samme avdeling gjennomført i en sammenhengende tidsperiode (ofte 20-30 minutter).

Lovverk

Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring § 6-10 

Forskrift om smittevern i helse- og omsorgstjenesten § 2-1 

Referanser

Håndbok i NOST (fhi.no)

Handlingsplan for et bedre smittevern (regjeringen.no)

Eksempler på avvik fra rutine

Ikke gjennomført standardisert opplæring i bruk av NOST. Ikke levert anonymiserte data. Ikke overført sesjoner til FHI hvert tertial.

Her kan du lese mer

*Innføring i NOST: Nasjonalt verktøy for observasjon av smitteforebyggende tiltak i helsetj. (1:1)