Smittevern - Råd om hygiene og smittevern for barnehager i Oslo v. 1.3

Hensikten med rutinen

Å hindre overføring av smittsomme sykdommer mellom barn og medarbeidere i barnehagen.

Hvem gjelder rutinen for

Alle medarbeidere i barnehagen.

Ansvarsfordeling

Medarbeider må sette seg inn i og følge anbefalingene.

Enhetsleder må sikre at alle medarbeidere får tilstrekkelig opplæring om hygiene og smitteforebyggende tiltak og sørge for at rådene blir fulgt.


 

Råd om hygiene og smittevern for barnehager i Oslo

Arbeidsgiver har ansvar å ha gode rutiner for gjennomføring av arbeidsoppgaver, samt å gi opplæring innen områdene i tabellen. 

Generell hygiene

  • Spredning av smittsomme sykdommer i barnehagen forebygges best ved å ha gode generelle hygienerutiner som:
    • å ha såpedispenser og papirhåndklær ved alle håndvasker. Varmt vann og såpe anbefales ved håndvask.
    • håndvask etter toalettbesøk eller bleieskift.
    • håndvask når barna kommer inn fra lek og opphold ute.
    • å unngå å nyse og hoste på hverandre, og sørge for at barna vasker hendene når de har pusset nesen.
    • regelmessig vask av fellesleker av plast og tre, med rengjøringsmiddel og varmt vann, forslagsvis én gang per uke. Tøyleker kan vaskes i vaskemaskin.
    • bruk av engangshansker ved stell av blødende sår og neseblødninger. Skrubbsår og andre småsår som ikke blør kan stelles på vanlig måte.
    • bruk av engangshansker ved stell og bleieskift med synlig avføring.
    • rengjøring med husholdningsklorin ved søl av blod eller avføring på gjenstander, gulv osv.  Vanlige rengjøringshansker kan brukes. 

Håndhygiene

  • Håndhygiene (håndvask og/eller hånddesinfeksjon) er det viktigste og beste tiltaket vi har for å hindre smitte i samfunnet.

  • Bruk av alkoholholdige desinfeksjonsmidler anbefales generelt ikke i barnehager bortsett fra når håndvask ikke er tilgjengelig, for eksempel på turer.

  • Er hendene synlig forurenset bør skitt og smuss tørkes bort med engangs papirhåndklær før eventuell hånddesinfeksjon.

  • I en utbruddsituasjon med en smittsom sykdom kan det være aktuelt å bruke desinfeksjonsmidler, men dette bør i hvert tilfelle diskuteres med bydelsoverlegen.

  • Ved håndvask benyttes flytende såpe, lunkent vann og engangs tørkepapir.

  • Ved diare med eller uten oppkast benyttes alltid håndvask som metode, da sprit har dårligere effekt på de vanligste virustypene som forårsaker disse symptomene. 

  • Det anbefales å bruke engangshansker (som en ekstra barriere) ved bleieskift.

  • Utfør alltid håndhygiene (helst med såpe og vann) etter at hansker er tatt av. 

  • Alkoholbasert hånddesinfeksjon kan benyttes for ansatte istedenfor håndvask (med mindre hendene er synlig skitne). Metoden er hudvennlig og ikke minst raskere enn håndvask.

  • Grundig håndvask er spesielt viktig etter gårdsbesøk og etter kontakt med dyr. Les mer: Barn og voksne på gårdsbesøk (fhi.no)
    • Tilsett tilstrekkelig mengde hånddesinfeksjonsmiddel i en håndflate (følg produsentens anbefalinger).
    • Spre produktet over alle flater på begge hender, inkludert håndledd. Gi ekstra oppmerksomhet til områder som ofte blir glemt: tomler, mellom fingre, baksiden av hendene og fingertupper. Fortsett å gni produktet lett inn i huden til hendene er tørre (følg produsentens anbefalinger for virketid).
    • Effekten av hånddesinfeksjon er først oppnådd når hendene er helt tørre.
       
  • Barna bør få hjelp til å få vasket hender i følgende situasjoner:
    • før mat
    • etter toalettbesøk
    • når de kommer inn fra lek ute
    • når de kommer til barnehagen
    • når hendene er synlig skitne
    • når de har pusset nesen
       
  • På tur kan våtservietter/hånddesinfeksjon benyttes før måltid. Etter kontakt med dyr (gårdsbesøk) er det viktig at barna får utført håndhygiene, enten med såpe og vann eller våtservietter/hånddesinfeksjon.
     
  • Ansatte bør utføre håndhygiene:
    • før matlaging/måltid
    • etter toalettbesøk
    • etter bleieskift og stell
    • etter tørking av snørr og andre kroppsvæsker
    • etter hanskebruk
    • når hendene er synlig skitne

Vask av leker

  • Leker vaskes når de er synlig skitne og ellers minst en gang i måneden. Leker som kan vaskes i oppvaskmaskin vaskes her, gjerne i vaskepose. Tøyleker vaskes i vaskemaskin. Det anbefales å ha færrest mulig tøyleker i barnehagen.

  • Gymmatter o.l. som brukes det meste av tiden bør rengjøres daglig.

  • Ved utbrudd/flere tilfeller av samme smittsomme sykdom anbefales å rydde bort en del leker og ha daglig vask av de øvrige.

  • Barna bør helst ikke ha med leker hjemmefra i barnehagen.

Renhold og orden

  • Glatte og jevne flater er lettest å rengjøre derfor er godt vedlikehold viktig.

  • På kjøkken, toalett og stellerom bør det være orden og egne rutiner for renhold og avfallshåndtering.

Stellerutiner

  • Bleieskift bør alltid utføres på badet/stellerommet.

  • Skift av bleie med avføring bør alltid utføres med engangshansker og i tillegg engangs plastforkle ved løs avføring/diare.

  • Benytt våtservietter, ikke flergangskluter.

  • Engangs papirunderlag bør byttes mellom hvert bleieskift og bordet bør desinfiseres etterpå.

  • Brukte bleier, hansker, kluter, plastforkle og papirunderlag bør legges i plastpose som knyttes igjen og legges i avfallsbeholder med lokk.

  • Hånddesinfeksjon bør utføres etter at hansker er tatt av.

  • Bleieskift på tur bør foregå ved bruk av engangshansker og våtservietter.

  • Ansatte bør benytte engangshansker ved tørkehjelp av barn i forbindelse med toalettbesøk.

  • Toaletter, kraner og håndtak på badet bør rengjøres hver dag.

Mathygiene

  • Ved matservering skal matloven og tilhørende forskrifter følges. Det er barnehagens ansvar å innføre rutiner (internkontroll/IK-mat) som sikrer at regelverket etterleves, og at maten som serveres er trygg. 

  • Barnehager som serverer mat regnes som næringsmiddelvirksomhet. Barnehager har ansvar for å melde fra til sitt lokale mattilsyn om hva slags mattilbud de har. 

  • Gjennom meldeplikten vil barnehagen kunne få nyttig informasjon om regler som gjelder for å sikre helsemessig trygg mat og at oppbevaring og tilberedning skjer ved tilfredsstillende betingelser.

  • Les mer på Helsedirektoratets nettsider HER og på Mattilsynets nettsider HER.

  • Mathygiene
    • Vask hendene før du lager og spiser mat og mellom håndtering av ulike råvarer.
    • Bruk forkle når du lager mat.
    • Bytt kjøkkenkluten daglig, og forkle jevnlig.
    • Sjekk jevnlig at kjøleskaptempraturen er +4 grader eller noe lavere.
    • Følg rådene fra Helsedirektoratet i veiledningsheftet «Bra mat i barnehagen».
    • Følg rådene fra Mattilsynet "Veiledning om trygg mat i barnehager". 

Andre hygieneråd

  • Ved søl av kroppsvæsker som kan inneholde smittestoff (avføring, oppkast) bør dette tørkes opp med tørkepapir e.l., deretter desinfiseres området med vanlig husholdningsklorin eller annet desinfeksjonsmiddel. Bruk vanlige rengjøringshansker. Tilslutt vaskes området med rengjøringsmiddel.

  • Barn bør ha hvert sitt sengetøysett.

  • Tekstiler bør vaskes på minimum 60 grader.

  • Ansatte kan vurdere å bruke eget tøy på jobb og skifte før de går hjem.

  • Se plakat om råd ved Smittevern - Smittsomme sykdommer i barnehagen

Anbefaling om vaksine til medarbeidere

  • Folkehelseinstituttet anbefaler at kvinner i fertil alder som er ansatt i barnehager og som ikke har hatt røde hunder (rubella) eller vannkopper (varicella) blir vaksinert mot disse sykdommene. Kontakt evt. Bedriftshelsetjenesten.

  • Alle ansatte bør være fullvaksinert mot meslinger (2 doser) og sørge for regelmessig påfyll (booster) av vaksine mot kikhoste og ande sykdommer (DPT-polio) hvert 10. år.

Lovverk

Referanser 

Her kan du lese mer