Smittevern - MRSA sanering i hjemmet v. 1.2

Hensikt med rutinen

Sikre korrekt oppfølging ved behandling av MRSA infeksjon og sanering av MRSA bærerskap i private hjem.

Hvem gjelder rutinen for

Gjelder for personer som har infeksjon med MRSA eller er bærere av MRSA og skal utføre behandling og sanering i eget hjem. Gjelder også for personer som skal hjelpe til med hjemmesanering.

Ansvarsfordeling

Institusjonssjef/leder for tjenesten har ansvar for at det foreligger en prosedyre for hjemmesanering for sine medarbeidere og brukere, og skal sikre at denne er gjort kjent for de medarbeidere det gjelder.

Bydelsoverlegen har ansvar for at denne prosedyre for hjemmesanering er kjent for medarbeidere som skal bistå ved hjemmesanering. Bydelsoverlegen skal bistå med råd og veiledning i henhold til prosedyren, og i samråd med fastlegen.

Fastlegen skriver ut resepter, forordner oppfølgingstester samt evt. sykemeldinger.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Aktivitet/Beskrivelse

Hva er MRSA?

MRSA er en bakterie, en gul stafylokokk, som er blitt motstandsdyktig mot flere viktige antibiotika. Gule stafylokokker kan finnes på huden, i nesen og i halsen uten å gi symptomer (bærerskap). MRSA gir samme type infeksjoner som vanlige gule stafylokokker, for eksempel sår eller byller i huden. MRSA gir ikke hyppigere infeksjoner enn vanlige gule stafylokokker, men MRSA-infeksjoner kan være vanskeligere å behandle og krever spesielle antibiotika. Målet i Norge er at MRSA ikke skal etablere seg som en del av den faste bakteriefloraen i sykehus og sykehjem.

Behandling av infeksjon

Ved behandling av MRSA - infeksjoner følges de vanlige prinsippene for behandling av infeksjoner. Antibiotikabehandling er som regel ikke nødvendig ved overfladiske hud - og sårinfeksjoner. Ved kompliserte infeksjoner, for eksempel fremmedlegemeinfeksjoner, bør infeksjonsmedisiner eller mikrobiolog konsulteres.

Behandling av MRSA-bærerskap (sanering)

Stikkord for vellykket MRSA-sanering er grundig kartlegging (boforhold, avdekke hud/sårproblematikk etc.), god plan og god oppfølging.

Sanering av MRSA er spesielt anbefalt dersom du eller noen i husstanden jobber i helsetjenesten eller ofte er i kontakt med helsetjenesten. Sanering er en omfattende oppgave som krever god planlegging. Det innebærer daglig helkroppsvask, bruk av nesesalve og eventuelt halsskylling, samt rengjøring av hjemmet og hyppige skift av klær, sengetøy og håndklær. I noen tilfeller suppleres sanering med antibiotikabehandling. Saneringen foregår i 5 til 10 dager. Du følges opp med flere kontrollprøver det første året etter sanering. Det er ikke alltid sanering lykkes, og i noen tilfeller gjøres flere forsøk.

Opplys legen om du eller noen du bor sammen med arbeider i helsetjenesten, eller om det er små barn i husstanden. Opplys også om du har kjæledyr. Viktige forutsetninger for å lykkes med sanering er at infeksjoner er behandlet, eventuelle katetre eller andre fremmedelementer som går igjennom hud og slimhinne er fjernet, huden er hel, og sår er grodd. Når det bor flere i husstanden, må alle testes for MRSA før oppstart av saneringen. Alle i husstanden saneres samtidig.

Risiko for å smitte andre reduseres betydelig når MRSA-saneringen er påbegynt, og man kan omgås andre som normalt i saneringsperioden. Det er likevel viktig med god håndhygiene, også for besøkende. Noen ganger bistår helsepersonell ved sanering. Vær forberedt på at helsepersonell da bruker smittevernutstyr, slik som gul frakk, munnbind og hansker.

Sanering av MRSA fra hud, hår, nese og hals

Daglig dusj med Hibiscrub (sanering av hud)

Du velger selv når på dagen du gjennomfører sanering av hud (dusj), men om du trener anbefales det å gjøre saneringen på kvelden slik at effekten av såpen eller klutene får sitte lenge på kroppen.

Ved hver dusj skal du gjøre 2 grundige innsåpninger, med ca. 2 minutters varighet (se vedlegg under fanen "Relatert" øverst i venstre hjørne).

  • Bruker du vaskekluter, skal disse være rene/nye for hver dusj/ kroppsvask
  • Skyll kroppen og håret og steng av vannet
  • Vask hår og ansikt med Hibiscrub. Vær nøye rundt nesen. Unngå å få såpe i øyne og ører
  • Vask armhuler og deretter resten av kroppen. Vær særlig nøye rundt navlen, rundt kjønnsorganene, endetarmsåpning og huden mellom kjønnsorganer og endetarmsåpning (perineum). Skyll av, steng vannet og gjenta innsåping, vask og skylling
  • Tørk med rent håndkle og skift til rene klær etter dusjing

Det skal ikke benyttes andre typer såpe eller sjampo, unntatt ved håndvask. Balsam og deodorant kan benyttes. Hibiscrub og klorheksidin kluter virker uttørrende på hud. Bruk fuktighetskrem som ikke hemmer effekten av Hibiscrub. Se «Innkjøpsliste», eller spør på apoteket.

Bruker du kosmetikk under saneringen, bruk nye produkter forbeholdt saneringsperioden.

Hår fra hårbørste eller kam fjernes etter hver gangs bruk. Hårbørsten eller kammen legges i Hibiskrubb i 2 minutter før den skylles av.

Alternativ: Bruk av Klorheksidin Sage kluter og Hibiscrub

  • Vask hår og ansikt med Hibiscrub (unngå å få i øyne og ører). Dusj/skyll av kroppen med lunket vann
  • Tørk deg med rene håndklær
  • Vent til huden er tørr og avkjølt, før du bruker klutene. Det forebygger hudreaksjoner
  • Smør resten av kroppen med Klorheksidin Sage kluter slik veiledningen viser (se vedlegg under fanen "Relatert" øverst i venstre hjørne). Klutene er tilsatt et middel som kan kjennes litt klissete ut på huden de første dagene. La dette være på huden, ikke tørk det vekk for best effekt.
  • Ta på rent tøy.

Det skal ikke benyttes andre typer såpe eller sjampo, unntatt ved håndvask. Balsam og deodorant kan benyttes. Hibiscrub og klorheksidin kluter virker uttørrende på hud. Bruk fuktighetskrem som ikke hemmer effekten av Hibiscrub. Se «Innkjøpsliste», eller spør på apoteket.

Bruker du kosmetikk under saneringen, bruk nye produkter forbeholdt saneringsperioden.

Hår fra hårbørste eller kam fjernes etter hver gangs bruk. Hårbørsten eller kammen legges i Hibiskrubb i 2 minutter før den skylles av.

Desinfeksjon (sanering) av nesehulen

Bactroban nesesalve 3 ganger daglig. Hver person i husstanden har sin egen tube som doseres slik at innholdet i tuben er oppbrukt ved saneringens slutt.

  • Utfør håndhygiene
  • Ta salve på Q-tips og smør godt rundt på innsiden av hver nesevinge. Klem neseborene lett sammen slik at salven fordeler seg
  • Utfør håndhygiene
Ingen/få alternativer. Kontakt infeksjonsmedisiner dersom MRSA er resistent mot mupirocin (virkestoffet i Bactroban)

Tannstell

  • Utfør alltid håndhygiene før og etter stell av tenner og tannproteser
  • Tannbørste og ev tannprotese desinfiseres daglig ved å bløtlegges i Corsodyl i minimum 15 minutter. Skyll av med varmt vann
  • Bytt ut tannbørsten på dag 2 og på saneringens siste dag
Ingen

Ved MRSA i hals

MRSA påvist i hals anbefales ofte å behandles med antibiotika i tillegg til punktene over. Du kan få beskjed om å gurgle halsen med Corsodyl munnskyllevæske. 

Dersom Corsodyl halsskylling er ordinert; Bruk en tannkrem som ikke hemmer effekten av Corsodyl, bruk for eksempel Zendium. Corsodyl halsgurgling utføres minst 2 ganger daglig. Dersom du ikke klarer å gurgle, skal ikke Corsodyl halsskylling utføres.

  • Utfør håndhygiene
  • Bruk nytt glass eller engangsglass for hver skylling
  • Skyll munnen og gurgle halsen i minst 1 minutt – ikke svelg
  • Utfør håndhygiene.

Corsodyl kan gi misfarging av tenner, tannproteser og tunge. Dette kan forebygges ved å unngå te, kaffe og rødvin. Grundig tannrengjøring før bruk kan også hjelpe mot misfarging. Om misfarging oppstår, kan tennene renses hos tannpleier etter avsluttet sanering. Corsodyl halsskylling skal ikke utføres i mer enn ti dager sammenhengene.

 

Dersom du ikke har fått påvist MRSA i hals, eller ikke klarer å  gurgle skal ikke dette punktet gjennomføres

Håndhygiene

God og hyppig håndhygiene er svært viktig for å lykkes med MRSA-sanering.

  • Unngå lange negler, løse negler, neglelakk, ringer, armbåndsur/ pulsklokker og armbånd
  • Unngå å bruke smykker, piercinger, øredobber osv. i saneringsperioden.
Håndvask: Ved synlig skitne hender og etter toalettbesøk vaskes hendene med såpe og vann. Bruk god tid, minst 30 sekunder. Benytt flytende såpe, ikke såpestykke. Skyll godt av. Tørk hendene med papir, en klut eller håndkle som du vasker etter hver gangs bruk. Steng kranen med papiret, unngå å berøre kranen med rene hender. Hånddesinfeksjon: Bruk av håndsprit gjør det enklere å utføre hyppig håndhygiene. Bruk rikelig med håndsprit og fordel grundig. Pass på at fingertupper, tomler, håndbak og håndledd fuktes. Gni til du blir helt tørr. Hendene skal lufttørke. Riktig bruk av håndsprit forhindrer uttørring av huden på hendene. Håndsprit er ikke egnet etter toalettbesøk.

 

 

Sanering av MRSA fra omgivelsene

Rengjøring

  • Daglig støvsuging og rengjøring av overflater i oppholdsrom. Vær spesielt oppmerksom på punkter som hyppig berøres:
    • Inventar som håndtak på dør/skuffer/skap, armlener på stoler, lysbrytere, armatur på vannkraner, skyllekanapp på toalett, toalettsete osv.
    • Utstyr som briller, mobiltelefon, pc-tastatur, fjernkontroller osv.
  • Overflatedesinfeksjonssprit kan brukes i stedet for såpe og vann, men ikke på lysbrytere eller andre materialer som ikke tåler sprit
  • Grundig støvsuging av madrasser og stoffmøbler utføres på dag 2 og på saneringens siste dag. Skift pose og filter i støvsugeren dag 2 og på saneringens siste dag
  • Avfall håndteres som vanlig
Klesvask
  • Bruk helst tøy som tåler høye vasketemperaturer, 60° C eller mer
  • Sengetøy, håndklær, vaskekluter og undertøy kokvaskes, over 85° C. Bruk ikke spareprogram
  • Bruker du tøy som ikke tåler 60° C, vaskes dette på den høyeste temperaturen tøyet tåler, i halvfull maskin
  • Alle i husstanden skifter daglig til rene klær, håndklær, og sengetøy
  • Om mulig vaskes dyner og puter på så høy temperatur som de tåler mot slutten av saneringsperioden
  • Andre tekstiler som er i daglig bruk, vaskes mot slutten av saneringsperioden på høyest mulig temperatur. Det kan være pledd, sofaputetrekk, luer, vanter osv.
  •  
Klokker, ringer, smykker, briller osv Vask med såpe og vann før de brukes på nytt. Alternativt kan gjenstander som tåler dette, tørkes av med overflatedesinfeksjonssprit.
Kosmetikk og kremer Vurder om kosmetikk som har vært i direkte kontakt med fingre/ hud bør kastes.

 

Plan for sanering og kontrollprøver etter sanering

Vedlagt (se under fanen "Relatert" øverst i venstre hjørne) ligger et skjema for gjennomføring av saneringen hvor du kan krysse av for at alt er gjort og oversikt over kontrollprøver etter sanering. Kontrollprøveperioden varer totalt ett år etter saneringen, og det endelig resultatet får du først etter at kontrollprøveperioden er over. Etter de 3 første prøvene gjøres det en vurdering av din MRSA-status. Avtal kontrollprøvedatoer med din fastlege.

Oppheving av smitteverntiltak

Oppheving av smitteverntiltak for beboer/pasient

Smitteverntiltak mot MRSA oppheves når beboer/pasient har tre negative prøver med en ukes mellomrom.

Brukt utstyr, brukte tekstiler og avfall desinfiseres og fjernes før smitteverntiltakene oppheves.

Oppheving av smitteverntiltak for medarbeidere

Medarbeidere i alle andre tjenester en helseinstitusjon kan være i jobb selvom MRSA er påvist.

Arbeidsgiver avgjør i samråd med smittevernlegen eller etatsoverlegen når medarbeider i sykehjem, helsehus og andre helseinstitusjoner kan begynne i arbeid etter gjennomført sanering.

Medarbeidere uten risikofaktorer:

Det kan være aktuelt å la medarbeidere gå tilbake i arbeid straks saneringen er utført dersom de ikke har individuelle risikofaktorer (f.eks eksem, sår, fremmedlegmer som går igjennom hud eller slimhinner mm) for bærerskap. Dersom arbeid gjenopptas før svar på kontrollprøver foreligger, vurderer kommunelegen hva slags arbeidsoppgaver vedkommende kan utføre og hvilke smitteverntiltak som er nødvendig. Eventuelle smitteverntiltak oppheves når vedkommende har tre negative prøver med en ukes mellomrom.

Medarbeidere med risikofaktorer:

Dersom medarbeider har individuelle risikofaktorer for bærerskap oppheves arbeidsrestriksjonen først når vedkommende har tre negative prøver med en ukes mellomrom.

 

Svikt i sanering av bærerskap

Ved mislykket sanering vurderer behandlende lege, bydelslegen og eventuelt smittevernlegen/smittevernteamet, årsaker til at saneringen mislyktes (*) og om ny sanering skal forsøkes. Det anbefales aldri mer enn tre forsøk, og alltid med noe tid mellom hver sanering. Sanering på høsten og vinteren er mer belastende for huden enn om våren og sommeren. Vurder når eventuelt neste sanering bør skje.

Infeksjonsmedisiner eller mikrobiolog bør konsulteres dersom sanering suppleres med systemisk antibiotikabehandling.

Vurdering av årsaker til mislykket sanering (*) Eksempler på forhold som bør vurderes som mulig årsak når sanering mislykkes:

  • Er bakteriene resistente for mupirocin?
  • Har personen individuelle risikofaktorer for bærerskap? 
    • Sår
    • Kroniske hudlidelser som gir defekt hud
    • Fremmedlegemer som bryter hud- eller slimhinnebarrieren, eksempelvis urinveiskateter, stomi, dren, intravenøse kateter
  • Har personen fremmedlegemer som øredobber, piercingsmykker, høreapparat eller lignende?
  • Er personen bærer i svelg eller rektalt?
  • Foreligger det manglende motivasjon eller evne til å gjennomføre saneringen?
  • Er det noe som kan ha bidratt til resmitte? Eksempelvis
    • ukjente bærere i familie eller nære kontakter
    • kontakt med dyr som kan være smittet
    • mangelfullt renhold av tekstiler, utstyr, rom og inventar
    • bruk av kosmetikk, kremer og lignende
    • tannproteser eller tannbørster

Prøv å løse de forhold som peker seg ut før ny sanering forsøkes.

Referanser

Informasjon om MRSA-bærerskap og behandling av MRSA-bærerskap (sanering) Informasjonen finnes på flere språk. Folkehelseinstituttet, 2017

Generelt om MRSA. Informasjon om hva MRSA er. Folkehelseinstituttet. 2014

Informasjon til personer som er bærere av MRSA. Svar på ofte stilte spørsmål. Folkehelseinstituttet. 2014

Pasientbrosjyre fra UNN. Utskriftsversjon

MRSA-veilederen (Bokmål) Folkehelseinstituttet 2009.

Stafylokokkinfeksjoner (inkl. MRSA-infeksjoner) - veileder for helsepersonell Folkehelseinstituttet 2019

Prøvetaking for undersøkelse av Meticillinresistente Stafylococcus aureus (MRSA) VAR healthcare

 

Utstyr

Må ha for vellykket sanering

Hva trenger du:

Hvor du får tak i det:

Hibiscrub såpe, Corsodyl munnskyllevæske og Bactroban nesesalve ev Klorheksidin Sage kluter*

Apotek

Dette får du på resept

Tannbørster 2 nye tannbørster pr husstandsmedlem

Apotek/dagligvarebutikk

Zendium tannkrem dersom halsskylling med Corsodyl er forordnet

Apotek/dagligvarebutikk

Q-tips

Apotek/dagligvarebutikk

Anbefales for vellykket sanering

Fuktighetskrem som ikke hemmer effekten av Hibiscrub/ klorheksidin. Kan brukes: Miniderm, SH-hudpleiekrem, Decubal, Apobase, Vitapan, Locobase lotion m.fl

Apotek

Engangsglass dersom halsskylling er ordinert

Apotek/dagligvarebutikk

Tørkepapir til hender

Dagligvarebutikk

Hånddesinfeksjonssprit kun til hender

Apotek

Overflatedesinfeksjonssprit kun til overflater som tåler sprit

Apotek

Nye poser og nytt filter til støvsuger

Elektroforretning

Legemidler til sanering av MRSA dekkes av folketrygden § 4 punkt 2. Lege kan forskrive angitte legemiddelgrupper direkte på blå resept (forhåndsgodkjent refusjon) hvis vilkår for stønad er oppfylt. Refusjonskravet inntrer straks legen skriver en blå resept.

Eksempler på avvik fra rutine

Manglende informasjon om tidsadspektet for sanering. Manglende utstyr til gjennomføring.