Denne brukerveilederen tar utgangspunkt i rutinen Vurdering av samtykkekompetanse, og skal gi en praktisk gjennomgang av hvordan vurderingen skal dokumenteres.
Vurdering av samtykkekompetanse dokumenteres ved å:
Dokumenter type motstand/hvordan bruker ytrer motstand
Situasjonsbeskrivelsen (inkl. tiltak) må oppdateres både før og etter at vurdering av samtykkekompetansen er gjennomført. Nødvendig tilrettelegging skal dokumenteres.
I situasjonsbeskrivelsen skal det fremkomme hvilken avgjørelse/konklusjon en har kommet frem til. Dersom konklusjonen er at brukeren mangler samtykkekompetanse må det spesifiseres hvilket område konklusjonen gjelder for.
Bruk standardtekst OK_ Vurdering av samtykkekompetanse i prosedyren. Her foreslås FARV, men andre hjelpemidler kan også benyttes for å vurdere samtykkekompetanse.
Dokumenter vurderingen som er gjort og konklusjonen av denne i journal 169; Samtykkejournal.
Stå i tiltaksplanen på tiltaket Vurdering av samtykkekompetanse og velg og journal169.
Høyreklikk på fritekstfeltet og velg standardtekst OK_Vurdering av samtykkekompetanse (FARV).
Skriv inn vurderingen og lagre journalen.
Ved manglende samtykkekompetanse skal det gis skriftlig informasjon til bruker og pårørende om avgjørelsen. Dersom bruker ikke har oppnevnt nærmeste pårørende skal avgjørelsen legges frem for annet kvalifisert helsepersonell. Brukeren selv eller pårørende kan klage på beslutningen om manglende samtykkekompetanse. Brukerens samtykkekompetanse kan endres over tid og må vurderes kontinuerlig. Fastlegen informeres i en elektronisk melding.
Det er laget en egen brevmal i journalbildet som skal brukes til å varsle bruke/pårørende om vurderingen. Malen henter inn teksten i journalnotatet man står på.
Stå markert på journalnotatet som dokumenterer vurderingen
Velg dokumentmalen .
Dersom helsepersonellet lykkes med å overkomme brukers motstand gjennom tillitsskapende tiltak, gis helsehjelpen i samsvar med reglene i Pbrl. kap. 4.
Pasient- og brukerrettighetsloven kap. 4A har som formål å kunne yte nødvendig somatisk helsehjelp til pasienter uten samtykkekompetanse som motsetter seg helsehjelp. Dersom brukeren vurderes til ikke samtykkekompetent og helsepersonell ikke lykkes med å overkomme brukerens motstand gjennom tillitsskapende tiltak, skal det gis tvungen helsehjelp etter reglene i lovverket. Det skal da fattes særskilt vedtak om dette. Vedtaket treffes av den som har det faglige ansvaret for helsehjelpen (Pbrl. kap 4A-5 første ledd).
Opprett sak 94, Helsehjelp med tvang og fyll ut sakskortet.
Vedtaksmalen ligger i tjenestebildet og heter OK_Vedtak om tvang etter pbrl kapittel 4 A:
Følg egen veiledning i vedtaksmalen for utfylling av skjemaet.
Dokumentasjon av utført tvang gjøres i journal 11; Bruk av tvang: