Å forebygge spredning av smittsom sykdom fra skip til befolkningen på land.
|
-
Alle skip fra utlandet, unntatt ferger fra Danmark og Tyskland avgir "Maritime Declaration of Health" før anløp. Alle skip plikter å registrere alle relevante myndighetsdokumenter i Kystverkets «Safe Sea Net» system, senest 24 timer før ankomst.
-
Havnevakten skal varsle smittevernoverlegen, evt. vakthavende kommuneoverlege utenom arbeidstid dersom det er opplysninger om smittsom sykdom ombord i et skip.
-
Fergene har varslingsplikt dersom det er grunn til å anta at det er smittestoffer om bord som kan forårsake en alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse.
-
Dersom opplysningene er uklare:
-
Forsøk i så fall å kontakte skipet via Oslo Havn Havnevakten 917 99 900. Cruiseskip har oftest helsepersonell som kan gi nærmere opplysninger om forholdene om bord.
-
Eventuelt kan skipet inspiseres ved ankomst og mannskap, evt. skipslege og annet helsepersonell intervjues.
-
Vurder om det dreier seg om en "alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse" (jfr.IHR-forskriften §2). I så fall skal det tas kontakt med Folkehelseinstituttet v/smittevernvakta og Helsedirektoratet. Skipet kan anløpe, men ingen skal gå i land fra skipet eller gå om bord før nærmere beskjed gis fra Helsedirektoratet. Smittevernoverlegen kan evt. treffe hastevedtak etter smittevernloven § 4-1, 5.ledd.
-
Dersom noen passasjerer eller mannskap skal undersøkes, vil det oftest være mest hensiktsmessig å gjøre dette om bord. Ved behov for undersøkelse av et større antall personer kan undervisningsrom/kantine i skur 38 benyttes, evt. kan passasjerer fraktes til DFDS/Stenas terminal. Havnen må bestemme hvor en slik samling kan gjennomføres på det aktuelle tidspunktet. Undersøkelsesutstyr m.v. kan rekvireres fra legevakten.
-
De fleste tilfeller av sykdom som meldes fra skip skyldes gastroenteritt eller influensalignede sykdom. Det vil stort sett være tilstrekkelig å gi beskjed om at syke personer ikke skal gå i land under oppholdet. Isolering fortrinnsvis på lugar hvis mulig.
-
Ved behov for karantenehotell overføres oppfølging og ansvar for de syke til bydel. For innbyggere som ikke bor i Oslo, benyttes administrativ tildeling av bydel etter fødselsdato. Familier/grupper fordeles vanligvis samlet etter eldstemann/førstemann i reisefølget.
-
Ved behov kan man formidle kontakt med legevakten for evt. sykebesøk ombord, eller konsultasjon på legevakten.
-
Se også Smittevernplan - Oslo Havn smittevernberedskap
Nyttige telefonnummer
- Oslo Havn Havnevakt 917 99 900 (døgnbemannet)
- Beredskap- og sikkerhetssjef Oslo Havn: Camilla Furuholmen 918 54 915
- FHI Smittevernvakta 21 07 63 48
- Allmennlegevakten, skiftleder (lege) 971 44 407
- Allmennlegevakten, koordinator (sykepleier) 23 48 72 11
|
Forskrift om varsling av og tiltak ved alvorlige hendelser av betydning for internasjonal folkehelse av 21.12.2007 nr.1573 (IHR forskriften)
Lov om vern mot smittsomme sykdommer
Her kan du lese mer