Å beskytte beboere/pasienter, medarbeidere og miljøet mot smitteoverføring fra forurenset utstyr og instrumenter.
Gjelder for alle medarbeidere i Sykehjemsetaten.
Institusjonssjef har ansvar for at det foreligger rutiner og prosedyrer som sikrer at varmedesinfeksjon utføres på en forsvarlig hygienisk måte. Institusjonssjef er ansvarlig for å sikre at riktige krav og behov ivaretas ved innkjøp av nye maskiner.
Avdelingsleder har ansvar for at gjeldende rutiner og prosedyrer er kjent for medarbeiderne og at det gis opplæring i bruk av de ulike maskinene som benyttes til varmedesinfeksjon.
Medarbeidere skal sette seg inn i bruk av maskiner og metoder for varmedesinfeksjon.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Innholdsfortegnelse
Varmedesinfeksjon er en prosess som dreper mikroorganisker ved bruk av varme. Det er den beste, sikreste, billigste og mest miljøvennlige metoden for teknisk desinfeksjon og skal benyttes når dette er praktisk mulig. Fuktig varme er mer effektiv enn tørr varme.
Dekontaminatorer er en felles betegnelse for spyledekontaminatorer (bekkenspyler) og vaskedekontaminatorer (instrumentvaskemaskiner). En destruksjonsmaskin/kvern kan erstatte spyledekontaminator så lenge rørene i bygget tillater de, samt at det er tilstrekkelig lagringsplass på huset til engangsutstyret. Det er strenge krav til dekontaminatorer (se lenger ned i rutinen), og mange tilbydere. Ta kontakt med smittevernteamet om dere skal bytte ut maskiner for bistand til å finne en maskin som tilfredsstiller alle krav og behov den enkelte avdeling har.
Vaskemaskiner utfører desinfeksjon av tekstiler dersom vannet holder 85 °C i minimum 10 minutter. Tekstilhåndtering omtales i følgende prosedyrer Smittevern - Tekstilhåndtering i eget vaskeri og transport av tekstiler (Gyldig)Smittevern - Tekstiler, håndtering i avdeling (Gyldig)
Oppvaskmaskiner til bruk i helsevesenet har ingen egne krav. Det er Mattilsynet som setter kravene til oppvaskmaskiner og omtales ikke videre i denne rutinen.
For å oppnå god termisk desinfeksjonseffekt i en vanlig husholdningsoppvaskmaskin, må skylleprogrammet ha en temperatur på minimum 65 ºC med programlengde på en time eller mer. Profesjonelle oppvaskmaskiner til bruk i storkjøkken har ett kammer og hurtigprogram med kort vaske- og skylletid, ofte under to minutter. Temperaturen i det avsluttende skylleprogrammet må være høyere enn i en vanlig husholdningsmaskin for å kunne oppnå god termisk desinfeksjonseffekt. Bruk av kjemi kan redusere behovet for høy temperatur. Leverandørene kan hjelpe til med riktig innstilling.
Felles for alle nevnte maskiner over er at den enkelte maskin skal jevnlig kontrolleres i forhold til oppnådd temperatur og om dem ellers fungerer som de skal. Hver maskin skal ha en loggbok hvor daglig, årlig kontroll og service oppbevares i henhold til krav om medisinsk utstyr. Loggboken kan være elektronisk. For kommunale institusjoner se rutine Elektromedisinsk utstyr og elektriske artikler (Ikke tilgjengelig)
Koking er en måte å utføre varmedesinfeksjon på. Det er en metode som er enkel, men som også medfører en stor fare for skolling. Koking skjer i en kjele. Det brukes vann fra springen og et alkalisk middel som ikke skummer og med pH ≥ 11. Alle deler av utstyret skal ligge under vann når det kokes, 5-10 minutter er tilstrekkelig. Instrumentene skal ikke rengjøres på forhånd. Selv sterkt tilsølt utstyr blir rent og desinfisert. Koking anbefales ikke i helseinstitusjon.
Sterilisering er en prosess som innebærer fullstendig inaktivering av alle former for mikroorganismer, også bakteriesporer. I praksis er kravet til sterilisering at mindre enn 1 av 108 – 109 av de mest resistente mikrobene overlever. Sterilisering kan kun utføres på utstyr som er rengjort og desinfisert. Sterilisering omtales i egen rutine Smittevern - Sterilisering (Gyldig)Smittevern - Sterilisering (Under utforming)
Det er viktig å utarbeide en god kravspesifikasjon før innkjøp i henhold til behov og krav, samt å sikre system for årlig teknisk kontroll. Smittevernteamet i SYE kan bistå med vurdering av behov og krav.
Alternativ til instrumentvaskemaskin er engangsutstyr til sårstell og kjemisk desinfeksjon med godkjente midler for teknisk desinfeksjon av utstyr i helse og sykepleie.
Type maskin |
Kontrollpunkter |
Spyledekontaminator/bekkenspyler Daglig sjekk (Se leverandørens anbefalinger): |
|
Vaskedekontaminator/ instrumentvaskemaskin Daglig sjekk (Se leverandørens anbefalinger): |
|
Oppvaskmaskin Daglig sjekk (Se leverandørens anbefalinger): |
|
Vaskemaskiner Daglig sjekk (Se leverandørens anbefalinger): |
|
Årlig service på alle varmedesinfiserende maskiner (dokumentasjon skal følge maskinen gjennom hele levetiden): |
Kontroll/vedlikehold av godkjent teknisk personell Ev. serviceavtale med leverandør ivaretar dette |
Før du setter inn utstyr i maskinen
Begrep |
Forklaring |
Desinfeksjon |
En prosess som eliminerer de fleste mikroorganismer. Kravet til desinfeksjon er at mindre enn 1 av 105 vegetative bakterier overlever prosessen. Desinfeksjon vil ikke inaktivere bakteriesporer. |
Teknisk desinfeksjon |
Desinfeksjon av døde ting, som instrumenter, utstyr, flater osv. Ved teknisk desinfeksjon i helsevesenet er det vanlig med temperaturer mellom 85 °C og 100 °C. |
Medisinsk desinfeksjoner |
Desinfeksjon av hud og slimhinner (f.eks. MRSA sanering). |
Varmedesinfeksjon eller termisk desinfeksjon |
Utføres enten ved hjelp av vanndamp eller varmt vann. Effektiviteten av prosessen er avhengig av tid og temperatur; jo nærmere temperaturen kommer 100 °C, desto kortere tid er nødvendig. |
Kjemisk desinfeksjon |
Anvendes på varmesensitivt materiale, og på gjenstander og utstyr som det er upraktisk å varmedesinfisere. Kjemisk desinfeksjon omtales i følgende prosedyre Smittevern - Kjemisk desinfeksjon (Gyldig). |
Alle medarbeidere skal ha fått teoretisk og praktisk opplæring før bruk av maskinene.
Alle bør kjenne til de grunnleggende prinsipper om varmedesinfeksjon, vite hvilken kjemi som skal benyttes og hvordan de kan beskytte seg selv ved håndtering av urent gods og skifte av kjemi.
Alle skal ha fått praktisk opplæring i hvordan utstyr lastes i maskinen, hvordan kan starter maskinen og hvilke daglige rutiner som skal utføres på maskinen.
Maskinenes brukermanualer skal være lett tilgjengelig for medarbeiderne.
Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten; FOR-2016-10-28-1250.
Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav (forskrift om utførelse av arbeid); FOR-2011-12-06-1357.
Forskrift om næringsmiddelhygiene (næringsmiddelhygieneforskriften)
Renhold og desinfeksjon. Veileder i basale smittevernrutiner. FHI 2022
Vaskedekontaminatorer - Del 1: Generelle krav, termer, definisjoner og prøvinger (ISO 15883-1:2006)
Vaskedekontaminatorer - Del 2: Krav og prøvinger for vaskedekontaminatorer med termisk desinfeksjon for kirurgiske instrumenter, anestesiutstyr, kar, redskaper, glasstøy osv (ISO 15883-2:2006)
Vaskedekontaminatorer - Del 6: Krav og prøving for vaskedekontaminatorer med termisk desinfeksjon for ikke-invasivt, ikke-kritisk medisinsk utstyr og utstyr for helsestell (ISO 15883-6:2011)
Krav for oppvaskmaskiner. Mattilsynet. 2023
Smittevern for vaskerier som behandler tekstiler til helse- og omsorgstjenesten. Norske vaskeriers kvalitetstilsyn. 2021
Nationale infeksjonshygiejniske retningsliner. Statens seruminstitutt. 2018
Manglende service på maskinene. Ikke gitt tilstrekkelig opplæring i bruk av maskinene. Feil lasting i maskinene. Manglende utstyr eller kompetanse.
Varmedesinfeksjon - Termisk desinfeksjon. Regionalt kompetansesenter i Helse Sør-Øst. 2022
Maskinell rengjøring og desinfeksjon. OUS
Faglig anbefaling for daglig kontroll og vedlikehold av vaskedekontaminator. Regionalt kompetansesenter for dekontaminering. 2020.