Smittevern - Varmedesinfeksjon v. 1.1

Hensikt med rutinen

Å beskytte beboere/pasienter, medarbeidere og miljøet mot smitteoverføring fra forurenset utstyr og instrumenter.

Hvem gjelder rutinen for

Gjelder for alle medarbeidere i Sykehjemsetaten.

Ansvarsfordeling

Institusjonssjef har ansvar for at det foreligger rutiner og prosedyrer som sikrer at varmedesinfeksjon utføres på en forsvarlig hygienisk måte. Institusjonssjef er ansvarlig for å sikre at riktige krav og behov ivaretas ved innkjøp av nye maskiner.

Avdelingsleder har ansvar for at gjeldende rutiner og prosedyrer er kjent for medarbeiderne og at det gis opplæring i bruk av de ulike maskinene som benyttes til varmedesinfeksjon.

Medarbeidere skal sette seg inn i bruk av maskiner og metoder for varmedesinfeksjon.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Utførelse av rutine

Innholdsfortegnelse

  1. Ulike former for varmedesinfeksjon
  2. Krav til dekontaminatorer
  3. Disse elementene inngår ofte i daglig kontroll av dekontaminator
  4. Ordforklaring
  5. Kompetansekrav
  6. Lovverk
  7. Referanser
  8. Eksempler på avvik fra rutine
  9. Her kan du lese mer

Ulike former for varmedesinfeksjon

Varmedesinfeksjon er en prosess som dreper mikroorganisker ved bruk av varme. Det er den beste, sikreste, billigste og mest miljøvennlige metoden for teknisk desinfeksjon og skal benyttes når dette er praktisk mulig. Fuktig varme er mer effektiv enn tørr varme.

Dekontaminatorer er en felles betegnelse for spyledekontaminatorer (bekkenspyler) og vaskedekontaminatorer (instrumentvaskemaskiner). En destruksjonsmaskin/kvern kan erstatte spyledekontaminator så lenge rørene i bygget tillater de, samt at det er tilstrekkelig lagringsplass på huset til engangsutstyret. Det er strenge krav til dekontaminatorer (se lenger ned i rutinen), og mange tilbydere. Ta kontakt med smittevernteamet om dere skal bytte ut maskiner for bistand til å finne en maskin som tilfredsstiller alle krav og behov den enkelte avdeling har.

Vaskemaskiner utfører desinfeksjon av tekstiler dersom vannet holder 85 °C i minimum 10 minutter. Tekstilhåndtering omtales i følgende prosedyrer DokumentSmittevern - Tekstilhåndtering i eget vaskeri  og transport av tekstiler (Gyldig)DokumentSmittevern - Tekstiler, håndtering i avdeling (Gyldig)

Oppvaskmaskiner til bruk i helsevesenet har ingen egne krav. Det er Mattilsynet som setter kravene til oppvaskmaskiner og omtales ikke videre i denne rutinen. 

For å oppnå god termisk desinfeksjonseffekt i en vanlig husholdningsoppvaskmaskin, må skylleprogrammet ha en temperatur på minimum 65 ºC med programlengde på en time eller mer. Profesjonelle oppvaskmaskiner til bruk i storkjøkken har ett kammer og hurtigprogram med kort vaske- og skylletid, ofte under to minutter. Temperaturen i det avsluttende skylleprogrammet må være høyere enn i en vanlig husholdningsmaskin for å kunne oppnå god termisk desinfeksjonseffekt. Bruk av kjemi kan redusere behovet for høy temperatur. Leverandørene kan hjelpe til med riktig innstilling. 

Felles for alle nevnte maskiner over er at den enkelte maskin skal jevnlig kontrolleres i forhold til oppnådd temperatur og om dem ellers fungerer som de skal. Hver maskin skal ha en loggbok hvor daglig, årlig kontroll og service oppbevares i henhold til krav om medisinsk utstyr. Loggboken kan være elektronisk. For kommunale institusjoner se rutine Elektromedisinsk utstyr og elektriske artikler (Ikke tilgjengelig)

Koking er en måte å utføre varmedesinfeksjon på. Det er en metode som er enkel, men som også medfører en stor fare for skolling. Koking skjer i en kjele. Det brukes vann fra springen og et alkalisk middel som ikke skummer og med pH ≥ 11. Alle deler av utstyret skal ligge under vann når det kokes, 5-10 minutter er tilstrekkelig. Instrumentene skal ikke rengjøres på forhånd. Selv sterkt tilsølt utstyr blir rent og desinfisert. Koking anbefales ikke i helseinstitusjon.

Sterilisering er en prosess som innebærer fullstendig inaktivering av alle former for mikroorganismer, også bakteriesporer. I praksis er kravet til sterilisering at mindre enn 1 av 108 – 109 av de mest resistente mikrobene overlever. Sterilisering kan kun utføres på utstyr som er rengjort og desinfisert. Sterilisering omtales i egen rutine DokumentSmittevern - Sterilisering (Gyldig)DokumentSmittevern - Sterilisering (Under utforming)

Krav til dekontaminatorer

Det er viktig å utarbeide en god kravspesifikasjon før innkjøp i henhold til behov og krav, samt å sikre system for årlig teknisk kontroll. Smittevernteamet i SYE kan bistå med vurdering av behov og krav.

  • Spyledekontaminator (bekkenspyler) er beregnet for vask og desinfeksjon av bekken, urinflasker, spissbekken, vaskefat og bøtter. Kan brukes til utslag. Er ikke beregnet for kristisk utstyr som kirurgiske instrumenter og desinfeksjon av utstyr som skal steriliseres. Spyledekontaminator skal innfri standarden EN-ISO 15883-1&6 
  • Vaskedekontaminator (instrumentvaskemaskin) trengs dersom det er behov for vask og desinfeksjon av kirurgiske instrumenter og utstyr som skal steriliseres. Den skal ikke brukes til utslag eller vask av bekken eller tilgrisede vaskevannsfat. Maskinen skal innfri standarden EN-ISO 15883-1,2&6. Instrumentvaskemaskin trenger streng daglig kontroll av spesielt silene i bunnen av maskinen og spylearmene. Ikke noe utstyr som er synlig tilgriset med kroppsvæsker i større mengder kan vaskes og desinfiseres i en instrumentvaskemaskin
  • Destruksjonsmaskiner er et alternativ til bekkenspyler og kverner engangsvaskefat, -urinflasker og -bekken som kvernes og slippes ut i kloakken

Alternativ til instrumentvaskemaskin er engangsutstyr til sårstell og kjemisk desinfeksjon med godkjente midler for teknisk desinfeksjon av utstyr i helse og sykepleie. 

Elementer som ofte inngår i daglig kontroll av dekontaminator

  • Primært følges leverandørens anvisning for kontroll. Sjekkliste innhentes hos leverandør eller utarbeides lokalt. Forslag til sjekklister ligger vedlagt i rutinen Smittevern - Skyllerom
  • Ved siden av maskinene bør det henges opp oppslag om hvordan utstyret skal plasseres i maskinene. Noter også innstilling for temperatur på sluttdesinfisering og hvor lenge denne temperaturen skal holdes. Det gir mulighet for jevnlig sjekk av temperatur på sluttdesinfisering
  • Ta kontakt med teknisk fagperson dersom utstyr ikke blir rent eller ikke holdes på plass i maskinen

Type maskin

Kontrollpunkter

Spyledekontaminator/bekkenspyler

Daglig sjekk (Se leverandørens anbefalinger):

  • ​Kontroller kammerets innside og bunn og fjern rester ved behov
  • Sjekk såpe/skyllemiddel (lag jevnlig et nivåmerke med dato på beholdere)

Vaskedekontaminator/ instrumentvaskemaskin

​Daglig sjekk (Se leverandørens anbefalinger):

  • ​Kontroller kammerets innside og bunn og fjern rester ved behov
  • Kammer rengjøres ved behov
  • Sjekk vaskearmer og rengjør ved behov
  • Rengjør grovsilen
  • Sjekk såpe/skyllemiddel (lag jevnlig et nivåmerke med dato på beholdere
  • Sjekk at stativ/ vogn får god kontakt med vanntilførsel
  • Vasketest etter leverandørens anbefaling

Oppvaskmaskin 

Daglig sjekk (Se leverandørens anbefalinger):

  • ​Kontroller kammerets innside og bunn og fjern rester ved behov
  • Kammer rengjøres ved behov
  • Sjekk vaskearmer og rengjør ved behov
  • Rengjør grovsilen
  • Sjekk såpe/skyllemiddel (lag jevnlig et nivåmerke med dato på beholdere
  • Sjekk at stativ/ vogn får god kontakt med vanntilførsel
  • Temperaturkontroll i henhold til leverandørs beskrivelse

Vaskemaskiner

Daglig sjekk (Se leverandørens anbefalinger):

  • Kontroller kammerets innside
  • Kammeret og evt gummilist i åpningen rengjøres ved behov
  • Sjekk såpe/skyllemiddel 

Årlig service på alle varmedesinfiserende maskiner (dokumentasjon skal følge maskinen gjennom hele levetiden):

​Kontroll/vedlikehold av godkjent teknisk personell

Ev. serviceavtale med leverandør ivaretar dette

 

Før du setter inn utstyr i maskinen

  • Sett deg inn i maskinens funksjon, og følg bruksanvisningen nøye
  • Velg innsats som passer til det utstyret som skal rengjøres/desinfiseres
  • Demonter utstyr som består av flere deler
  • Åpne alltid sakser, pinsetter ol
  • Kontroller at utstyret er synlig rent etter endt prosess

Ordforklaring

Begrep

Forklaring

Desinfeksjon

En prosess som eliminerer de fleste mikroorganismer.

Kravet til desinfeksjon er at mindre enn 1 av 105 vegetative bakterier overlever prosessen.

Desinfeksjon vil ikke inaktivere bakteriesporer. 

Teknisk desinfeksjon

Desinfeksjon av døde ting, som instrumenter, utstyr, flater osv.

Ved teknisk desinfeksjon i helsevesenet er det vanlig med temperaturer mellom 85 °C og 100 °C.

Medisinsk desinfeksjoner

Desinfeksjon av hud og slimhinner (f.eks. MRSA sanering).

Varmedesinfeksjon eller termisk desinfeksjon

Utføres enten ved hjelp av vanndamp eller varmt vann.

Effektiviteten av prosessen er avhengig av tid og temperatur; jo nærmere temperaturen kommer 100 °C, desto kortere tid er nødvendig.

Kjemisk desinfeksjon

Anvendes på varmesensitivt materiale, og på gjenstander og utstyr som det er upraktisk å varmedesinfisere. 

Kjemisk desinfeksjon omtales i følgende prosedyre DokumentSmittevern - Kjemisk desinfeksjon (Gyldig).

Kompetansekrav

Alle medarbeidere skal ha fått teoretisk og praktisk opplæring før bruk av maskinene.

Alle bør kjenne til de grunnleggende prinsipper om varmedesinfeksjon, vite hvilken kjemi som skal benyttes og hvordan de kan beskytte seg selv ved håndtering av urent gods og skifte av kjemi.

Alle skal ha fått praktisk opplæring i hvordan utstyr lastes i maskinen, hvordan kan starter maskinen og hvilke daglige rutiner som skal utføres på maskinen.

Maskinenes brukermanualer skal være lett tilgjengelig for medarbeiderne.

Lovverk

Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten; FOR-2016-10-28-1250. 

Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav (forskrift om utførelse av arbeid); FOR-2011-12-06-1357. 

Forskrift om næringsmiddelhygiene (næringsmiddelhygieneforskriften)

Referanser

Renhold og desinfeksjon. Veileder i basale smittevernrutiner. FHI 2022

Vaskedekontaminatorer - Del 1: Generelle krav, termer, definisjoner og prøvinger (ISO 15883-1:2006)

Vaskedekontaminatorer - Del 2: Krav og prøvinger for vaskedekontaminatorer med termisk desinfeksjon for kirurgiske instrumenter, anestesiutstyr, kar, redskaper, glasstøy osv (ISO 15883-2:2006)

Vaskedekontaminatorer - Del 6: Krav og prøving for vaskedekontaminatorer med termisk desinfeksjon for ikke-invasivt, ikke-kritisk medisinsk utstyr og utstyr for helsestell (ISO 15883-6:2011)

Krav for oppvaskmaskiner. Mattilsynet. 2023

Smittevern for vaskerier som behandler tekstiler til helse- og omsorgstjenesten. Norske vaskeriers kvalitetstilsyn. 2021

Nationale infeksjonshygiejniske retningsliner. Statens seruminstitutt. 2018

Eksempler på avvik fra rutine

Manglende service på maskinene. Ikke gitt tilstrekkelig opplæring i bruk av maskinene. Feil lasting i maskinene. Manglende utstyr eller kompetanse.

Her kan du lese mer

Varmedesinfeksjon - Termisk desinfeksjon. Regionalt kompetansesenter i Helse Sør-Øst. 2022

Maskinell rengjøring og desinfeksjon. OUS

Faglig anbefaling for daglig kontroll og vedlikehold av vaskedekontaminator. Regionalt kompetansesenter for dekontaminering. 2020.