Sikre at smittevern er implementert i hverdagen på institusjonen, og være bindeledd mellom institusjonen og smittevernrådgiverne i Sykehjemsetaten.
Alle institusjoner som tilhører Sykehjemsetaten bør ha en egen smittevernkontakt.
I merknader til Forskrift om smittevern i helsetjenesten er det presisert at det er viktig å utpeke personer med spesielle oppgaver i smittevernarbeidet i institusjonen – et arbeid som det er pålagt ledelsen å koordinere.
Institusjonssjef skal derfor oppnevne en smittevernkontakt for institusjonen. Det anbefales og bør være en forutsetning at den eller de som utnevnes er interessert i smitteforebyggende arbeid. Ved store institusjoner anbefales det at man utnevner en smittevernkontakt ved hver avdeling.
Avdelingsleder skal legge tilrette for at smittevernkontakten får delta på aktuelle møter og kurs/fagdager innen smittevern i regi av smittevernrådgiverne i SYE, FHI, regionalt kompetansesenter for smittevern eller lignede.
Smittevernkontaktene skal kjenne til innholdet i Infeksjonskontrollprogrammet (IKP) og vite hvor rutinene finnes. Smittevernkontaktene i bør følge med på og ha et “våkent øye” til saker som angår smittevern og hygiene i egen tjeneste, og evt. rådføre seg med smittevernteamet i Sykehjemsetaten eller smittevernteamet i Helseetaten.
Smittevernkontakter bør delta på smittevernvisitter sammen med smittevernsrådgivere i SYE.
Alle medarbeidere skal ha kjennskap til og holde seg oppdatert på områder innen smittevern.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Smitteforebyggende arbeid er viktig og lovpålagt, og arbeidsgiver skal derfor legge forholdene til rette slik at smittevernkontakten(e) får utført oppgavene som ligger til funksjonen. Det er ledelsen ved institusjonen som delegerer hvilke oppgaver smittevernkontakten skal ha.
Det anbefales at det gjøres avtale mellom leder og smittevernkontakt om:
Smittevernkontakter har taushetsplikt i henhold til Helsepersonelloven.
Funksjon |
|
Smittevernkontakter skal |
|
Smittevernkontakter bør |
|
Andre aktuelle oppgaver |
|
Kjennskap til innholdet i Infeksjonskontrollprogrammet og vite hvordan de finner prosedyrene i Infeksjonskontrollprogrammet.
Ha gjennomført følgende e-læringskurs fra Kompetansebroen:
Lov om vern mot smittsomme sykdommer (smittevernloven), Helse og omsorgsdepartementet 1995
Forskrift om smittevern i helsetjenesten, Helse og omsorgsdepartementet, sist endret 2021
Lov om helsepersonell (helsepersonelloven), Helse og omsorgsdepartementet, sist endret 2001
Smittevern 15. Rettleiar til forskrift om smittevern i helsetenesta. Folkehelseinstitutt, 2006.
Handlingsplan for et bedre smittevern Helse- og omsorgsdepartementet. 2019
Ikke definert hvem som er institusjonens smittevernkontakt, ikke avsatt tid til oppgavene, infeksjonskontrollprogrammet er ikke gjort kjent.
Sykehjem: Prevalensundersøkelser av helsetjenesteassosierte infeksjoner og antibiotikabruk, NOIS-PIAH, FHI 2022
Håndbok for Nasjonalt verktøy for observasjon av smitteforebyggende tiltak i helsetjenesten (NOST), FHI 2023