ELISE/Gerica Forebygging og behandling av underernæring v. 1.2

Innholdsfortegnelse

  1. Vurdering av risiko for underernæring (videre omtalt som risikovurdering)
    1. Når skal risikovurdering gjennomføres
    2. Forberedelser i Gerica
    3. Brukere som motsetter seg helsehjelp
    4. Gjennomføring av risikovurdering
  2. Total poengskår under 2 og KMI over grenseverdiene
    1. Gjentakelse av risikovurdering
  3. Total poengskår 2 eller mer KMI under grenseverdiene
    1. Individuell kartlegging
    2. Oppdater brukerstatus
    3. Oppdatering av ADL i Gerica
  4. Tilpasset og tilstrekkelig ernæring (ernæringsplan)
    1. Opprett situasjon og mål
    2. Opprettelse av tilpassede ernæringstiltak i tiltaksplanen
    3. Oversikt ernæringstiltak
    4. Legge til ny tidsplan
    5. Evaluering av ernæringstiltak i tiltaksplan
  5. Oppdatering av IPLOS-opplysningene om ernæring
    1. Rapportering av risiko for underernæring i IPLOS-fanen
  6. Dokumentasjon
    1. Dokumentasjon av utført ernæringstiltak som ikke ligger i tiltaksplan
    2. Dokumentasjon på enkelttiltak fra tiltaksplan (PC)
    3. Dokumentasjon fra LMP (tjenestetelefon)
  7. Helsekort og labmodul
  8. Tjenester og journaler som skal benyttes ved dokumentasjon vedrørende ernæring
  9. Hvordan hente ut rapporter og oversikter
  10. LIV - ernæring bydel

Innledning

Brukerveileder for vurdering av risiko for underernæring, kartlegging og ernæringsplan i Gerica og ELISE følger nasjonale retningslinjer og rutine for Forebygging og behandling av underernæring - Tjenester i hjemmet som bruker ELISE . Brukerveilederen gjelder for medarbeidere som arbeider med helsetjenester i hjemmet. MST (Malnutrition Screening Tool) og kroppmasseindeks (KMI) brukes ved vurdering av risiko for underernæring.

Først i brukerveilederen vil du få fremgangsmåte i Gerica og ELISE med beskrivelse av hvor dokumentasjon skal gjøres og hvilke prosedyretekster (tekst som beskriver tiltak) og hjelpetekster (innholdsmal til journaldokumenter) som kan brukes. Senere i brukerveilederen kommer mer detaljerte kapitler med steg for steg-beskrivelse med bilder av fremgangsmåte. 

Brukerveilederen gjelder for

  • ledere, tjenesteansvarlige (TA) og primærkontakter (PK)
  • klinisk ernæringsfysiologer (KEF) og andre relevante fagpersoner

1 Vurdering av risiko for underernæring (videre omtalt som risikovurdering)

1.1 Når skal risikovurdering gjennomføres

  • Risikovurdering skal utføres innen to uker ved oppstart av helsetjenester i hjemmet og praktisk bistand i hjemmet innen matomsorg.
  • Risikovurdering gjentas når resultat av risikovurdering og tjeneste tilsier det.

1.2 Forberedelser i Gerica

  1. Opprett situasjon "Væske og ernæring», se punkt 4.1 for metode.
  2. Legg inn tiltaket "x.13.2.6: Vurdere ernæringsstatus» i tiltaksplanen hos bruker som skal vurderes, se punkt 4.1.1
  3. Skriv i prosedyretekst: gjennomfør MST i ELISE

1.3 Brukere som motsetter seg helsehjelp

Dersom bruker ikke ønsker å bli risikovurdert eller veid må det lages en plan for hvordan situasjonen skal håndteres. Vurderingen, planen og resultatene skal dokumenteres i 170-kartleggingsjournal.

  1. Opprett 170-kartleggingsjournal knyttet opp mot tiltaket "x.13.2.6: Vurdere ernæringsstatus». Se kapittel 5.4. "Dokumentasjon på enkelttiltak fra tiltaksplan (PC).

1.4 Gjennomføring av risikovurdering med MST

  1. Opprett aktivitet MST i ELISE
  2. Registrer dagens vekt og høyde slik at kroppsmasseindeks (KMI) kan beregnes KMI beregnes automatisk i ELISE.
  3. Utfør deretter MST i ELISE for å vurdere om bruker er i risiko for underernæring. Brukerveiledningsvideo for MST I ELISE blir poengskåren regnet ut automatisk.
  4. Dersom det skal gjøres en individuell kartlegging: Du kan gjennomføre den individuelle kartleggingen med en gang, eller lagre og legge aktiviteten i teamets kø for gjennomføring senere.
  5. Ved fullføring av MST i ELISE, blir MST`en overført til 170; Kartleggingsjournal i Gerica, med knyttning til tiltak X.13.2.6 "Vurdere ernæringsstatus". Vekt og høyde blir automatisk oppdatert i labmodulen/helsekortet i Gerica. I tillegg blir IPLOS personopplysningene i Gerica oppdatert med:
    • Vurdering av risiko for underernæring - "Ja" med dato​
    • Ernæringsmessig risiko/ underernæring - "Ja" med dato eller "Nei".​

2 Poengskår under 2 og KMI over grenseverdiene 

Ved total poengskår under to skal medarbeider

  1. Sørge for at tiltaket "x.13.2.6: Vurdere ernæringsstatus» ligger inne med riktig tidsplan i tiltaksplan, se punkt 4.2.1
  2. Opprette tiltaket "x.3.9.6 Vektkontroll» med tidsplan på minimum hver fjerde uke hos brukere med ukentlige tjenester

2.1 Ved poengskår under 2og KMI over grenseverdiene gjentas risikovurdering

  • Minimum hver 3. måned ved hjemmesykepleie, inkludert i omsorgsboliger og andre tilrettelagte botilbud
  • Minimum hver 6. måned ved andre helsetjenester i hjemmet, inkludert i omsorgsboliger og andre tilrettelagte botilbud, praktisk bistand i hjemmet innen matomsorg (mat-, måltids-, spisebistand og/eller bistand til handling)
  • Ved klinisk bekymring rundt brukers ernæringssituasjon og/eller helsetilstand
  • Alternativt etter et annet faglig begrunnet individuelt opplegg som dokumenteres i 170-kartleggingsjournal. Individuelt opplegg skal beskrives i situasjon "Væske og ernæring» og presiseres i prosedyretekst tilhørende tiltak "x.13.2.6: Vurdere ernæringsstatus». Riktig tidsplan må legges til tiltaket.

3 Poengskår 2 eller mer og/eller KMI under grenseverdiene

Ved total poengskår på 2 eller mer og/eller KMI under grenseverdiene skal

  1. Individuell kartlegging skal utføres av TA eller PK innen to uker
  2. Individuell kartlegging gjennomføres i ELISE . Brukerveiledningsvideo for MST. Når du fullfører blir MST med individuell kartlegging overført til 170; Kartleggingsjournal i Gerica, med knyttning til tiltak X.13.2.6 "Vurdere ernæringsstatus". I tilegg blir IPLOS personopplysning i Gerica oppdatert med:
    • Ernæringsmessig risiko/ underernæring - "Ja" med dato
    Når Individuell kartlegging ikke er gjennomført i ELISE, opprett tiltaket "x.13.2.10 Individuell kartlegging" i Gerica med tidsplan innen to uker. 
  3. Brukerstatus oppdateres med de viktigste funnene.
  4. Tiltaksplan oppdateres.
  5. Tiltaket "x.3.9.6 Vektkontroll" opprettes med fast tidsplan minimum ukentlig eller etter annen faglig begrunnelse
  6. Tiltaket "x.15.10.1 Evaluering av ernæringsplan" opprettes, legg til posedyretekst "OK_Evaluering av ernæringsplan"
  7. Oppdater IPLOS personopplysning Ernæringsplan utarbeidet oppdateres med "Ja" med dato og ADL oppdateres etter risikovurderingen.

3.1 Individuell kartlegging

Ved risiko for underernæring eller undernæring skal det gjøres en individuell kartlegging i samarbeid med bruker og/eller pårørende for å finne årsak(ene) til risiko. Individuell kartlegging blir automatisk opprettet i ELISE når:

  • MST skår er 2 eller mer og/eller KMI er under grenseverdiene (se rutine her
  • KMI er under 22 for brukere over 70 år

3.2 Oppdater brukerstatus

Skriv en kort oppsummering av brukerens ernæringssituasjon i brukerstatus. Husk å oppdatere brukerstatus ved endringer.

  • Velg knappen Statusstatus.PNG i tiltaksplan.
  • Skriv/rediger i fritekstfeltet i Brukerstatus.

brukerstatus_Ny.PNG

  • Trykk lagre_brukerstatus.PNG (knappen blir først aktiv når det er skrevet tekst)

Historikk lagres automatisk ved endring i brukerstatus. Brukerstatus vises også på LMP.

3.3 Oppdatering av ADL i Gerica

Etter individuell kartlegging skal ADL oppdateres. Se manual for IPLOS-registrering i Gerica.

  1. Velg riktig bruker fra Brukerlisten og åpne ADL-bildet .
  2. For å registrere inn nye verdier på variablene, trykk på ny knappen .
  3. Legg inn nye verdier.
  4. Deretter trykk lagre lagre__adl.PNG.

4 Tilpasset og tilstrekkelig ernæring (ernæringsplan)

Ved risiko for- og ved underernæring skal det settes inn ernæringstiltak i tiltaksplanen. Sammen med utforming av mål og en plan for evaluering utgjør dette en ernæringsplan. Utforming av tiltaksplan, mål og plan for evaluering utføres i samarbeid med bruker og eventuelt pårørende.

4.1 Opprett situasjon og mål

  • Klikk på tiltaksplanikonet 
  • Trykk på + knappen, velg Ny situasjon 
  • I feltet situasjonstype: Høyreklikk eller trykk på F4 i feltet for å velge situasjonstype: "1 Væske og ernæring".

Fyll ut følgende under situasjon "Væske og ernæring":

Beskrivelse: Skal ikke fylles ut.
Situasjon: Beskriv situasjonen og brukers ressurser.
Mål: Skriv inn mål for ernæringsbehandlingen i samarbeid med bruker og/eller pårørende.

  • Trykk "Lagre».lagre_tiltaksplan.PNG

Eksempel på situasjon og mål:

Situasjon.png

 

4.2 Opprettelse av tilpassede ernæringstiltak i tiltaksplanen (ernæringsplan)

Ta utgangspunkt i funnene fra den individuelle kartleggingen. Tiltakene må være rettet mot årsakene til at bruker er underernært eller i risiko for underernæring. Ernæringstiltak skal knyttes til situasjon "Væske og ernæring».

  • Opprett ernæringstiltak hver for seg. Da får tjenesten lettere oversikt i tiltaksplanen. Det blir også lettere å hente ut statistikk og oversikter som etterspørres fra kommunen og andre tilsynsorganer.
  • Skriv i prosedyreteksten til tiltaket hva som skal gjøres, hvordan det skal utføres og målet med tiltaket. Tidsplaner knyttes til tiltakene slik at de kommer ut på arbeidslistene.
  • Sett inn tiltaket "x.3.9.6 Vektkontroll» med fast tidsplan. Alle brukere som er i risiko for underernæring eller er underernærte skal veies minimum ukentlig eller etter annet faglig begrunnet individuelt opplegg. 
  • Sett inn tiltaket "x.15.10.1Evaluering av ernæringsplan» og legg til prosedyretekst "OK_Evaluering av ernæringsplan". Legg til tidsplan med hyppighet for evalueringen (se kapittel 3.3).Husk å hake av for "utføres inne» der det er relevant og hyppighet på evalueringen.
  • For konkrete forslag til flere ernæringstiltak, trykk på "Bakgrunn" i oppgavelinjen øverst: Bakgrunn.PNG.

4.1.1 Hvordan opprette tiltak og knytte tiltaket til situasjon:

  • Høyreklikk på situasjonen for å opprette nytt tiltak.
  • Trykk F4 , hent inn riktig tiltak under riktig tjeneste ved å trykke på Det er kun mulig å legge inn tiltak fra tjenester som er aktive.

veiing.PNG

  • Estimat (t-m): I feltet registreres den totale estimerte tiden for tiltaket. Tid registreres her med hele timer og minutter (ikke desimaler)
  • Personer: I feltet registreres antall personer som skal utføre tiltaket. Hvis flere enn en person settes, blir tidsestimatet tilsvarende multiplisert.
  • Evalueres: Det er mulig å sette inn evalueringsdato, men det vises ikke i tiltaksplanen at denne datoen er passert.
  • Prosedyre: Beskriv hvordan tiltaket skal utføres. Prosedyrer kan endres frem i tid, men ikke tilbake i tid. Stå markert i prosedyrefeltet og høyreklikk for å legge til prosedyretekst.

4.3 Oversikt ernæringstiltak i Gerica

 

    tiltak_evaluering.PNG
 

4.2.1 Legge til ny tidsplan

Tidsplanen sier når tiltaket skal utføres. Det vil si til hvilken tid, hvilke dager og uker tiltaket skal utføres, om dette er et tiltak som skal "utføres inne» samt hvilken rute/ruter besøkene skal fordeles til. Startdatoen i tidsplan avgjør når tiltaket starter.

  • Koble til ny tidsplan samtidig som tiltak opprettes: Trykk på for å legge til tidsplaner på den datoen tiltaket skal starte.
  • Koble til ny tidsplan når tiltak allerede er opprettet: Marker tiltaket du ønsker å koble til ny tidsplan, høyre klikk og velg ny tidsplan.

  • Tidspunkt: Høyreklikk eller trykk F4. Velg type ved å br uke heissjakten eller i feltet Søk hvor det velges mellom Starter med eller Inneholder. Sett inn tidspunkt i det tomme feltet og trykk på TAB eller kikkertikonet .Kl. start/kl. slutt: Kommer automatisk når tidsgruppe settes.

  • Kl. start: Tidsgruppe må ikke fylles ut for at denne funksjonen skal fungere. Brukes ved faste klokkeslett, for eksempel brukere som skal på dagsenteret eller av andre medisinske årsaker.

Her eksempel på en tiltaksplan for en pasient med ernæringstiltak:

Eksempelbank_ernering.PNG

4.3 Evaluering av ernæringstiltak i tiltaksplan (ernæringsplan)

4.3.1 Når skal evaluering gjøres

TA i samarbeid med PK følger opp, evaluerer og justerer ernæringstiltak i tiltaksplan

  • minimum månedlig ved hjemmesykepleie, inkludert i omsorgsboliger og andre tilrettelagte botilbud
  • minimum hver sjette måned ved andre helsetjenester i hjemmet, inkludert i omsorgsboliger og andre tilrettelagte botilbud, praktisk bistand i hjemmet innen matomsorg (mat-, måltids-, spisebistand og/eller bistand til handling)
  • ved endring av brukers situasjon

4.3.2 Hvordan skal evaluering gjøres

Evaluering og justering av ernæringstiltakene i tiltaksplanen gjøres av TA i samarbeid med PK.

  • Evalueringen føres i 136; OL-Fagjournal som knyttes til tiltaket "x.15.10.1 Evaluering av ernæringsplan». Legg til hjelpeteksten "OK_Evaluering av ernæringsplan».
  • Sjekk at tiltaket "x.15.10.1 Evaluering av ernæringsplan» har rett tidsplan etter tjeneste. Tidsplan: Husk å hake av for "utføres inne» der det er relevant.
  • Etter evaluering er gjennomført: Oppdater IPLOS personopplysning Ernæringsplan utarbeidet oppdateres med "Ja" med dato og ADL opplysningene om ernæring.

4.3.3 Beskrivelse av evaluering av ernæringstiltak

starter_med.PNG

Tiltaksplan__evaluering_ern.plan..PNG

 

evaluer.PNG

TIPS! Bruk funksjonen "Historikk» for å se tidigere versjoner av brukerstatus, prosedyretekst, situasjon og mål i tiltaksplanen. Årsaken til endringer skal være dokumentert i journalnotat.

5 Oppdatering av IPLOS-opplysningene om ernæring

Når vurdering av risiko for underernæring er gjennomført skal følgende spørsmål om ernæring oppdateres i IPLOS-fanen.

5.1 Rapportering av risiko for underernæring i IPLOS-fanen

  1. Klikk på Ny-knappen for å registrere nye personopplysninger.
  2. Trykk F4 og velg Ja eller Nei. Datofeltet skal fylles ut når det er registrert Ja.
  3. Under variablene står det hjelpetekster med forklaring knyttet til hver variabel.

Lenke: Vurdering av risiko for underernæring

5.1.1 Vurd. risiko underernæring

Vurdering av risiko for underernæring - registrering:

Ved fullfør risikovurdering i ELISE (både med og uten individuell kartlegging) vil IPLOS personopplysninger i Gerica bli oppdatert med følgende:

  • Vurdering av risiko for underernæring - "Ja" personen er vurdert med dato​
  • Ernæringsmessig risiko/ underernæring - "Ja" med dato eller "Nei".​
    • Ja (1) – bruker er i risiko for underernæring (MST-skår 2 eller mer og/eller KMI under grenseverdiene).
    • Nei (2) – bruker er ikke i risiko for underernæring (MST-skår under 2 og KMI over grenseverdiene).

5.1.2 Ernæringsplan utarbeidet

  • Ja (1) – plan er utarbeidet. Sett inn dato for når plan er utarbeidet.
  • Nei (2) – plan er ikke utarbeidet.

Trykk på lagreknappen når registreringen er ferdig. Registreringen vises da i oversiktsbildet og som en historikklinje nederst i bildet.

5.1.3 Eksempel IPLOS:


6 Dokumentasjon

 

6.1 Dokumentasjon av utført ernæringstiltak som ikke ligger i tiltaksplan

Hvis tiltak som vektkontroll eller risikovurdering med MST foretas uten at tiltaket ligger i arbeidslistejournalen i utgangspunktet, må tiltaket hentes inn i journalen når besøket dokumenteres.

6.2 Dokumentasjon på enkelttiltak fra tiltaksplan (PC)

  • Nye journaler opprettes ved å trykke på  Knappen. Skriv ny journal er kun aktiv når en står på et tiltak.

tiltaksplan_nytt_bilde.PNG

Det er standardjournalen som er satt på tjenesten som kommer opp automatisk. Det er ikke mulig å sette inn tidspunkt ved opprettelse av ny journal. Direkte brukertid må derfor dokumenteres fra tjenestetelefonen (LMP), eRom, timeboka eller journalbildet.

  • Journaltypen endres ved å trykke F4 eller høyreklikke. Trykk på pilen i feltet Søk: her kan det velges mellom "Starter med" eller "Inneholder". Sett inn søkerbokstavene i det tomme feltet og trykk på TAB eller kikkertikonet:

evalueringsjournal.PNG

  • Etter at journaltypen er valgt, sett markøren i fritekstfeltet og skriv i fritekst, eller hent inn hjelpetekst.
  • Det er mulig å journalføre på tiltak uten å skrive fritekst, ved å trykke på knappen . Journalen blir lagret uten fritekst og tiltaket en står på blir knyttet til journalen.

Selv om valgt dato i kalenderen er på en annen dag enn i dag, vil journalen alltid bli lagret med dagens dato.

 6.3 Dokumentasjon fra LMP (tjenestetelefon)

Hvis besøket dokumenteres i LMP, og tiltaket som utføres ikke ligger inne som tiltak i besøket, må tiltaket legges til manuelt.

  • Trykk på knappen Nytt tiltak 
  • Velg type tiltak i listen.

Brukerens aktive tiltak kommer opp øverst, deretter alle tiltak.

nytt_tiltak.PNG

  • Finn ønsket tiltak og trykk på det.
  • Sett inn varighet (tid) på tiltaket.
  • Lagre.

nytt_bilde_nytt.PNG

Avlys enkelt-oppdrag

NB! Hvis ikke det planlagte tiltaket utføres må tiltaket avlyses før journalen lagres.

  • Trykk på oppdraget som skal avlyses for å åpne detaljsiden.
  • Trykk på "Avlys» nede til venstre i skjermbildet.
  • Husk å dokumentere i fritekst hvorfor oppdraget ikke ble utført.

avlys.PNG

7 Helsekort og labmodul

  • Vekt og høyde kommer inn i Labmodulen/Helsekort fra ELISE.
  • BMI (KMI) regnes ut automatisk ut i fra høyde og vekt.
  • Labmodulen viser en oversikt over de ulike målinger/verdier pasienten har per dato og i en periode, og kan framstilles grafisk.
  • Helsekortet kan også registreres og leses på tjenestetelefonene (LMP) som benyttes av hjemmetjenesten. I tillegg kan verdiene fra ​registreringene i fra labmodulen limes inn i PLO-meldinger til for eksempel fastlege, eller inn i journalnotat.

Se egen manual labmodul


 

7.1 Visning av vekt LMP

Se brukerveileder Lifecare Mobil Pleie (LMP) for mer informasjon. 

  1. En graf over de siste fire målingene vises under sist registrert verdi.

  1. Dersom du trykker på en parameter får du se verdiene for de siste målingene.

  

7.2 Hvordan bruke laboratoriejournal (8)

I labjournal registreres verdier som for eksempel diurese og drikkeliste.

  • Opprettes i journalbildet.
  • Bruker: høyreklikk og søk opp søk opp bruker.
  • Trykk på Ny-knappen for å opprette en ny journal.
  • Sett inn journaltype 8 Laboratorie.
  • Sett inn dato.
  • Gjør oppslag i feltet Lab. type (livvidde, drikkeliste osv.).
  • Sett inn resultat i feltet Prøvesvar.

  • Lab.type: Søk opp og finn riktig kode.
  • Prøve svar: Skriv inn resultatet.
  • Status: Sett inn riktig status

Bytt til fritekstfanen for å skrive mer utfyllende informasjon som er viktig i forbindelse med prøvetakingen.

  • Lagre på vanlig måte.

8 Tjenester og journaler som skal benyttes ved dokumentasjon vedrørende ernæring

Listen under viser hvilke type journaler som skal benyttes i den daglige dokumentasjonen av utførte tjenester, per tjenestetype. I tillegg vises det en oversikt over andre relevante journaltyper som er knyttet til annen dokumentasjon.

  • Hjemmesykepleie
    • 101; Helsehjelpjournal - dokumentasjon knyttet til oppdraget/besøket
  • Hjemmesykepleie natt
    • 101; Helsehjelpjournal - dokumentasjon knyttet til oppdraget/besøket
  • Hjemmesykepleie stasjonær
    • 101; Helsehjelpjournal - dokumentasjon knyttet til oppdraget/besøket
  • Klinisk ernæringsfysiolog
    • 161; Klinisk ernæringsfysiolog  denne tjenesten skal benyttes i de tilfellene bruker ikke har andre tjenester i hjemmet
  • Praktisk bistand
    • 110; Praktisk bistandsjournal - dokumentasjon knyttet til oppdraget/besøket
  • Praktisk bistand og opplæring
    • 116; Miljøarbeiderjournal - dokumentasjon knyttet til oppdraget/besøket
  • Psykisk helse
    • 104; psykisk helsehjelpjournal - dokumentasjon knyttet til oppdraget/besøket
  • Avklaring og mestring
    • 101;Helsehjelpjournal - dokumentasjon knyttet til oppdraget/besøket
  • Hverdagsrehabilitering
    • 139; Hverdagsrehabilitering - dokumentasjon knyttet til oppdraget/besøket
  • Ambulerende rehabilitering
    • 101;Helsehjelpjournal - dokumentasjon knyttet til oppdraget/besøket
  • Sykepleie til alvorlig syke
    • 101;Helsehjelpjournal - dokumentasjon knyttet til oppdraget/besøket
  • Praktisk bistand og opplæring
    • 116; Miljøarbeiderjournal - dokumentasjon knyttet til oppdraget/besøket
    • 170; Kartlegging - brukes til å dokumentere kartlegginger
    • 8; Labratoriejournal - brukes til å dokumentere drikkeliste og livvidde
    • 120; Revurderingsjournal - brukes når det er endrede behov hos bruker for å videreformidle beskjed til søknadskontoret
    • 135; OL-Beskjedjournal - for å kunne kommunisere med søknad kontor eller andre tjenestesteder
    • 136; OL-Fagjournal - ulike relevante hendelser utover det som skal dokumenteres i forbindelse med oppdraget/besøket

9 Hvordan hente ut rapporter og oversikter

9.1 Finne utførte risikovurderinger i Gerica

Gjøres i fra tiltaksplanen eventuelt fra journalbildet i de tilfellene det ikke finnes noe tiltaksplan.

Fra tiltaksplan: Sett markøren på tiltaket ​tiltak.PNG i tiltaksplanen, trykk på knappen journaler_1.PNG for å lese journaler som er knyttet til tiltaket. Mulighet for å kunne hente inn flere journaler, benytt knappen hent_flere_journaler.PNG.

Fra journalbildet: Ved søk på alle risikovurderinger i en valgt periode:

  1. Velg fanen Journaltype, sett inn 170; Kartlegging
  2. Trykk på QBEtre_gubber.PNG
  3. Hente opp seleksjon (id 33664) OK_Oversikt_MST_vurdere ernæringsstatus.
  4. Fra dato: Sett inn ønsket dato.

kartlegging_journal.PNG

Kartlegginger per bruker i en valgt periode:

  1. Bruker: Søk opp bruker
  2. Journaltype: Sett inn 170; Kartlegging
  3. Utfør punkt 2-3-4, som er beskrevet over " Ved søk på kartlegginger i en valgt periode".

kart.per_bruker.PNG

 

9.2 Rapport planlagte tiltak

Rapporten finnes i tjenestebildet.

Klikk på

Velg   rapporten *Oslo 84* Tiltak med aktive tidsplan.

Klikk på  en gang til.

  • Fra dato/Til dato: Ønsket periode.
  • Tjeneste: Hent inn ønsket tiltak, alle tiltak under det som settes inn kommer også med.
  • Nivå: Sett inn ønsket tjenestenivå.
  • Brukerid: Kan brukes når tiltak på enkeltbrukere skal hentes ut.
  • Bydel: Eventuelt sett inn bydel.
  • Tidsplan: Her kan man velge hvilke dager og tidspunkt rapporten skal hente ut.

Trykk på  når filteret er fylt ut.

Rapporten er inndelt i flere deler, blant annet dette:

9.3 Hvordan kjøre seleksjoner i brukerbildet

Stå i brukerbildet og trykk på QBE-seleksjonen”de tre figurene”.

Trykk F4 eller høyreklikk i feltet Seleksjon og søk opp ønsket seleksjon.

Eller skriv inn ønsket id i feltet Seleksjon og trykk på TAB – tasten.

Erstatt X med bydelsnummeret og trykk på det grønne lynet .
 

9.4 Hvordan finne brukere som mangler IPLOS – ernæringsopplysninger

  • For å finne mangelfulle ernæringsopplysninger hentes det opp en seleksjon i brukerbildet
  • Velg seleksjon nytt_bilde_seleksjon.PNG
    • Henter ut alle brukere som har aktive helsetjenester i hjemmet hvor det ikke er registrert "Vurd. risiko underernæring», "Ernæringsplan utarbeidet» eller "Ernæringsmessig risiko/underernæring».
  • Hvordan seleksjonen hentes opp er beskrevet i punkt 9.3.

9.5 Kontroll-seleksjoner IPLOS - personopplysninger ernæring

Det er laget noen kontrollfiltre i brukerkortet, for å kunne kvalitetssikre registrering av ernæringsdataene slik at registreringene “henger” sammen med hverandre.

  • OK_IPLOS_Ja, ernæringsplan. Nei på vurdert risiko (Id nr 33459).
    • Henter ut aktive helsetjenester i hjemmet som har registrert "ja" på ernæringsplan og "nei" på vurdert risiko underernæring.
  • OK_IPLOS_Ja, ern.risiko. Nei vurdert risiko und. (Id nr. 33460).
    • Henter ut aktive helsetjenester i hjemmet som har registrert "ja" på ernæringsmessig risiko og "nei" på vurdert risiko underernæring.
  • OK_IPLOS_Ja, ern.plan og risiko. Nei vurdert ris. (Id nr33461).
    • Henter ut aktive helsetjenester i hjemmet som har registrert "ja" på ernæringsplan og ernæringsmessig risiko, men som "nei" på vurdert risiko for underernæring.
  • OK_IPLOS_Ja, vurdert risiko underern., mangler dato (Id 33462).
    • Henter ut aktive helsetjenester i hjemmet som har registrert "ja" på vurdert risiko underernæring, men mangler dato.

Andre relevante seleksjoner:

Noen seleksjoner finnes allerede i brukerbildet i Gerica, som for eksempel:

  • OK_Oversikt - hukommelse >=3 bor alene hj.tj (id 25100).
    • Henter ut brukere som har aktivt tjeneste hjemmesykepleie og /eller praktisk bistand Har ADL score 3, 4 eller 5 på Hukommelse og er registrert med 1 = bor alene på IPLOS personopplysninger (Husstand).
  • OK_Oversikt-brukere med ernæringstiltak HS (ID nr 25888).
    • Henter ut brukere over 18 år som har aktive ernæringstiltak på tjenesten hjemmesykepleie.

9.6 Utskrift av brukers laboratorieprøver

Rapporten ligger i brukerbildet . Rapporten kan kun kjøres på en bruker av gangen.

Klikk  og velg rapporten .

  • Bruker ID: Gjør oppslag i verdifeltet og velg bruker
  • Laboratorietype: Gjør oppslag i verdifeltet for å sette inn ønsket prøvesvar, for eksempel 319; Livvidde. Hvis feltet står tomt kommer alle laboratoriejournaler kronologisk.
  • Fra dato/Til dato: Sett inn den perioden du ønsker å få oversikt over
  • Journaltype: Fylles ut automatisk

Klikk  for å kjøre rapporten.

Brukers oversikt over registrert livvidde i valgt periode vil se slik ut:

Ønskes alle registrerte Laboratoriejournaler på bruker i valgt periode, fylles ikke laboratorietype ut.

10 LIV - ernæring bydel

Ernæring Bydeler er et område i LIV med statistiske oversikter om ernæringsarbeid i helsetjenester i hjemmet i bydelene. Oversiktene viser:

  • Brukerandel/-antall som har fått vurdert om de er i risiko for underernæring
  • Brukerandel/-antall funnet i risiko for underernæring
  • Brukerandel/-antall som har en ernæringsplan

Oversiktene vil gi en indikasjon på hvordan bydelene ligger an i det systematiske ernæringsarbeidet.

Begrepsforklaring

Helsetjenester i hjemmet

"Helsetjenester i hjemmet" er alle former for planlagte kommunale helsetjenester som ytes hjemme hos pasienten eller med utgangspunkt i pasientens hjem (tjenestenummer): psykisk helsearbeid (1), sykepleie til alvorlig syke (2), hjemmesykepleie (3), klinisk ernæringsfysiolog (23), avklaring og mestring (15), logoped (49), hjemmesykepleie natt (91), hverdagsrehabilitering (101), medisinsk avstandsoppfølging (103), ambulerende rehabilitering (ART) (106), hjemmesykepleie stasjonær (110).

Inkludert i omsorgsboliger og andre tilrettelagte botilbud

Klinisk bekymring rundt brukers ernæringssituasjon og helsetilstand

Klinisk bekymring kan være knyttet til: Ufrivillig vekttap, skjør hud, dårlig sårtilheling, apati, muskelsvinn, dårlig matlyst, endret smaksans, nedsatt svelgfunksjon, endret avføringsmønster, løstsittende klær eller langvarig sammenfallende sykdom. 

KMI (BMI på engelsk)

Kroppsmasseindeks (KMI) er forholdet mellom vekt og høyde: Vekt/høyde2 (vekt måles i kg, høyde måles i m). BMI (Body Mass Index) brukes i Gerica.

KMI - referanseområder

Under 70år:                                    Over 70år:
<18,5: Undervekt                           <22: Undervekt
18,5-25: Normalvekt                  22-27: Normalvekt
25-30: Overvekt                       27-30: Overvekt
>30: Fedme                                     >30: Fedme

Ved følgende KMI-grenseverdier vil brukere være i risiko for underernæring uavhengig av MST-skår:

  • Brukere under 70 år med KMI under 18,5 = risiko for underernæring
  • Brukere over 70 år med KMI under 20 = risiko for underernæring

MST (Malnutrition Screening Tool)

Et verktøy for vurdering av risiko for underernæring. Verktøyet består av to spørsmål som enten bruker selv kan svare på, eller du som medarbeider kan besvare via observasjoner, dersom bruker ikke er i stand til å svare selv

Primærkontakt (PK)

Medarbeider med helsefaglig utdanning på minimum videregående nivå. Dette kan være helsefagarbeider, hjelpepleier eller omsorgsarbeider. Dersom brukers behov tilsier det kan også primærkontakten ha en høyere utdanning.  

Risiko for underernæring

Omfatter tjenestemottakere som er underernærte eller i fare for å bli det. Risikoen for komplikasjoner relatert til sykdom og/eller behandling kan øke ved risiko for underernæring. I Oslo kommune benyttes MST for å vurdere om bruker er i risiko for underernæring. 

Tjenesteansvarlig (TA)

Medarbeider med helse-, sosial- eller pedagogisk bachelorgrad (3-årig høyskoleutdanning). Utdanningen skal treffe brukers hovedutfordringer og behov. Dette kan være sykepleier, vernepleier, ergoterapeut, fysioterapeut, sosionom, pedagog, barnevernspedagog. 

Underernæring

Defineres som en situasjon der mangel på energi, protein eller andre essensielle næringsstoffer forårsaker en målbare ugunstig effekt på kroppssammensetning, funksjon eller helserisiko

Eksempler ernæringstiltak

Ta utgangspunkt i funnene fra den individuelle kartleggingen som grunnlag for tiltakene som iverksettes. Tiltakene må være rettet mot årsakene til at bruker er underernært eller i risiko for underernæring. Nedenfor finner du eksempler på situasjoner og tiltak med forslag til prosedyretekst. Husk at prosedyreteksten skal tilpasses den enkelte bruker, og er viktig for at alle medarbeidere skal vite hvordan tiltaket skal utføres.  

Eksempel 1 
Brukers situasjon og ressurser: Bruker kommer seg ikke til butikken på grunn av dårlig fysisk form og ønsker hjelp til bestilling i nettbutikk. Bruker klarer å ytre sine matønsker og klarer å åpne døren for matlevering. 

Tiltak i tiltaksplan:  

  • "x.8.1 Hjelp til innkjøp av dagligvarer».  Bistå bruker med å legge inn bestilling av matvarer for avtalt antall dager.  

OL-fagjournal: Kontakte fysioterapeut for hjelp til dårlig fysisk form/trenger opptrening/hverdagsmestring 

Eksempel 2 
Brukers situasjon og ressurser: Bruker synes det er utfordrende å lage mat på grunn av smerter i hendene og ønsker hjelp til matlaging. Klarer hente ut ferdigsmurt mat fra kjøleskapet.  

Tiltak i tiltaksplan:  

  • "x.5.10.1 Frokost». Prosedyretekst: Spør bruker hva h*n ønsker til frokost og tilbered dette. Foretrekker pålegg som gulost, skinke, leverpostei, egg med kaviar. Bruker klarer å skjenke drikke selv. 
  • "x.5.1.3 Smøre mat» Tiltaket legges til hvert frokostbesøk. Prosedyretekst: Smøre lunsj, to-tre brødskiver. Spør bruker hva slags pålegg h*n vil ha. Foretrekker pålegg som gulost, skinke, leverpostei, egg med kaviar. Legg plastfolie over og sett tallerkenen i kjøleskapet.  
  • "x.5.10.3 Middag». Prosedyretekst: Spør bruker hva h*n ønsker til middag og lag maten sammen med bruker. Vask opp eventuelle kasseroller/stekepanne etter bruk.  

OL-fagjournal: Kontakte ergoterapeut for tilpassede hjelpemidler til matlaging.  

Eksempel 3  
Brukers situasjon og ressurser: Bruker synes det er ubehagelig å spise på grunn av tørr og sår munn. Glemmer ofte å pusse tennene og ønsker bistand til munnstell.  

Tiltak i tiltaksplan:  

  • "x.1.1.7 Munnstell». Legges til besøk morgen og kveld. Prosedyretekst: Bli med bruker inn på badet for å veilede tannpuss. Bruk fluortannkrem, mellomromsbørste og fluorsugetablett. Husk å minne bruker på å drikke vann for å lindre munntørrhet.  

OL-fagjournal(?): Bruker har rett på gratis tannbehandling fra Oslo kommune (har hatt tjenester i mer enn 3 måneder). Registrer om bruker ønsker å motta gratis tannbehandling i brukerkortet. Fyll ut tilbudsskjema og hjelp bruker med timebestilling.  

Eksempel 4 
Brukers situasjon og ressurser: Bruker spiser lite mat fordi h*n synes det er ensomt og kjedelig å lage mat og spise alene. Ønsker medspising. Bruker bør også oppmuntres til å dra på seniorsenteret for måltidsfelleskap.  
Tiltak i tiltaksplanen:  

  • "x.5.2.3 Medspising». Legges til hvert besøk med måltid. Prosedyretekst: Sitte sammen med bruker ved måltidet. Pass på å lufte dersom det er innestengt luft i rommet og se til at bruker sitter godt ved bordet. Minn bruker på å vaske hender før måltidet.

Eksempel 5  
Brukers situasjon og ressurser: Bruker har ikke komfyr eller mikrobølgeovn. Ønsker hjelp til bestilling av ferdiglaget varm middag.   
Tiltak i tiltaksplanen:  

  • "x.5.1.9.Middagsombringing». Bruker trenger hjelp til å bestille ferdiglaget varm middag fra seniorsenteret slik at h*n får varm middag levert på døren. 

Eksempel 6 
Brukers situasjon og ressurser: Bruker er redd for ulike konsistenser av mat. Dette hindrer matinntak i perioder og gir alvorlig underernæring.  

Tiltak i tiltaksplanen:  

  • "x.5.6.4: Næringsdrikker». Bruker får i perioder kun i seg næringsdrikker pga et traume, vil trenge hjelp til bestilling av næringsdrikker hjem.  

Eksempel 7 
Brukers situasjon og ressurser: Bruker har lite matlyst og blir fort mett ved måltider. Blir enig med bruker om besøk x to per dag for bistand til matlaging og at maten kan berikes for å sikre høyere næringsinntak. Berikning som er avtalt med bruker: Ekstra pålegg og smør/majones på brødskiver og tilsetting av smør, olje, fløte eller rømme i varm mat.  

Tiltak i tiltaksplan:  

  • "x.5.10.1 Frokost». Prosedyretekst: Spør hva bruker ønsker å spise og lag maten sammen med bruker. Brødmat: Husk smør/majones under pålegg, bruk dobbelt lag med pålegg. Havregrøt: Kok grøten med melk og tilsett smør i grøten ved servering.  
  • "x.5.1.3 Smøre mat». Tiltaket legges til hvert frokostbesøk. Prosedyretekst: Smøre lunsj, to brødskiver. Spør bruker hva slags pålegg h*n vil ha. Husk smør/majones under pålegg, bruk dobbelt lag med pålegg. Legg plastfolie over og sett tallerkenen i kjøleskapet.  
  • "x.5.10.3 Middag». Prosedyretekst: Spør hva bruker ønsker å spise. Tilsett gjerne 1-2 ss rapsolje, fløte, rømme eller smør i maten der det passer. 
  • "x.5.6.1 Berikning». Legges til hvert besøk med matlaging. Prosedyretekst: Brødmat: Husk smør/majones under pålegg, dobbelt lag med pålegg. Middag: Tilsett gjerne 1-2 ss rapsolje, fløte, rømme eller smør i maten.  

Eksempel 8 
Brukers situasjon og ressurser: Bruker legger seg sent om kvelden. Middagen som spises klokken 17 er siste måltid om dagen. Dette betyr at bruker får en lang nattfaste. Klarer ikke smøre mat selv og har nå ikke hjelp til matlaging senere enn middag. Bruker klarer å hente ut ferdig påsmurt mat fra kjøleskapet. Ønsker at det smøres kveldsmat undermiddagsbesøket.  

Tiltak i tiltaksplanen:  

  • "x.5.1.3 Smøre mat». Tiltaket legges til hvert middagsbesøk. Prosedyretekst: Smøre kveldsmat, to brødskiver. Spør bruker hva slags pålegg h*n vil ha. Legg plastfolie over og sett tallerkenen i kjøleskapet.  

Eksempel 9 
Brukers situasjon og ressurser: Bruker har både tygge- og svelgeproblemer, og har utviklet aversjon mot enkelte matvarer.  Dette medfører at selve måltidetofte tar lang tid. Bruker kan være med i deler av matlagingen hvis personal legger til rette for det, og har selv vært med å utarbeide middagsplanen sammen med klinisk ernæringsfysiolog.  

Tiltak i tiltaksplan:   

  • "x.3.9.6 Vektkontroll» Vekten står på badet. Husk å sjekke at vekten står støtt, med alle fire hjørnene i kontakt med gulvet. Ved vektnedgang skal det gjøres en ny vurdering/kartlegging av om det er behov for iverksette flere tiltak
    • informer TA 
  • "x.5.10.1 Frokost» Bruker foretrekker havregrøt til frokost. Kok havregrøt på melk, og rør inn et sammenpisket egg mot slutten av koketiden.  
  • "x.5.10.2 Lunsj» Spør hva bruker vil ha, og om h*n vil være med å lage maten. Oppbløtt, mykt brød med smør og pålegg som kaviar, smøreost, leverpostei, prim, makrell i tomat. Eller yoghurt med 1-2 ss rapsolje. 
  • "x.5.10.3 Middag» Finn frem middagsplan som ligger på kjøkkenbenken. Legg til rette for at bruker kan være med i matlaging hvis h*n ønsker det. Bruk blenderen til å finhakke de forskjellige delene av måltidet til jevne pureer.  
  • "x.5.10.4 Kveldsmat» Spør hva bruker vil ha, og om h*n vil være med å lage maten. Oppbløtt, mykt brød med smør og pålegg som kaviar, smøreost, leverpostei, prim, makrell i tomat. Eller yoghurt med 1-2 ss rapsolje. 
  • "x.5.2.2. Tilsyn ved måltider» Tiltaket legges til hvert måltid. Sitt sammen med bruker under hele måltidet. Påse at bruker sitter oppreist med hodet lett fremoverbøyd, dette gjør det lettere å svelge. Tilby litt fløte før måltidet for å "smøre» slimhinnene. Minn om å tygge godt og ettersvelge flere ganger.
  • "x.5.6.4 Næringsdrikker» Tiltaket legges til hvert måltid. Sett frem en kompakt næringsdrikk (30 ml shot). 

Forslag til PLO-melding til fastlege 

Hvorfor vi kontakter fastlegen: Orientering og trenger resept på næringsdrikk

Ernæringssituasjon: Bruker er funnet å være i risiko for underernæring/underernært. Bruker har både tygge- og svelgeproblemer, og har utviklet aversjon mot å spise enkelte matvarer.   

Tiltak: Bistand til matlaging, tilsyn ved måltider og næringsdrikker. 

Mål: Hindre ytterligere vekttap og trygge bruker i måltidsituasjonen.  

Plan for oppfølging/evaluering: Vekttaking ukentlig og evaluering av ernæringsplan om fire uker (dato).