sikre at ledere, tjenesteansvarlige (TA) og primærkontakter (PK) har kunnskap om forebygging og behandling av underernæring
sikre brukermedvirkning og kartlegging av brukers ressurser
legge til rette for likeverdige tjenester for innbyggere uavhengig av bydel og tjenesteleverandør
Ansvarsfordeling
Virksomhetens ulike lederledd har ansvar for å forankre rutinen i virksomheten og tilrettelegge for systematisk arbeid.
Leder for aktuell helse- og omsorgstjeneste har ansvar for den praktiske gjennomføringen, å gjøre rutinen kjent for tjenesteansvarlig (TA), primærkontakt (PK) og andre relevante fagpersoner, samt å sikre nødvendig opplæring og oppfølging av arbeidet.
Tjenesteansvarlig (TA), primærkontakt (PK) og andre relevante fagpersoner har ansvar for å lese, forstå og bruke rutinen. Ved manglende kompetanse har medarbeider selv ansvar for å melde behov for opplæring til sin nærmeste leder.
Tjenesteansvarlig (TA) og primærkontakt (PK) er ansvarlige for at vurdering av risiko for underernæring utføres og for videre oppfølging.
Dokumentadministrator i Helseetaten har ansvar for å holde rutinen oppdatert.
Rutinen gjelder for
ledere, tjenesteansvarlige (TA) og primærkontakter (PK)
klinisk ernæringsfysiologer (KEF) og andre relevante fagpersoner
Vurdering av risiko for underernæring (videre omtalt som risikovurdering)
1 Risikovurdering med verktøyet MST og grenseverdier for kroppsmasseindeks (KMI)
Opprett situasjon "Væske og ernæring" i Gerica med følgende tiltak i tiltaksplan:
"x.13.2.6: Vurdere ernæringsstatus"
"x.3.9.6: Vektkontroll"
Sørg for nødvendig utstyr for å gjennomføre risikovurdering:
Personvekt
Dersom bruker ikke har personvekt hjemme, tas bærbar vekt med fra kontoret. Det bør anbefales at bruker kjøper inn personvekt ved oppstart av tjenester i hjemmet for korrekt vektmåling
Målebånd, dersom bruker ikke har registrert høyde i Gerica
2.2 Gjennomføring av risikovurdering
Ved første risikovurdering:
Registrer dagens vekt og høyde slik at kroppsmasseindeks (KMI) kan vurderes
Opprett og utfør deretter MST
Dokumenter øvrige observasjoner
OBS:
Dersom en bruker er over 70 år og har KMI under 22, skal individuell kartlegging uansett gjennomføres. Dette gjelder også selv om risiko for underernæring ikke avdekkes. Det kan gjøres unntak hvis bruker har hatt stabil KMI på dagens nivå store deler av sitt voksne liv og er ved god allmenntilstand.
Ved alle risikovurderinger:
Registrer dagens vekt
Opprett og utfør deretter MST og vurdering av KMI
Dokumenter øvrige observasjoner
Ernæringsopplysninger i IPLOS-fanen i Gerica (Vurd. risiko for underernæring og ernæringsmessig risiko/underernæring) og dato for vurdering oppdateres automatisk når hele aktiviteten er fullført.
2.3 Hvordan ta vekt og måle høyde?
Vekttaking:
Bruker veies helst om morgenen, etter toalettbesøk og før frokost
Bruker veies helst med lett undertøy, eller med samme mengde klær og til samme tidspunkt hver gang
Benytt helst samme vekt ved hver måling
Husk at ødemer, ascites og annen væskeopphopning kan skjule et vekttap
Husk at brukere som har normalvekt/overvekt/fedme også kan være i risiko for underernæring, eller kan være underernærte
ved klinisk bekymring rundt brukers ernæringssituasjon og/eller helsetilstand
alternativt etter et annet faglig begrunnet individuelt opplegg som dokumenteres i Gerica
Vektkontroll gjennomføres
minimum hver 4. uke hos brukere med ukentlige tjenester. Vurder vektendring og behovet for å utføre ny MST.
TA eller PK som gjennomfører risikovurdering sørger for at tiltakene "x.13.2.6: Vurdere ernæringsstatus" og"x.3.9.6: Vektkontroll"ligger i tiltaksplan i Gerica med riktig tidsplan.
Ernæringsopplysninger i IPLOS-fanen i Gerica (Vurd. risiko for underernæring og ernæringsmessig risiko/underernæring) og dato for vurdering oppdateres automatisk når hele aktiviteten er fullført.
4 Resultat av risikovurdering -MST-poengskår 2 eller mer og/eller KMI under grenseverdiene
Ved poengskår 2 eller merog/eller KMI under grenseverdiene er bruker i risiko for underernæring eller underernært.
TA eller PK som gjennomfører risikovurderingen er ansvarlig for at tiltaket "x.13.2.10 Individuell kartlegging ernæring" opprettes i tiltaksplan i Gerica og at det blir satt opp tid til individuell kartlegging innen to uker (som utføres av TA eller PK) inkludert kontortid til dokumentasjon samme dag.
Individuell kartlegging kan gjennomføres med en gang i ELISE, eller oppgaven kan settes i teamets kø og gjennomføres senere (innen to uker).
Ernæringsopplysninger i IPLOS-fanen i Gerica (Vurd. risiko for underernæring og ernæringsmessig risiko/underernæring) og dato for vurdering oppdateres automatisk når hele aktiviteten er fullført.
5 Individuell kartlegging
Individuell kartlegging er nødvendig for å finne årsak til risiko for underernæring eller underernæring og brukes som grunnlag for å finne passende mål og tiltak.
Individuell kartlegging
gjennomføres ved risiko for undernæring eller underernæring, eller når KMI<22 for brukere over 70 år
gjennomføres i samarbeid med bruker og/eller pårørende
Individuell kartlegging gjennomføres i ELISE i forbindelse med risikovurdering, eller oppgaven kan settes i teamets kø og gjennomføres senere (innen to uker).
Ved risiko for og ved underernæring skal det settes inn ernæringstiltak i tiltaksplanen. Sammen med utforming av mål og en plan for evaluering utgjør dette en ernæringsplan. Utforming av tiltaksplan, mål og plan for evaluering utføres i samarbeid med bruker og eventuelt pårørende.
Ernæringstrappen kan brukes til veiledning i valg av best egnede og minst ressurskrevende tiltak for å oppnå målet med ernæringsbehandlingen. De fire nederste trinnene viser til enkle og tidlige tiltak som er mindre inngripende i brukers hverdag. Medarbeidere i tjenestene har et selvstendig ansvar på disse trinnene. Lege må involveres før oppstart av de tre øverste trinnene.
6.1 Opprettelse av tilpassede ernæringstiltak i tiltaksplanen
Sett inn ernæringstiltak i brukers tiltaksplan under situasjon"Væske og ernæring". Skriv i prosedyreteksten hva som skal gjøres og hvordan det skal utføres. Dokumenter løpende observasjoner og eventuelle avvik knyttet til ernæringstiltak.
Brukere som er i risiko for underernæring eller er underernærte veies minimum ukentlig eller etter annet faglig begrunnet individuelt opplegg. Tiltaket «x.3.9.6 Vektkontroll» legges i tiltaksplanen med fast tidsplan.
Tiltaket "x.15.10.1 Evaluering ernæringsplan" legges inn med rett tidsidsplan (se "evaluering av ernæringstiltak i tiltaksplan (ernæringsplan)" under).
IPLOS-feltet "Ernæringsplan utarbeidet" må oppdateres manuelt:
TA har ansvar for å informere fastlegen ved risiko for underernæring/underernæring og igangsetting av ernæringstiltak. Beskriv følgende punkter i en elektronisk melding:
Hensikten med å involvere fastlege (orientering, ønske om resept eller videre utredning).
Resultat av risikovurdering og individuell kartlegging.
Hvilke ernæringstiltak som iverksettes.
Mål for tiltakene.
Plan for oppfølging og evaluering.
For forslag til en elektronisk melding til fastlege trykk på fanen "Bakgrunn" øverst i rutinen.
6.3 Evaluering av ernæringstiltak i tiltaksplan
Følg opp, evaluerer og justerer ernæringstiltak i tiltaksplan
minimum hver måned ved hjemmesykepleie, inkludert i omsorgsboliger og andre tilrettelagte botilbud
minimum hver sjette måned ved andre helsetjenester i hjemmet, inkludert i omsorgsboliger og andre tilrettelagte botilbud, praktisk bistand i hjemmet innen matomsorg
ved endring av brukers situasjon
6.4 Hvordan skal evaluering gjøres
TA er ansvarlig for å
evaluere og justere ernæringstiltakene i tiltaksplanen i samarbeid med PK, bruker, ev. pårørende og andre fagpersoner
vurdere om ernæringstiltak er gjennomført, og i hvilken grad målene for tiltakene er oppnådd. Vurderingen skal basere seg på dokumentasjon i Gerica, vekt og vektutvikling og tilbakemeldinger fra bruker og ev. pårørende.
6.5 Når tiltakene ikke virker
TA og PK bør drøfte bruker med klinisk ernæringsfysiolog og i relevante tverrfaglige møter. Ta utgangspunkt i oversikten "Faktorer som påvirker matinntaket" for å vurdere om riktige tiltak er iverksatt og om det er andre faktorer man ikke har tenkt på. Bruker og eventuelt pårørende involveres i utprøving av nye tiltak.
Fastlege re-kontaktes for å se om det er andre trinn i ernæringstrappen som bør vurderes, som for eksempel næringsdrikker på resept, sonde- eller intravenøs ernæring. Det anbefales et samarbeidsmøte med fastlege, TA/PK, bruker og ev. pårørende for å drøfte situasjonen. Vurder om det eventuelt er behov for hjemmebesøk av fastlege.
TA setter opp hyppigere evaluering av ernæringstiltak. Vekt måles minimum hver uke eller etter et annet faglig begrunnet individuelt opplegg til ønsket mål for ernæringstiltakene er nådd.
Informasjon om risiko for underernæring, individuell kartlegging og plan for å sikre tilpasset og tilstrekkelig ernæring skal dokumenteres i overflytningsdokumenter når bruker flytter mellom tjenestenivå. Dette for å sikrekontinuitet i behandling og oppfølging.
Det er viktig å sørge for at bruker og eventuelt pårørende er tilstrekkelig informert om og involvert i oppfølgingen, slik at de også kan være en nyttig kilde til informasjon og en samarbeidspart for neste ledd i informasjonsflyten.
Tjenestestedene anbefales å utvikle ordninger med lokale ressurspersoner i ernæring og ernæringsgrupper for å støtte opp om det systematiske ernæringsarbeidet i bydelen.
Klinisk ernæringsfysiolog, ressursperson i ernæring og fagkonsulent kan bidra med undervisning, opplæring og tverrfaglig oppfølging.
►Helsetjenester i hjemmet: Alle former for planlagte kommunale helsetjenester som ytes hjemme hos pasienten eller med utgangspunkt i pasientens hjem (tjenestenummer): psykisk helsearbeid (1), sykepleie til alvorlig syke (2), hjemmesykepleie (3), klinisk ernæringsfysiolog (23), avklaring og mestring (15), logoped (49), hjemmesykepleie natt (91), hverdagsrehabilitering (101), medisinsk avstandsoppfølging (103), ambulerende rehabilitering (ART) (106), hjemmesykepleie stasjonær (110).
Helsetjenester i hjemmet gjelder også helsetjenester i omsorgsboliger og andre tilrettelagte botilbud.
►KMI (BMI på engelsk): Kroppsmasseindeks (KMI) er forholdet mellom vekt og høyde: Vekt/høyde2 (vekt måles i kg, høyde måles i m). BMI (Body Mass Index) brukes i Gerica.
Ved følgende KMI-grenseverdier vil brukere være i risiko for underernæring uavhengig av MST-skår:
Brukere under 70 år med KMI under 18,5 = risiko for underernæring
Brukere over 70 år med KMI under 20 = risiko for underernæring
►Mat- og næringsinntak: Mat- og næringsinntak omfatter det samlede inntaket av mat, drikke, næringstilskudd, væsketilskudd, sondeernæring, intravenøs ernæring og kosttilskudd.
►Matomsorg: Mat-, måltids-, spisebistand og/eller bistand til handling.
►MST (Malnutrition Screening Tool): Et verktøy for vurdering av risiko for underernæring. Verktøyet består av to spørsmål som enten bruker selv kan svare på, eller du som medarbeider kan besvare via observasjoner, dersom bruker ikke er i stand til å svare selv.
►Primærkontakt (PK): Medarbeider med helsefaglig utdanning på minimum videregående nivå. Dette kan være helsefagarbeider, hjelpepleier eller omsorgsarbeider. Dersom brukers behov tilsier det kan også primærkontakten ha en høyere utdanning.
Primærkontakt skal jobbe brukerrettet i minst 75% stilling (pga kontiniutet).
►Risiko for underernæring: Omfatter tjenestemottakere som er underernærte eller i fare for å bli det. Risikoen for komplikasjoner relatert til sykdom og/eller behandling kan øke ved risiko for underernæring. I Oslo kommune benyttes MST og kroppsmasseindeks (KMI) for å vurdere om bruker er i risiko for underernæring.
►Tjenesteansvarlig (TA): Medarbeider med helse-, sosial- eller pedagogisk bachelorgrad (3-årig høyskoleutdanning). Utdanningen skal treffe brukers hovedutfordringer og behov. Dette kan være sykepleier, vernepleier, ergoterapeut, fysioterapeut, sosionom, pedagog, barnevernspedagog.
Tjenesteansvarlig skal jobbe brukerrettet i minst 75% stillingsstørrelse (pga kontinuitet).
►Underernæring: Defineres som en situasjon der mangel på energi, protein eller andre essensielle næringsstoffer forårsaker en målbare ugunstig effekt på kroppssammensetning, funksjon eller helserisiko.
Ved ønske om utfyllende informasjon om hvordan vurdere og kartlegge ernæringsstatus til brukere med utviklingshemming se kapittel 5 «Habilitering og bistand i dagliglivet» i nasjonal veileder "Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming".
Ved ønske om utfyllende informasjon om hvordan vurdere og kartlegge ernæringsstatus til brukere med demens se:Tiltakspakke demens. Veileder for systematisk oppfølging av hjemmeboende personer med demens. (SFF/USHT Oslo 2021).
Ved ønske om utfyllende informasjon om mat- og næringsinntak, næringsbehov, kostanamnese og kostregistrering se kapittel 2 Individuell kartlegging i nasjonal retningslinje for "forebygging og behandling av underernæring". Lenkeher.
Ved ønske om utfyllende informasjon om ernæringsarbeid, se Kosthåndboken.
Ved ønske om opplæringsvideoer i Gerica, se gruppen «SAM/Gerica opplæringsvideoer» på Workplace.
Ved ønske om et verktøy som kan brukes som utgangspunkt for å demonstrere praktisk energi- og proteinberikning for medarbeidere på din arbeidsplass, se her "Praktisk energi og proteinberikning" eller under fanen "relatert" (Helseetaten 2014).
Ta utgangspunkt i funnene fra den individuelle kartleggingen som grunnlag for tiltakene som iverksettes. Tiltakene rettes mot årsakene til at bruker er underernært eller i risiko for underernæring. Nedenfor finner du eksempler på situasjoner og tiltak med forslag til prosedyretekst. Husk at prosedyreteksten skal tilpasses den enkelte bruker, og er viktig for at alle medarbeidere skal vite hvordan tiltaket skal utføres.
Eksempel 1
Brukers situasjon og ressurser: Bruker kommer seg ikke til butikken på grunn av dårlig fysisk form og ønsker hjelp til bestilling i nettbutikk. Bruker klarer å ytre sine matønsker og klarer å åpne døren for hjemlevering av mat .
Tiltak i tiltaksplan:
«x.8.1 Hjelp til innkjøp av dagligvarer». Prosedyretekst: Bistå bruker med å legge inn bestilling av matvarer for avtalt antall dager.
OL-fagjournal: Kontakte fysioterapeut for hjelp til dårlig fysisk form/trenger opptrening/hverdagsmestring
Eksempel 2
Brukers situasjon og ressurser: Bruker synes det er utfordrende å lage mat på grunn av smerter i hendene og ønsker hjelp til matlaging. Klarer å hente ut ferdigsmurt mat fra kjøleskapet.
Tiltak i tiltaksplan:
«x.5.10.1 Frokost». Prosedyretekst: Spør bruker hva h*n ønsker til frokost og tilbered dette. Foretrekker pålegg som gulost, skinke, leverpostei, egg med kaviar. Bruker klarer å skjenke drikke selv.
«x.5.1.3 Smøre mat» Tiltaket legges til hvert frokostbesøk. Prosedyretekst: Smøre lunsj, to-tre brødskiver. Spør bruker hva slags pålegg h*n vil ha. Foretrekker pålegg som gulost, skinke, leverpostei, egg med kaviar. Legg plastfolie over og sett tallerkenen i kjøleskapet.
«x.5.10.3 Middag». Prosedyretekst: Spør bruker hva h*n ønsker til middag og lag maten sammen med bruker. Vask opp eventuelle kasseroller/stekepanne etter bruk.
OL-fagjournal: Kontakte ergoterapeut for tilpassede hjelpemidler til matlaging.
Eksempel 3
Brukers situasjon og ressurser: Bruker synes det er ubehagelig å spise på grunn av tørr og sår munn. Glemmer ofte å pusse tennene og ønsker bistand til munnstell.
Tiltak i tiltaksplan:
«x.1.1.7 Munnstell». Legges til besøk morgen og kveld. Prosedyretekst: Bli med bruker inn på badet for å veilede tannpuss. Bruk fluortannkrem, mellomromsbørste og fluorsugetablett. Husk å minne bruker på å drikke vann for å lindre munntørrhet.
OL-fagjournal: Bruker har rett på gratis tannbehandling fra Oslo kommune (har hatt hjemmesykepleie i mer enn 3 måneder med oppfølging minst en gang i uken). Registrer om bruker ønsker å motta gratis tannbehandling i brukerkortet. Fyll ut tilbudsskjema og hjelp bruker med timebestilling.
Eksempel 4
Brukers situasjon og ressurser: Bruker spiser lite mat fordi h*n synes det er ensomt og trist å lage mat og spise alene. Ønsker medspising. Bruker bør også oppmuntres til å dra på seniorsenteret for måltidsfelleskap.
Tiltak i tiltaksplanen:
«x.5.2.3 Medspising». Legges til hvert besøk med måltid. Prosedyretekst: Sitte sammen med bruker ved måltidet. Pass på å lufte dersom det er innestengt luft i rommet og se til at bruker sitter godt ved bordet. Minn bruker på å vaske hender før måltidet.
Eksempel 5
Brukers situasjon og ressurser: Bruker har ikke komfyr eller mikrobølgeovn. Ønsker hjelp til bestilling av ferdiglaget varm middag.
Tiltak i tiltaksplanen:
«x.5.1.9.Middagsombringing». Bruker trenger hjelp til å bestille ferdiglaget varm middag fra seniorsenteret slik at h*n får varm middag levert på døren.
Eksempel 6
Brukers situasjon og ressurser: Bruker er redd for ulike konsistenser av mat. Dette hindrer matinntak i perioder og gir alvorlig underernæring.
Tiltak i tiltaksplanen:
«x.5.6.4: Næringsdrikker». Bruker får i perioder kun i seg næringsdrikker pga et traume, vil trenge hjelp til bestilling av næringsdrikker hjem.
Eksempel 7
Brukers situasjon og ressurser: Bruker har liten matlyst og blir fort mett ved måltider. Blir enig med bruker om besøk x to per dag for bistand til matlaging og at maten kan berikes for å sikre høyere næringsinntak. Berikning som er avtalt med bruker: Ekstra pålegg og smør/majones på brødskiver og tilsetting av smør, rapsolje, fløte eller rømme i varm mat.
Tiltak i tiltaksplan:
«x.5.10.1 Frokost». Prosedyretekst: Spør hva bruker ønsker å spise og lag maten sammen med bruker. Brødmat: Husk smør/majones under pålegg, bruk dobbelt lag med pålegg. Havregrøt: Kok grøten med melk og tilsett smør i grøten ved servering.
«x.5.1.3 Smøre mat». Tiltaket legges til hvert frokostbesøk. Prosedyretekst: Smøre lunsj, to brødskiver. Spør bruker hva slags pålegg h*n vil ha. Husk smør/majones under pålegg, bruk dobbelt lag med pålegg. Legg plastfolie over og sett tallerkenen i kjøleskapet.
«x.5.10.3 Middag». Prosedyretekst: Spør hva bruker ønsker å spise. Tilsett gjerne 1-2 ss rapsolje, fløte, rømme eller smør i maten der det passer.
«x.5.6.1 Berikning». Legges til hvert besøk med matlaging. Prosedyretekst: Brødmat: Husk smør/majones under pålegg, dobbelt lag med pålegg. Middag: Tilsett gjerne 1-2 ss rapsolje, fløte, rømme eller smør i maten.
Eksempel 8
Brukers situasjon og ressurser: Bruker legger seg sent om kvelden. Middagen som spises klokken 17 er siste måltid om dagen. Dette betyr at bruker får en langnattfaste. Klarer ikke smøre mat selv og har ikke hjelp til matlaging senere enn middag. Bruker klarer å hente ut ferdig påsmurt mat fra kjøleskapet. Ønsker at det smøres kveldsmat under middagsbesøket.
Tiltak i tiltaksplanen:
«x.5.1.3 Smøre mat». Tiltaket legges til hvert middagsbesøk. Prosedyretekst: Smøre kveldsmat, to brødskiver. Spør bruker hva slags pålegg h*n vil ha. Legg plastfolie over og sett tallerkenen i kjøleskapet.
Eksempel 9
Brukers situasjon og ressurser: Bruker har både tygge- og svelgeproblemer, og har utviklet aversjon mot å spise enkelte matvarer. Dette medfører at selve måltidet ofte tar lang tid. Bruker kan være med i deler av matlagingen hvis personalet legger til rette for det, og har selv vært med på å utarbeide middagsplanen sammen med klinisk ernæringsfysiolog.
Tiltak i tiltaksplan:
«x.3.9.6 Vektkontroll» Vekten står på badet. Husk å sjekke at vekten står støtt, med alle fire hjørnene i kontakt med gulvet. Ved vektnedgang gjør ny vurdering/kartlegging av om det er behov for iverksette flere tiltak.
informer TA
«x.5.10.1 Frokost» Bruker foretrekker havregrøt til frokost. Kok havregrøt på melk, og rør inn et sammenpisket egg mot slutten av koketiden.
«x.5.10.2 Lunsj» Spør hva bruker vil ha, og om h*n vil være med å lage maten. Oppbløtt, mykt brød med smør og pålegg som kaviar, smøreost, leverpostei, prim, makrell i tomat. Eller yoghurt med 1-2 ss rapsolje.
«x.5.10.3 Middag» Finn frem middagsplan som ligger på kjøkkenbenken. Legg til rette for at bruker kan være med i matlaging hvis h*n ønsker det. Bruk blenderen til å finhakke de forskjellige ingrediensene av måltidet til jevne pureer.
«x.5.10.4 Kveldsmat» Spør hva bruker vil ha, og om h*n vil være med å lage maten. Oppbløtt, mykt brød med smør og pålegg som kaviar, smøreost, leverpostei, prim, makrell i tomat. Eller yoghurt med 1-2 ss rapsolje.
«x.5.2.2. Tilsyn ved måltider» Tiltaket legges til hvert måltid. Sitt sammen med bruker under hele måltidet. Påse at bruker sitter oppreist med hodet lett fremoverbøyd, dette gjør det lettere å svelge. Tilby litt fløte før måltidet for å «smøre» slimhinnene. Minn om å tygge godt og ettersvelge flere ganger.
«x.5.6.4 Næringsdrikker» Tiltaket legges til hvert måltid. Sett frem en kompakt næringsdrikk (30 ml shot).
2 Forslag til PLO-melding til fastlege (tilhørende eksempel 9)
Hvorfor vi kontakter fastlegen: Orientering og trenger resept på næringsdrikk.
Ernæringssituasjon: Bruker er funnet å være i risiko for underernæring/underernært. Bruker har både tygge- og svelgeproblemer, og har utviklet aversjon mot å spise enkelte matvarer.
Tiltak: Bistand til matlaging, tilsyn ved måltider og næringsdrikker.
Mål: Hindre ytterligere vekttap og trygge bruker i måltidsituasjonen.
Plan for oppfølging/evaluering: Vekttaking ukentlig og evaluering av ernæringsplan om fire uker (dato).
Forfatter:
Marianne Mikkelsen (Spesialkonsulent)
Godkjent av:
Miert Skjoldborg Lindboe (Kommuneoverlege)
Dokumentadministrator:
Karoline Marie Elliot Borg (Klinisk ernæringsfysiolog)
Dokument-ID:
38411
Gyldig fra:
28.02.2024
Revisjonsfrist:
27.02.2026
Revisjonskommentar
Lagt inn endringer med KMI-grenser som gir risiko for underernæring uavhengig av MST. Denne versjonen av rutinen gjelder for tjenester som bruker ELISE.