Hensikten med rutinen
Hensikt å identifisere de som har VRE (infeksjon eller bærerskap) raskest mulig ved innleggelse i egen institusjon eller ved overflytning til ny institusjon og begrense videre smitte, samt å sikre at tiltakene som er iverksatt er tilstrekkelige.
Hvem gjelder rutinen for
Medarbeidere ved helsehus i Oslo.
Ansvarsfordeling
Institusjonssjef skal sørge for at det er en ansvarlig ved institusjonen som har et koordinerende ansvar for all testing og rapportering.
Ansvarlig skal merke prøver og rekvisisjoner i henhold til denne rutinen, og sikre at penselprøven har synlig avføring. Det er viktig å følge opp prøvesvaret når dette foreligger. Ved positive svar skal rutiner iverksettes og riktige instanser varsles både innad på institusjoen og til smittevernteamet i SYE.
Helsehuslegen har ansvar for å merke kjernejournal ved nye funn av VRE.
Utførelse av rutine
Alle som kan ha vært eksponert skal testes. For håndtering av pasient med VRE se rutine Smittevern - ESBL og VRE
Prøvetaking:
- Det er ikke lov å ta test mot pasientens vilje, men pasienten plikter å la seg undersøke i henhold til smittevernloven
- Det skal tas en penselprøve fra anus hvor det må være synlig avføring på penselen for at den skal kunne leveres inn til laboratoriene for gyldig resultat Se rutine Smittevern - Prøvetaking av avføring
- Dersom pasienten har stomi, tas penselprøve fra stomiåpning som om det er fra endetarm. Dersom pasient har anus intakt, tas prøven fra anus i tillegg til prøve fra stomien
- Det er mulig å ta prøve av avføringen, men da skal dette fremkomme av rekvisisjonen
- Prøven kan ligge i romtemperatur inntil fem dager før den leveres laboratoriet, men det anbefales å sende den så raskt som mulig
- Rekvisisjon merkes «Utbrudd Ullevål» for å sikre prioritering og rask håndtering av prøvene på laboratoriene
- Penselprøver uten synlig avføring skal ikke sendes inn men kastes som restavfall
- Ingen skal isoleres i påvente av prøvesvar (med unntak av de som har diare)
Følgende pasienter skal testes
(unntatt pasienter som tidligere har fått påvist VRE)
|
Innkomstprøver
(for å sikre at ny smitte ikke kommer inn og etablerer seg i miljøet)
|
Utreiseprøver
(for å sikre at tiltakene som har vært og er iverksatt er tilstrekkelige til å forhindre videresmitte)
|
Prevalenstesting og slutttesting
i avdelinger der det er eller har vært pasienter med kjent VRE
|
Prevalensprøver av langliggere
(opphold mer enn 4 uker)
|
Alle nye pasienter som ikke har en negativ test siste 7 dager
|
Utreisedagen testes alle pasienter
|
Hver annen uke skal alle inneliggende pasienter ved enheter det er pasienter med kjent VRE.
Ved utreise sluttscreener dere alle de inneliggende pasientene som er på enheten 7 dager etter utreise eller mors.
|
Alle langliggere testes hver 4 uke
|
Husk å melde fra om resultater av prevalenstesting og inn og utreise av kjente bærere av VRE! Meldes til smittevern.sykehjem@sye.oslo.kommune.no
Beslutningen om å teste langliggere baserer seg på funnene som er gjort ved prevalensscreening så langt i helsehusene i Oslo etter anbefaling fra FHI.
Vi avslutter testing av pasienter som kommer tilbake til helsehuset etter kortvarig opphold på sykehus (med mindre de faller inn under første kolonne over), da pasienter fra SYE testes og isoleres ved sykehusopphold.
- Ett negativt prøvesvar fra en som har vært eksponert betyr ikke nødvendigvis at pasienten ikke er smittet
- Det tar lengre tid å dyrke frem VRE vanB. Laboratoriene vil først svare ut om Van A er påvist, deretter om vanB er påvist. De skal ringe ved positivt funn, men det er viktig at prøvesvarene sjekkes opp.
Ved nye funn
- Ett funn regnes som utbrudd ved institusjonen
- Alle nye positive prøvesvar skal meldes til smittevernteamet i SYE, MSIS og Vesuv.no
- Pasientens kjernejournal skal merkes med VRE
- Ved nye tilfeller skal det gjøres smittesporing i samråd med smittevernteamet i SYE
Pasienter med påvist VRE
- Se Smittevern - ESBL og VRE
- De som har fått påvist VRE skal anses som livsvarige bærere og skal IKKE testes under noen av kategoriene over
- Ett negativt prøvesvar fra en som har fått påvist VRE betyr ikke av VRE er borte fra tarmen og tiltak skal fortsatt overholdes
- Alle nyinnkomne pasienter med kjent VRE skal meldes til smittevernteamet i SYE slik at SYE har en overordnet oversikt over hvor mange pasienter med VRE etaten gir tjenester til
- Ved overflytting til andre institusjoner som tilhører Sykehjemsetaten skal dette meldes direkte til institusjon og til smittevernteam i SYE
- Pasienter med påvist VRE skal ikke innvilges fast plass på institusjoner der de må dele toalett eller bad med andre. Dvs:
- Fagerborghjemmet
- Madserudhjemmet
- Nordseterhjemmet
- Oppsalhjemmet
- Paulus sykehjem
- Rødtvet sykehjem
- Vålerengahjemmet
Varsling av dødsfall, flytting og nye pasienter som kommer inn til instiusjon, se rutine Smittevern - ESBL og VRE
Utstyr
e-swab med hvit kork
Begrepsforklaring
VRE står for vankomycinresistente enterokokker. Enterokokker er en gruppe bakterier som normalt finnes i tarmen hos mennesker og dyr. De vanligste artene i slekten Enterococcus er E. faecalis og E. faecium.
Innkomstprøver vil si en prøve som tas den første dagen pasienten kommer til helsehuset. Hensikten er å identifisere bærere raskest mulig ved innkomst til ny institusjon og begrense videre smitte.
Utreiseprøver vil si en prøve tatt den dagen pasienten reiser fra helsehuset til ett langtidshjem. Hensikten er å identifisere om pasienten er smittet under oppholdet ved helsehuset og begrense videre smitte.
Prevalensprøver vil si en samtidig screening av alle pasienter som er inneliggende i en enhet på et gitt tidspunkt. Hensikten er å identifisere pågående smittespredning. Ofte hensiktsmessig å gjenta fram til utbruddet er under kontroll. Om man ikke finner nye tilfeller og ikke mistenker ny introduksjon av smitte, kan tiltaket avvikles. Smittevernteamet vil kontinuerlig vurdere når prevalensscreening skal avsluttes.
Smittesporing vil si testing av pasienter som har vært inneliggende i enheten samtidig som en positiv pasient. Hensikten er å påvise sekundærtilfeller og begrense videre smitte.
Lovverk
Smittevernloven (lovdata.no)
Referanser
Smittevern - ESBL og VRE
Smittevern - Prøvetaking av avføring
Smittevern - Utbrudd og varsling
Eksempler på avvik fra rutine
Innlevering av prøver uten synlig avføring. Manglende varsling av prøvesvar. Manglende merking av rekvisisjon. Manglende varsling til smittevernteamet ved positive funn, overflytting og dødsfall.