Målsetting med testingen er å finne beboere som er smittet og sikre at tiltakene som er iverksatt er tilstrekkelige slik at ikke VRE etablerer seg som en mikrobe i miljøet.
Medarbeidere ved i langtidshjem i Oslo kommune.
Institusjonssjef skal sørge for at det er en ved institusjonen som har det koordinerende ansvaret for all testing og rapportering.
Ansvarlig skal merke prøvene og rekvisisjonene i henhold til denne rutinen, og sørge for at penselprøven har synlig avføring. Det er viktig å følge opp prøvesvaret når dette foreligger. Ved positive svar skal rutiner iverksettes og riktige instanser varsles både innad på institusjoen og til smittevernteamet i SYE.
Sykehjemslegen har ansvar for å merke kjernejournal ved nye positive funn av VRE (alle typer).
For håndtering av beboere og pasienter med kjent VRE, se rutine Smittevern - ESBL og VRE
Alle enheter som har beboer med kjent VRE skal gjennomføre prevalenstesting (miljøtiltak for å prøve å ta av alle er sterkt anbefalt). Svar av screeninger skal sendes til smittevern.sykehjem@sye.oslo.kommune.no (f.eks. vi har en bebeoer med kjent VRE. 13 av 15 beboere er testet negativt. Vi har en beboer vi ikke har fått testet).
Vi avslutter testing av beboere som har vært innlagt på sykehus, da disse beboerne oppholder seg der kort tid og testes og isoleres under sykehusoppholdet.
Pasienter på avlastningsplasser i langtidshjem
Dersom beboer likevel har fått plass på ett av disse hjemmene, bør smittevernteamet i SYE kontaktes for å finne en løsning.
Alle beboere ved en avdelingen (i denne sammenheng defineres avdeling som alle enheter som deler ett eller flere fasiliteter f.eks. skyllerom eller kjøkken, eller utstyr som hjelpemidler eller medisinskteknisk utstyr) testes en gang i måneden (prevalensscreening) for å sikre at iverksatte tiltak er tilstrekkelig for å stoppe smittespredning.
Når en beboer med kjent VRE dør eller flytter til en annen institusjon, skal alle som har bodd ved samme avdeling (i denne sammenheng defineres avdeling som alle enheter som deler ett eller flere fasiliteter f.eks. skyllerom eller kjøkken, eller utstyr som hjelpemidler eller medisinskteknisk utstyr) testes for VRE. Det skal gjennomføres en test av alle beboerne tidligst 7 dager etter dødsfallet eller utflytting. Prøvesvarene skal formidles til smittevernteamet i SYE. Når alle svar foreligger som negative blir avdelingen friskmeldt.
eswab med hvit kork
VRE står for vankomycinresistente enterokokker. Enterokokker er en gruppe bakterier som normalt finnes i tarmen hos mennesker og dyr. De vanligste artene i slekten Enterococcus er E. faecalis og E. faecium.
Innkomstprøver vil si en prøve den første dagen pasienten kommer til helsehuset. Hensikt å identifisere bærere raskest mulig ved innkomst til ny institusjon og begrense videre smitte.
Utreiseprøver vil si en prøve tatt den dagen pasientern reiser fra helsehuset til ett langtidshjem. Hensikten er å sjekke at pasienten ikke er smittet under oppholdet ved helsehuset og begrense videre smitte.
Smittesporing vil si testing av pasienter som har vært inneliggende i enheten samtidig som en positiv pasient. Hensikten er å påvise sekundærtilfeller og begrense videre smitte.
Smittevern - Prøvetaking av avføring
Smittevern - Utbrudd og varsling
Innlevering av prøver uten synlig avføring. Manglende varsling av prøvesvar. Manglende merking av rekvisisjon. Manglende varsling til smittevernteamet ved positive funn, overflytting og dødsfall.