Å forebygge legionellasmitte i sykehjem og helsehus.
Gjelder for alle sykehjem og helsehus i Oslo kommune.
Det overordnede ansvar for å forebygge legionellasmitte ligger hos institusjonssjefen. Det vil si at de tiltak som skal iverksettes må initieres av institusjonssjefen, uavhengig av hvem som skal utføre tiltakene.
Smittevernoverlegen i Helseetaten har ansvar for oppdatering av denne prosedyren.
Utfyllende informasjon om ansvarsforhold, se Legionella
Bakgrunn
Legionellabakterier er gramnegative, heterotrofe (lever av organisk materiale), aerobe (krever oksygen) stavformede bakterier som finnes i små mengder overalt i naturen. Legionellabakterier vokser helst i en biofilm sammen med andre organismer som finnes i vannsystemer, som protozoer, alger og andre bakterier.
En rekke faktorer innvirker på vekstforholdene for legionellabakterien.
Smittemåte
Smitte overføres ved at man puster inn ørsmå vanndråper (aerosoler) som inneholder legionellabakterier. Hos sengeliggende pasienter kan legionella i drikkevann aspireres til luftveiene. Smitte fra person til person forekommer ikke.
Legionellabakterier kan forårsake legionærsykdom som er en alvorlig lungebetennelse og Pontiacfeber, en som regel mild influensalignende sykdom. Diagnosen stilles ved påvisning av deler av bakterien (legionella antigen) i urinprøve, eventuelt PCR-undersøkelse eller dyrkning av materiale fra luftveier.
Risikofaktorer
Anerkjente risikofaktorer for legionærsykdom er kjønn og alder (menn over 55 år), røyking, alkoholisme, alvorlig underliggende sykdom, nedsatt immunforsvar og immunsvikt. Ponitacfeber rammer like gjerne unge og friske som gamle og syke.
Risikovurdering
Det skal foretas en risikovurdering av anlegg som kan spre legionellasmitte. Risikovurderingen skal danne grunnlag for vurdering med hensyn til forebyggende tiltak. Som en del av risikovurderingen kan det være aktuelt å foreta bakteriologiske analyser fra anlegget.
Mest aktuelle smitterisikosteder i sykehjem og helsehus vil være vannfordelingsnett som forsyner dusjer og evt. andre aerosoldannende tappepunkt.
Aktuelle smittekilder er for eksempel:
Større utbrudd er oftest forårsaket av kjøletårn, fordi disse kan slynge ut store mengder aerosoler som kan spres over et stort område. Men en del enkelttilfeller skyldes sannsynligvis aerosoler fra dusjing.
Det er funnet vekst i blindrør og i andre tappepunkter som ikke er i bruk, f.eks. toalettrom som brukes som lager, bøttekott som ikke er i bruk eller dekontaminatorer som sjeldent eller aldri benyttes.
Forebyggende tiltak
Forebyggende tiltak skal utføres jevnlig på bakgrunn av funn i risikovurdering. Det viktigste tiltaket er god sirkulasjon i ledninger inkludert gjennomspyling av sjeldent brukte tappepunkt, samt effektiv rengjøring og desinfeksjon.
Se mer informasjon i Legionella om periodisk kontroll av anlegg.
Kontrollrutiner - loggføring
Logg rengjøring/desinfisering dusjutstyr, vedlegg "Legionella" (Ikke tilgjengelig)
Logg måling av vanntemperatur, vedlegg "Legionella" (Ikke tilgjengelig)
Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)
Det anbefales å samle loggføringene ett sted slik at institusjonssjef, OBY og driftleder/vaktmester enkelt kan sjekke at gjennomspyling mm er utført.
Legionellaveilederen (Folkehelseinstituttet)