Smittevern - Håndhygiene inklusiv hostehygiene v. 1.1

Formål

God håndhygiene er avgjørende både for å forebygge infeksjoner som vil kunne kreve antibiotikabehandling, og for å forebygge spredning av antibiotikaresistente bakterier.

Omfang/Virkeområde

Prosedyren gjelder for alle medarbeidere i sykehjem og helsehus i Oslo kommune.

Ansvar

Institusjonssjef har ansvar for at det foreligger rutiner for håndhygiene og at det er tilgang på nødvendig utstyr for å utføre håndhygiene korrekt.

Avdelingsleder har ansvar for å gjøre rutinene kjent for alle ansatte, og påse at rutinene følges.

Medarbeider har ansvar for å gjøre seg kjent med og følge rutinen for håndhygiene.

 

 

Aktivitet/Beskrivelse

Forutsetninger for god håndhygiene

Forutsetninger for effektiv håndhygiene er at den utføres til rett tidspunkt, på rett måte og med riktige produkter. Hender, håndledd og underarmer må være fri for ringer og smykker. Negler skal være kortklipte (< 2 mm) og uten neglelakk, påsatte negler og uten neglepynt.  Fra albue og ned skal det ikke være forbindinger, armskinner eller langermet tøy.

Hud og negler på hendene bør være uten sår og infeksjoner. Små hudrifter tildekkes av vanntett plaster.

Ved korrekt utførelse er både hånddesinfeksjon og håndvask med såpe og vann effektive og gode metoder for håndhygiene. Enkel tilgang til håndhygienefasiliteter øker etterlevelsen. Se EQS Krav til og plassering av håndhygienefasiliteter.

Når skal håndhygiene utføres

Håndhygiene bør utføres i alle situasjoner hvor det er risiko for overførsel av mikroorganismer via hender, mellom personer eller mellom utstyr/omgivelser og personer.

I tråd med den modifiserte versjonen av WHO’s modell My 5 moments, bør håndhygiene alltid utføres:

  • før man berører en pasient eller gjenstander i pasientens nærmeste omgivelser (pasientsonen)
  • umiddelbart før en ren/aseptisk oppgave
  • umiddelbart etter kontakt med kroppsvæsker (også når hansker er benyttet)
  • når man forlater en pasient etter å ha berørt ham eller henne eller gjenstander i pasientens nærmeste omgivelser (pasientsonen)
  • etter opphold på desinfeksjonsrom eller håndtering av avfall eller urent utstyr
  • etter toalettbesøk
  • etter å ha hostet eller nyst i hendene, eller pusset nesen
  • før man går inn på rene områder som kjøkken, rene lager, medisinrom
  • før man skal tilberede eller spise mat
  • før man går inn eller ut av en avdeling

For å forebygge kryssmitte i helsehelsetjenesteområdet er det i tillegg nødvendig at helsepersonell utfører håndhygiene når de forflytter seg mellom rene og urene oppgaver/områder eksempelvis før de berører gjenstander på rene lager som tekstiler, medisiner og medisinsk utstyr, og at de rengjør hendene før de håndterer eller serverer mat, samt etter kontakt med urent utstyr eller avfall.

Plakaten “Håndhygiene til rett tid” kan lastes ned og benyttes til opplæring.

 

Hånddesinfeksjon

Hånddesinfeksjon med alkohol tilsatt glyserol er den mest skånsomme og effektive metoden for å fjerne transiente (midlertidig) mikrober på hendene. 99 % mikrobedrap oppnås etter 20-30 sekunders hånddesinfeksjon. Du finner mer informasjon om krav til hånddesinfeksjonsmidler i EQS Krav til og plassering av håndhygienefasiliteter.

Sjekk at hendene er synlig rene og tørre. Er hendene fuktige, skitne, eller tilsølt med organisk materiale, skal håndvask med såpe og vann benyttes som metode.

Hånddesinfeksjon trinn for trinn:

  1. Sjekk at huden er synlig ren og tørr. Er huden fuktig etter hanskebruk, så tørk huden med tørkepapir før hånddesinfeksjon tilsettes eller velg håndvask som metode
  2. Tilsett tilstrekkelig mengde hånddesinfeksjonsmiddel i en håndflate (følg produsentens anbefalinger). Nødvendig mengde vil avhenge av produkt og håndens størrelse
  3. Fordel middelet over alle flater på begge hender, inkludert håndledd og underarmer når dette har vært i berøring med pasienter eller gjenstander under aktivitet. Husk tomler, mellom fingre, baksiden av hendene og fingertupper
  4. Fortsett å gni produktet lett inn i huden til hendene er tørre minimum den tiden produsenten anbefalinger for virketid. Effekten av hånddesinfeksjon er først oppnådd når hendene er helt tørre
  5. Hendene skal være helt tørre før pasienter eller gjenstander berøres

Plakaten Hånddesinfeksjon på 1-2-3 kan lastes ned og benyttes til opplæring.

 

Begrensinger i effekten til hånddesinfeksjon

Alkoholbasert hånddesinfeksjon har dårlig evne til å trenge inn i organisk materiale, og har derfor redusert eller ingen effekt på hender som er tilsølt med eksempelvis kroppsvæsker, mat eller jord.

Norovirus

Hånddesinfeksjon har generelt en redusert effekt på nakne virus som norovirus og rotavirus. Norovirus er vist å være vanskelig å fjerne fra hendene, både med hånddesinfeksjon og med såpe og vann. Hansker er derfor et viktig smitteverntiltak, og skal alltid benyttes ved mistenkt eller påvist infeksjon. Dersom hansker er benyttet er både hånddesinfeksjon og håndvask egnet som metode for håndhygiene. Se prosedyre om Norovirus for mer informasjon Smittevern - Norovirus

Clostridium difficile

Alkohol har liten eller ingen effekt på bakteriesporer, inkludert Clostridium difficile-sporer. Håndvask med såpe og vann er anbefalt som metode for håndhygiene etter kontakt med pasienter med kjent eller mistenkt kolonisering, eller infeksjon med Clostridium difficile (uavhengig av om hansker er benyttet eller ikke). Se prodyre om Clostridium for mer informasjon Smittevern - Clostridium difficile

Skabb

Effekten av håndhygiene ved skabb er lite undersøkt. Håndvask utført umiddelbar etter kontakt med pasient med kjent skabbinfestasjon eller gjenstander kontaminert med skabb er derfor forventet å være et effektivt tiltak for å forebygge smitteoverføring og skal velges fremfor hånddesinfeksjon når hansker ikke er benyttet. Se prodyre Smittevern - Skabb

 

Håndvask

Hensikten med håndvask er å fjerne synlig forurensning og transiente (midlertidig) hudflora. Å utføre effektiv håndvask tar 40-60 sekunder. I EQS Krav til og plassering av håndhygienefasiliteter kan du lese mer om såpe, papir, håndvask og armatur.

Håndvask trinn for trinn:

  1. Fukt hender og håndledd i lunkent, rennende vann. Inkluder underarmer når de har vært i berøring med beboer/pasient eller gjenstander
  2. Tilsett en eller to pump med såpe i håndflaten. Mengden skal være tilstrekkelig til at begge hender dekkes og vil avhenge av hendenes størrelse
  3. Fordel såpen over alle flater på begge hender, inkludert håndledd. Inkluder underarmer når dette har vært i berøring med pasienter eller gjenstander. Husk områder som ofte blir glemt: tomler, mellom fingre, baksiden av hendene og fingertupper
  4. Skyll hendene grundig under lunkent, rennende vann
  5. Klapptørk hendene godt med rent engangs papirhåndkle
  6. Håndbetjente kraner stenges med det brukte papirhåndkleet

Plakat "Håndvask trinn for trinn" kan lastes ned og brukes til implementering av riktig håndvask.

 

Beboer/pasienter og besøkende
Det skal legges til rette for at også pasienter og besøkende kan utføre håndhygiene. Sengeliggende beboere/pasienter kan tilbys klut med vann og såpe eventuelt våtservietter tilsatt desinfeksjonsmiddel før måltider og ved behov. Ansatte skal bidra til å gi informasjon og veiledning om håndhygiene.

 

Hostehygiene

Ved hosting, nysing og økt sekresjon fra luftveiene er det viktig for medarbeider, men også beboer/pasient og pårørende, å utvise forsiktighet for å hindre smitte.

  • Unngå å hoste eller nyse direkte mot andre
  • dekk til munn og nese med papir som umiddelbart kastes
  • Host eller nys i albuekroken dersom papir ikke er tilgjengelig
  • Utfør håndhygiene etter kontakt med luftveissekreter
  • Vurder bruk av munnbind
  • Dersom munnbind benyttes skal den som nyser se rett frem ved nysing/hosting

Plakaten "Vaner som forebygger influensa" fra Folkehelseinstituttet beskriver hostehygiene godt.

 

Hudpleie

Den vanligste hudreaksjonen knyttet til håndhygiene er tørr og irritert hud, kløe, sprukken hud og mindre blødninger. Symptomene kan variere fra milde til alvorlige. Dette klassifiseres som kontaktdermatitt.

Regelmessig bruk av hudpleieprodukter forebygger utviklingen av kontaktdermatitt. Hudkremer inneholder ofte mykgjørende stoffer, fett og oljer som re-etablerer hudfuktigheten og hudens barrierefunksjoner.

Rutinemessig bruk av barriere­kremer på hendene til helsepersonell mens de er på arbeid an­befales ikke. Man må være oppmerksom på at noen håndpleieprodukter kan påvirke effekten av hånddesinfeksjon, eksempelvis klorheksidin, og at oljebaserte håndkremer kan påvirke kvaliteten på engangshansker. I EQS Krav til og plassering av håndhygienefasiliteter finner dere mer informasjon om krav til hudpleiekremer.

Plakaten "Ta vare på hendene" utarbeider at HEL og SYE er anbefalt å gjøre kjent for alle medarbeidere. Plakaten ligger vedlagt i denne prosedyren

Kompetanse

Årlig deltagelse på markering av verdens håndhygienedag.

E-læringskurs i håndhygiene

 

Referanser

Håndhygieneveilederen, FHI 2017

Veileder for basale smittevernrutiner, hostehygiene. FHI 2022

Veilder for basale smittevernruitner, håndhygiene. FHI 2022