Legemiddelfaglig Rådgiver i Sykehjemsetatens institusjoner v. 1.1

Formål

Sikre at det utpekes en legemiddelfaglig rådgiver knyttet til legemiddelhåndtering, når institusjonssjef ikke selv er lege eller provisorfarmasøyt i hht Legemiddelhåndteringsforskriftens §4.

Beskrive oppgavene og samarbeidsforhold for legemiddelfaglig rådgiver ved på langtidshjem/helsehus.

Omfang/Virkeområde

Gjelder alle helsehus og langtidshjem i Oslo kommune

Legemiddelhåndtering omhandler all håndtering av legemidler fra ordinering til legemidlet er delt ut eller kassert.

Ansvar

Institusjonssjef skal utpeke en legemiddelfaglig rådgiver i egen institusjon når institusjonssjef ikke selv er lege eller provisorfarmasøyt, og sikre at den utpekte har tid til å utføre sine oppgaver.

Institusjonssjef har ansvar for å innhente råd fra den legemiddelfaglige rådgiveren vedrørende legemiddelhåndtering, men institusjonssjefen har ansvaret for at legemiddelhåndtering foregår forsvarlig. 

Legemiddelfaglig rådgiver skal være kjent med sine oppgaver, og forventes å gi råd som bidrar til forsvarlig utøvelse av legemiddelhåndteringen i egen institusjon.

Aktivitet/Beskrivelse

 

Oppgave Hva skal gjøres?

Dokumentasjon/

kommunikasjon

Utpeking av legemiddel faglig rådgiver

Institusjonssjef vurderer aktuelle kandidater i egen virksomhet (lege eller provisorfarmasøyt) og utpeker en legemiddelfaglig rådgiver for hele institusjonen. Den som utpekes bør fortrinnsvis ha sitt daglige virke i institusjonen, evt på annen måte kjenne institusjonens rutiner godt. 

Den som utpekes bør ha et ønske om rollen, være egnet og ha en interesse og innsikt i legemiddelfeltet. Overlege/ferdig spesialist bør vurderes før leger med mindre erfaring.

Hvem som er Legemiddelfaglig rådgiver skal være kjent for medarbeidere involvert i legemiddelhåndteringen i institusjonen. Etatsoverlege skal til enhver tid være kjent med hvem som har rollen. 

Legemiddelfaglig rådgiver skal ha skriftlig bekreftelse på at man har rollen, fra når man har rollen og evt i hvilken tidsperiode. 

Utøve rolle som legemiddel- faglig rådgiver

Legemiddelfaglig rådgiver skal bidra til at legemidler håndteres forsvarlig og i hht. Legemiddelhåndteringsforskriften.

Legemiddelfaglig rådgiver gir råd om: 

  • hensiktsmessig og forsvarlig utøvelse av legemiddelhåndtering i institusjonen
  • kompetansebehov og tildeling av oppgaver innen legemiddelhåndtering
  • uønskede hendelser,  oppfølging av farmasøytisk revisjon, risikovurderinger Se prosedyre Risikovurdering og oppfølging av legemiddelhåndteringen
  • hensiktsmessig legemiddelbruk (terapeutisk og økonomisk) basert på institusjonens legemiddelforbruk (bl.a etter årlig gjennomgang av legemiddelstatistikk og ved inngåelse av nye anbud). Se prosedyre Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig) 

Legemiddelfaglig rådgiver skal være kjent med forskriftskrav og Sykehjemsetatens legemiddelhåndteringsrutiner og skal :

  • delta i institusjonens implementering, utarbeidelse, revidering og evaluering av legemiddelhåndteringsprosedyrer (herunder også involveres i risikoanalyser) Risikovurdering og oppfølging av legemiddelhåndteringen
  • ha generelt god oversikt over legemiddelrelaterte uønskede hendelser meldt i institusjonens kvalitetssystem, og delta i håndtering av disse når hensiktsmessig.  
  • involveres i håndtering av uønskede hendelser innen legemiddelområdet regelmessig, og alltid ved alvorlige eller potensiellt alvorlige hendelser for beboere/pasienter 
  • delta i oppfølgingsarbeid etter farmasøytisk revisjon
  • være medlem av lokalt kvalitetsråd Mandat Lokalt kvalitetsråd (LKR) (Ikke tilgjengelig)
  • samarbeide med medisinromansvarlig sykepleier, kvalitetssjef og institusjonssjef om legemiddelhåndtering, Se prosedyre Legemiddellagre - ansvar og internkontroll (Ikke tilgjengelig)
  • ved langtidshjem: sikre at søknader om bruk av ikke-markedsførte legemidler i regelmessig bruk ved institusjonen blir sendt inn. I helsehus kan andre/flere leger ha denne oppgaven.Forskrivning og bestilling av ikke-markedsførte legemidler (legemidler på registreringsfritak)

Legemiddelfaglig rådgiver skal ha et tett samarbeid med kvalitetssjef ved virksomheten, og bør ha regelmessige treffpunkt med medisinromansvarlig sykepleier om oppgaver relatert til legemiddellageret.

Etatsoverlege og farmasøyter i SYE er tilgjengelige som ytterligere støtte/rådgivere for institusjonssjef, kvalitetssjef og/eller legemiddelfaglig rådgiver etter behov. 

Legemiddelfaglig rådgivers deltakelse i lokalt kvalitetsråd dokumenteres i referat.

Ved håndtering av uønskede hendelser hvor legemiddelfaglig rådgiver har vært involvert skal det dokumenteres i beskrivelse av tiltak at råd er innhentet fra medisinsk faglig rådgiver.

 

Kompetanse

Lege eller provisorfarmasøyt.

Hjemmel

Legemiddelhåndteringsforskriften

 

Referanser

 

Utstyr