Smittevern - Infeksjonsovervåking v. 1.1

Formål: 

Innhente informasjon og kunnskap som kan gi et grunnlag for å sette inn effektive forebyggende tiltak, slik at flest mulige infeksjoner unngås. 

Sikre ledelsen nødvendig oversikt over forekomsten av infeksjoner som følge av opphold i institusjonen.

Omfang/Virkeområde: 

Gjelder for alle institusjoner tilknyttet Sykehjemsetaten i Oslo kommune

Ansvar: 

Institusjonssjef har ansvar for at institusjonen har ett system som tidlig fanger opp smittsomme mikrober, varsler og iverksetter tiltak.  
Avdelingsleder har ansvar for at medarbeidere  kjenner til innholdet i prosedyren.

Sykehjemslegen har ansvar for å melde funn via MSIS og sørge for at riktige og effektive tiltak iverksettes.

Alle medarbeidere har ansvar for å følge rutinen.

 

Aktivitet/Beskrivelse

Krav i forhold til infeksjonsovervåking 

Det infeksjonsovervåkende arbeidet er regulert gjennom forskrift om smittevern i helse- og omsorgstjenesten mm. Institusjonen skal ha et opplegg for registrering, melding, analysering og rapportering av helsetjenesteassosierte infeksjoner. 

Infeksjonsovervåkingen skal føre til at tidlig oppdagelse av utbrudd og rask få den nødvendige oversikt over forekomst av helsetjenesteassosierte infeksjoner. Opplegget skal omfatte rutiner for mikrobiologisk tjenesteyting. 

Prevalensregistrering

Prevalens er en lovpålagt registrering som alle heldøgns helseinstitusjoner skal levere data til. Prevalens er beskrevet i NOIS-forskriften, og registreringen gjelder for helsetjenesteassosierte infeksjoner og antiobiotikabruk. Se prosedyren Prevalensregistering for gjennomføring og skjemaer til regisiteringen. Smittevern - Prevalensundersøkelse i sykehjem og helsehus

Mikrobiologisk overvåking

Systematisk overvåking av mikrobiologiske prøvesvar fra beboere/pasienter med infeksjoner kan være et lite ressurskrevende, men verdifullt hjelpemiddel i infeksjonsovervåkingen. Ved hyppig eller fortløpende overvåkning av bakteriers følsomhet for antibiotika og forekomst av spesielle mikroorganismer vil utbrudd og andre spesielle forhold kunne avdekkes som gjør målrettede infeksjonsforebyggende tiltak mulig.

For å begrense forekomst av antibiotikaresistente bakterier trengs en god oversikt over den epidemiologiske situasjonen ved institusjonen. Slik oversikt kan fremskaffes ved systematisk gjennomgang av alle mikrobiologiske prøvesvar (laboratoriet kan hjelpe her) eller ved å notere spesielle resistensfunn for å komme kunne fange opp utbrudd. 

Ved å regelmessig gå igjennom alle mikrobiologiske prøvesvar vil sykehjemslegen og ledelsen ha oversikt over hvilke bakterier som har forårsaket infeksjoner på avdelingen/institusjonen, og hvor resistente disse er. En slik oversikt vil være til god hjelp for den enkelte lege ved valg av behandling.  

I tillegg bør man i samarbeid med farmasøyt, regelmessig skaffe en oversikt over forbruket av antibiotika ved institusjonen og ved den enkelte avdeling. Slike data skaffes gjennom apotekenes registrering av salg til institusjonen. 

Melderutiner 

Mistenkte eller påviste utbrudd av infeksjonssykdommer i helseinstitusjoner i Oslo kommune skal varsles til bydelens smittevernlege, etatsoverlegen i Sykehjemsetaten, smittevernoverlegen ved Helseetaten, statsforvalteren, sektorsykehuset og Folkehelseinstituttet. 

Alle utbrudd skal varsles, også mikrober som ikke er meldepliktige for eksempel: norovirus, skabb eller clostridium difficile. Se Smittevern - Utbrudd og varsling

MSIS

Nominativ meldepliktige smittsomme sykdommer meldes på vanlig måte av sykehjemslegen. Skriftlig melding sendes til Folkehelseinstituttet, med kopi til Helseetaten og smittevernlegen i bydelen. Når en lege eller annet helsepersonell varsler kommunelegen eller Folkehelseinstituttet om en enkeltsykdom, eller melder om et tilfelle av smittsom sykdom til Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) skal han/hun i henhold til Smittevernlovens § 2-3 gi informasjon til den opplysningene angår.

Liste over meldepliktige sykdommer i MSIS finner dere på FHI. Digitalt skjema til utfylling og innsending i papir finner dere på FHI sine sider; MSIS-meldeskjema: Nominativ melding om smittsom sykdom 

 

Referanser

Forskrift om smittevern i helse- og omsorgstjenesten mm.

NOIS-registerforskriften

MSIS-forskriften

Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Folkehelseinstituttet