Smittevern - Tuberkulose (TB) v. 1.1

Formål

Forebygge smitte med tuberkulose (TB) i sykehjem og helsehus

Omfang

Gjelder alle som jobber med pasienter i Sykehjemsetaten (SYE)

Ansvar

Smittevernoverlegen har det overordnede ansvar for å holde prosedyren oppdatert.
Enhetsleder har ansvar for at alle ansatte er kjent med innholdet i prosedyren og får nødvendig opplæring.
Alle som jobber med pasienter må motta opplæring og følge retningslinjene.

Aktivitet/handling

Bakgrunn

Tuberkulose skyldes bakteriearter i Mycobacterium tuberculosis-komplekset (M. tuberculosis, M. bovis, M. africanum og M.microti), som spres ved luftbåren smitte, og er en av de vanligste dødsårsakene på verdensbasis, men er en sjelden sykdom i Norge.

Den største risikogruppen er personer som kommer til Norge fra områder med høy forekomst av TB og som er smittet med tuberkulose før ankomst til Norge. Andre risikogrupper er alkoholmisbrukere og HIV-pasienter.
I tillegg forekommer fortsatt noen tuberkulosetilfeller hos eldre norskfødte personer som får oppblussing av tidligere smitte. Dette kan skyldes svekket immunforsvar pga. aldring, medikamentbruk (f.eks. steroider), nedsatt allmenntilstand, kreft, dårlig ernæring eller røyking. 
Behandling med såkalte TNF-alfa-blokkere (eks. Remicade) er også en risikofaktor.

Vi skiller mellom latent tuberkulose, ikke smitteførende tuberkulose og smitteførende tuberkulose. 

Latent tuberkulose: 
Pasienten har vært utsatt for smitte, men er ikke syk. Dette skjer hos ca. 90 % av dem som smittes. Latent tuberkulose er ikke smittsom. Arbeidstakere med eventuelt påvist latent smitte kan jobbe som vanlig.

Ikke smitteførende tuberkulose:
Tuberkulose i andre organer enn i lungene. 

Smitteførende tuberkulose: 
Tuberkulose i lungene. Smitte skjer via luft og dråper (aerosoler) fra en person med smitteførende lungetuberkulose. Når en person med smitteførende tuberkulose hoster, slynges det ut bakterier i væskedråper. Det er størst fare for smitteoverføring når bakterier kan påvises i ekspektorat ved direkte mikroskopi. 

Bakteriene kan holde seg svevende i rommet i en viss tid. I praksis er det først og fremst personer som er i nær kontakt med pasienten over tid som blir smittet, f.eks. ved at man bor eller arbeider på samme rom. Husstandsmedlemmer og små barn er mest utsatt for å utvikle sykdom. 

Symptomer på lungetuberkulose kan være: 

  • Langvarig hoste (over tre uker) etter hvert oppspytt
  • Vekttap 
  • Nedsatt allmenntilstand 
  • Feber
  • Nattesvette 

Sjeldnere symptomer er

  • Brystsmerte
  • Tungpust
  • Blodtilblandet oppspytt

Tidlig stadium av lungetuberkulose kan forløpe uten symptomer. Hos eldre kan langvarig feber være eneste symptom ved tuberkulose. Det er derfor viktig å være oppmerksom på beboere som tidligere i livet har hatt tuberkulose. 

Tuberkulose kan angripe mange organer i kroppen i tillegg til lungene, som lymfekjertler, ben og ledd, nyrer, pleura og hjernehinner. Symptomene er da avhengige av hvilket organ som er angrepet. 

Diagnostikk

Påvisning av smitte: Blodprøve (IGRA)

Påvisning av lungetuberkulose: Lungerøntgen, evt. CT-undersøkelse.  

Mikroskopi, dyrkning og PCR-undersøkelse av ekspektorat.  

Prøvetaking ved mistenkt lungetuberkulose 

Ekspektorat (indusert sputum) er den viktigste prøvetype ved lungetuberkulose. Antallet prøver som er nødvendig avhenger av situasjon og formål. Se Tuberkuloseveilederen for mer informasjon.

Behandling 

Behandling kan bare igangsettes av spesialist i infeksjonssykdommer, lungesykdommer eller barnesykdommer. Beboere ved sykehjem og langtidsinstitusjoner vil bli overført til sykehus for igangsetting av behandling og for forsvarlig isolering ved smittsom lungetuberkulose. Etter to ukers behandling på isolat kan pasienten behandles ferdig på sykehjem/helsehus. 

Mot tuberkulose gis det kombinasjonsbehandling med flere medikamenter. Behandlingstiden er vanligvis i 6 måneder.  

Før utskrivelse fra sykehus samordnes videre behandling og oppfølging med tuberkulosekoordinator ved sykehuset og smittevernoverlegen i bydelen. 

Behandling skal gis under direkte observasjon av helsepersonell (DOT) for å sikre korrekt medikamentinntak og forhindre utvikling av resistens. Også når pasienten er innlagt ved helseinstitusjon er det viktig at helsepersonalet ikke bare deler ut medisinene, men også observerer at de tas. 

Melding og varsling 

Ved mistanke om eller påvist smitteførende tuberkulose, skal det straks tas kontakt med smittevernoverlegen i bydelen, og med infeksjonsmedisinsk avdeling, lungeavdeling eller diagnosestasjon. Tuberkulosekoordinator kan kontaktes for råd og veiledning. Tuberkulose meldes etter retningslinjer for nominativ meldingspliktige smittsomme sykdommer. Sykepleiere som får mistanke om at en person har smittsom tuberkulose, har plikt til straks å varsle kommunelegen i den kommunen hvor personen oppholder seg. Overfor beboere på sykehjem i Oslo, skal slik varsel gå til smittevernteam i SYE, bydelsoverlegen eller til smittevernoverlegen i HEL. 

Smitteverntiltak i sykehjem 

Isolering («luftsmitteregime») 

De færreste sykehjem har luftsmitteisolat, men ved mistanke om smitteførende tuberkulose må beboeren isoleres så godt det lar seg gjøre for å redusere risikoen for smitteoverføring til medpasienter og helsepersonell.

Mistanke om tuberkuløs sykdom er spesielt aktuelt ved kavernesuspekte fortetninger ved røntgenundersøkelse av lungene, men også når beboer har hoste og oppspytt av ukjent årsak bør tuberkulose mistenkes. Spesielt gjelder dette overfor beboere som tidligere i livet har blitt eksponert for smitte f.eks. eldre som kan ha blitt smittet i Norge i sin ungdom eller beboere som har oppholdt seg i lengre tid i et område med høy forekomst av tuberkulose. Når det er påvist syrefaste staver i direktepreparat fra luftveisprøve hos ubehandlet beboer, skal beboeren alltid isoleres. 

Transport 

Ved transport av pasient med smitteførende tuberkulose skal pasienten iføres kirurgisk munnbind og beholde denne på under hele transporten.   

Beskyttelse for personalet og besøkende

Ved isolering pga. smitteførende tuberkulose skal det være kontroll på hvem som slipper inn på rommet.  

Alle som går inn på rommet (personale og besøkende) skal bruke åndedrettsvern. Denne skal være partikkelfiltrerende ansiktsmaske, klasse 3, med utblåsningsventil. Åndedrettsvern er engangsutstyr og kastes etter hver bruk.

Ved arbeid på isolatet, som ved stell, sengereing o.l., skal det i tillegg brukes engangs smittefrakk og hansker. 

BCG-vaksine ansees ikke lenger nødvendig for ansatte ved sykehjem. 

Rengjøring  

Tuberkelbakterien kan holde seg levende i miljøet i flere måneder, f.eks. i inntørket oppspytt, i lommetørklær, på gulv osv. Smitte kan i sjeldne tilfeller overføres gjennom bakterieholdig støv som inhaleres. Gode rutiner for desinfeksjon, renhold og håndtering av tekstiler er derfor viktig for å forebygge smitteoverføring (følge basale smittevernrutiner).  

Ved kjemisk desinfeksjon i forbindelse med mykobakterier må Perasafe eller Kloramin benyttes. For desinfeksjon og rengjøring etter isolering, se ID29811: Smittevern – Daglig renhold og sluttdesinfeksjon av isolat og kohort. 

Dersom pasienten ved hoste eller på annen måte søler med ekspektorat, utføres flekkdesinfeksjon med Kloramin. Virketid for desinfeksjonsmiddelet iht. produsentens anbefalinger.

Smitteoppsporing  

Smitteoppsporing er lovpålagt ved smittsom lungetuberkulose. Utfyllende informasjon, se ID27504: Smittevern – Tuberkuloseundersøkelse og smittesporing. 

Ressurser

Tuberkuloseveilederen (FHI)