Å beskytte beboere/pasienter, medarbeidere og pårørende mot overføring av smitte.
Alle medarbeidere som jobber pasientrettet i Sykehjemsetaten.
Institusjonssjef har ansvar for at institusjonen har skriftlige krav, rutiner og prosedyrer i forhold til isolering av beboere/pasienter.
Legen og/eller ansvarlig sykepleier har ansvar for å vurdere om en beboer/pasient trenger å isoleres og eventuelt hvilket regime som skal følges. Kun legen kan avgjøre når isoleringen skal opphøre. Legen har ansvar for å informere beboer/pasient om hvorfor og hvor lenge isoleringen vil pågå.
Ansvarshavende sykepleier har ansvar for gjennomføringen av isoleringsregimet og for å informere alle berørte parter.
Avdelingsleder er ansvarlig for at avdelingens personale får nødvendig opplæring og informasjon i forhold til rutiner ved isolering, og at alt personale følger det isoleringsregime som er bestemt.
Enhver som arbeider med beboere som er isolert, eller arbeider på rom der beboere er isolert, har ansvar for å sette seg inn i og følge det isoleringsregime som er bestemt.
Isolering medfører en stor belastning både for beboer/pasient, pårørende og for medarbeidere. Isolering skal skje på klare indikasjoner, og avsluttes så snart det er forsvarlig. Ved mistanke om isolasjonstrengende infeksjon er det vesentlig å starte isoleringen umiddelbart. Ansvarlig sykepleier bør derfor i noen tilfeller sette i gang isoleringsregimet før lege har fått tilsett beboer/pasient for å forhindre utbrudd.
Beboere/pasienter med alvorlige smittsomme sykdommer bør innlegges på sykehus.
Isolerte beboere/pasienter skal i utgangspunktet plasseres på enerom, og helst med eget toalett og dusj.
Beboer/pasient skal informeres om hvorfor det er nødvendig med isolering, og det skal innhentes samtykke (skriftlig eller muntlig) til isolering. Samtykket skal dokumenteres i Gerica. Dersom beboer/pasient ikke er samtykkekompetent skal verge informeres og forespørres om samtykke. Samtykket fra verge skal også dokumenteres.
Dørskilt bør benyttes for å sikre at alt personell som skal inn på rommet er kjent med den biologiske faren som er tilstedet i henhold til arbeidsplassforskriften § 8-4. Beboer/pasient/verge skal samtykke til at døren merkes, og samtykket skal dokumenteres i Gerica. Det kan være lurt å inkludere dette spørsmålet i innkomstsamtaler slik at det er avklart før en situasjon oppstår hvor det er behov for dørskilt (f.eks. smittsom sykdom, beskyttende isolering, terminalfase, mors).
Forslag til alternative dørskilt ligger vedlagt i denne rutinen (Dørskilt til isolat og rom med mors). På innsiden av døren bør skilt med aktuell isoleringsregime og riktig avkledning av smittevernutstyr henge for å sikre riktig bruk og avkledning av smittevernutstyr.
Ulike former for isolering bestemmes av graden av smittefare og smittemåten i det enkelte tilfelle. Ideelt sett bør isoleringsregimet tilpasses hver enkelt beboer. De krav og rutiner ved isolering som beskrives her omfatter faste minimumskrav til hvordan isolering skal foregå ut i fra måten smittestoffet overføres på. Dette brukes som utgangspunkt for å tilpasse regimet til den enkelte beboer og til den aktuelle situasjonen man står overfor.
Isoleringsregime behøver ikke gjennomføres som isolering, men prinsippene skal overholdes i stellsituasjoner (f.eks. bør beboere som har fått påvist vanlig ESBL håndteres som kontaktsmitteførende, men ikke isoleres)
Kontaktsmitteregime brukes ved mistanke om mikrober som kan overføres ved kontakt med kroppsvæsker eller ved indirekte kontakt med forurenset utstyr. Eksempler på sykdommer som bør isoleres med kontaktsmitteregime:
Det skal brukes engangs smittefrakk og hansker i kontakt med beboer/pasient. Det er ikke nødvendig å ikle seg smittevernutstyr for å tilse beboer/pasient eller sette fra seg utstyr på rommet. For kontaktsmitteregime er det to ulike underregimer for bruk av munnbind:
Vanligvis skal munnbind bare brukes ved fare for sprut av infeksiøst materiale, men
Ved MRSA skal munnbind brukes av alle ansatte som går inn i pasientrommet da MRSA -bakterier kan virvels opp med støv på rommet
Sykehjemsetaten har laget dørskilt som viser isoleringsregime og riktig påkledning. Dørskiltet/plakaten ligger vedlagt. (se under fanen "Relatert" øverst i venstre hjørne)
Dråpesmitteregime brukes hovedsaklig ved infeksjoner som smitter med dråper på inntil en meters avstand.
For dråpesmitteregime gjelder at munnbind skal brukes ved opphold nærmere pasienten enn 1 meter, og i tillegg skal briller eller visir vurderes ved opphold nærmere pasienten enn 1 meter. Smittefrakk og hansker benyttes når det er risiko for eller kontakt mellom utstyr eller beboer/pasient og medarbeiders arbeidsantrekk eller hender.
Eksempler på sykdommer som skal isoleres med dråpesmitteregime:
Influensa, adenovirus, koronavirus og mage-tarminfeksjoner med uttalt oppkast, for eksempel norovirus
Sykehjemsetaten har laget dørskilt som viser isoleringsregime og riktig påkledning. Dørskiltet/plakaten ligger vedlagt. (se under fanen "Relatert" øverst i venstre hjørne)
Luftsmitteregime brukes ved mistanke om mikrober som kan overføres via støvpartikler, aerosoler eller dråper/dråpekjerner.
Eksempler på sykdommer som skal isoleres med luftsmitteregime:
Pasienter med behov for luftsmitteregime skal så raskt som mulig overføres til sykehus som har egnede isolat. Det er egne krav til ventilasjon av et luftsmitteisolat. Isolatet skal også ha forgang, eget toalett, dusj og dekontaminator. Smittefrakk, hansker og åndedrettsvern skal brukes av alle som går inn i rommet.
Sykehjemsetaten har laget dørskilt som viser isoleringsregime og riktig påkledning. Dørskiltet/plakaten ligger vedlagt. (se under fanen "Relatert" øverst i venstre hjørne).
Brukes for å beskytte pasienter/beboere som har sterkt nedsatt infeksjonsforsvar.
Mottak av beboer/pasient:
Informasjon til beboer/pasient, pårørende og medarbeider:
En samarbeidende beboer/pasient er viktig for å hindre smittespredning. Informasjon skal derfor gi beboer/pasient forutsetninger for selv å kunne ta del i det smitteforebyggende arbeidet (om beboeren/pasienten er i stand til å motta informasjon). Informasjonen bør omfatte:
Den samme informasjonen bør gis til pårørende. Beboer/pasient og pårørende bør også få en skriftlig orientering om isoleringstiltakene. Forslag til et generelt informasjonsbrev ligger vedlagt i prosedyren og må tilpasses hver enkelt situasjon (se under fanen "Relatert" eller "Mer info" lenger opp i venstre hjørne).
Pårørende og besøkende må i tillegg eventuelt få beskjed om:
Alt personale som skal inn på rommet må bli informert om hvilket smitteregime som følges og om hvilke forholdsregler som må tas. Det er viktig huske på å informere personale som kommer fra andre avdelinger, som f.eks. renholdere, fysioterapeuter, bioingeniører o.a.
Bruk av beskyttelsesutstyr; se prosedyre Smittevern - Beskyttelsesutstyr, riktig på- og avkledning og de enkelte prosedyrer for beskyttelsesutstyr. Se også plakat for påkledning og avkledning av utstyr (se under fanen "Relatert" øverst i venstre hjørne).
Transport av beboer/pasient og utstyr inn og ut av rommet:
Utstyr til pleie og undersøkelser:
Se rutine Smittevern - Pasientnært utstyr for presiseringer om renhold, desinfeksjon og sterilisering av utstyr.
Sengeutstyr og møbler:
Matservering:
Håndtering av avfall:
Se rutine Smittevern - Smittefarlig avfall for presisering og flytskjema.
Daglig rengjøring:
Isoleringstiltak i livets sluttfase
Hvis en isolert pasient er døende må smitteverntiltakene tillempes den spesielle situasjonen og beboer/pasientens behov for kontakt. Dersom standard beskyttelsestiltak fravikes er det i tilfelle viktig at pårørende ikke oppholder seg unødig i øvrige avdelinger og at de unngår direkte kontakt med andre beboere/pasienter.
Når isolering gjennomføres bør avdelingsleder kontrollere følgende:
Det er legen, i samarbeid med sykepleier, som avgjør når isoleringen kan opphøre.
Ved stell av døde som har vært isolert for en infeksjon skal personalet benytte de samme forholdsreglene mot smitte som om pasienten var i live. Alle sår og sekresjonsåpninger skal være tildekket med nylig skiftet bandasje før pasienten kjøres ut av rommet. Smittevern - Stell av døde
Plakater til markering av dør, skilter som viser riktig på- og avkledning samt slusing av utstyr ligger vedlagt i denne rutinen.
Personlig beskyttelsesutstyr skal foreligge i de størrelsene som medarbeidere trenger.
Forslag til informasjonsskriv ligger vedlagt denne rutinen.
Kjenneskap til basale smittevernrutiner.
Praktisk opplæring i riktig på-og avkledning av beskyttelsesutstyr.
Kjennskap til hvordan beboer skal håndters i henhold til aktuell mikrobe.
Kjennskap til hvilke kjemiske desinfeksjonsmidler som skal og kan benyttes til den aktuelle mikorben. Opplæring i blanding og bruk av desinfeksjonsmidlene.
Isolering betyr avstengning av sosial kontakt med andre. Siden det ikke er lov å isolere med tvang i Norge (med noen få unntak) skal all isolering gjøres med beboer/pasientens samtykke.
Forskrift om utforming og innretning av arbeidsplasser og arbeidslokaler (arbeidsplassforskriften). Endret 2023.
Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav (forskrift om utførelse av arbeid) Endret 2022.
Isoleringsveilederen, FHI 2004
Isolering av pasienter med smittsom sykdom, FHI 2016
Tiltak ved utbrudd, FHI 2023
Ikke innhentet samtykke til isolering eller markering av døren. Ikke hengt opp skilt som viser riktig isoleringsregime eller avkledning av smittevernutstyr, ikke fått opplæring i på-og avkledning av smittevernutstyr, ikke tilgjengelig utstyr, ikke fulgt innholdet i rutinen, ikke avisolert raskt nok.
Tiltak for å motvirke sosial isolering i sykehjem og hjemmetjenester, Helsedirektoratet 2022