Smittevern - MRSA sanering i langtidshjem og helsehus v. 1.1

Hensikt med rutinen

Sikre korrekt oppfølging og behandling av MRSA-infeksjon og sanering av bærerskap med MRSA. Formålet med saneringen er at beboer/pasient skal bli kvitt MRSA og forhindre smittespredning til andre beboere/pasienter og medarbeidere.

Hvem gjelder rutinen for

Gjelder for alle institusjoner i Sykehjemsetaten.

Ansvarsfordeling

Institusjonssjef har ansvar for at prosedyren følges. 
Avdelingsleder har ansvar for at medarbeidere som settes til å utføre oppgaven har fått praktisk opplæring i bruk av smittevernutstyr og kjenner til innholdet i prosedyren.

Sykehjemslegen har ansvar for å vurdere og forordne sanering og medikamenter som trengs.

Smittevernteamet i SYE kan bistå i tilpassing av saneringsregime til beboer/pasient.

Alle medarbeidere har ansvar for å følge rutinen.

Utførelse av rutine

Behandling med antibiotika

Ved behandling av MRSA - infeksjoner følges de vanlige prinsippene for behandling av infeksjoner etter resistensbestemmelse. Sykehjemslege kan konsultere infeksjonsmedisiner og mikrobiolog ved kompliserte infeksjoner. Antibiotikabehandling er som regel ikke nødvendig ved overfladiske hud- og sårinfeksjoner.

Ved bærertilstand i hals anbefales som oftest systemisk antibiotika, og klorheksidin munnskyllevæske (Corsodyl) bør inngå i saneringen.

Sanering som beskrevet under skal alltid etterfølge en antibiotikabehandling og bør starte opp på slutten av antibiotikakuren.

Sanering av bærerskap med MRSA

Sanering vurderes individuelt, se MRSA-veilederen og kontakt smittevernteamet i SYE om dere er usikre. Som hovedregel anbefales sanering av bærertilstand hos MRSA- positive beboere på sykehjem i 7-10 dager.

Sannsynligheten for å lykkes med sanering er minimal hvis beboeren har sår eller innlagt fremmedlegeme gjennom hud eller kroppsåpninger (intravaskulære kateter, PEG-sonde, tracheostomi, permanent urinveiskateter osv.). Avvent sanering og diskuter med smittevernteamet alternative løsninger.

Infeksjoner skal behandles før sanering forsøkes, evt. kan sanering påbegynnes på slutten av kur med systemisk antibiotikabehandling.

Sanering innebærer desinfeksjon av hud og slimhinner, samt omgivelser. Antibiotikabehandling vurderes av lege, og vil i noen tilfeller være en del av behandlingsopplegget, men langt fra alltid.  

 

Sanering av MRSA fra hud, hår, nese og hals

Medarbeidere skal benytte smittevernutstyr når de hjelper til med sanering og skifte hansker og utføre håndhygien underveis i henhold til basale smittevernrutiner. Utstyr som er benyttet under sanering håndteres i henhold til beskrivelser i rutinen Smittevern - Smittefarlig avfall.

  1. Daglig dusj med Hibiskrubb

Ved hver dusj skal det gjøres to grundige innsåpninger, med ca. 2 minutters varighet (se vedlegg under fanen "Relatert" eller "Mer info" i venstre hjørne under Oslo kommune logoen). Det er viktig at beboer ikke blir nedkjølt.

  • Brukes vaskekluter, skal disse være rene for hver dusj eller helkroppsvask
  • Skyll kroppen og håret og steng av vannet
  • Vask hår og ansikt med Hibiskrubb. Vær nøye rundt nesen. Unngå å få såpe i øyne og ører
  • Vask armhuler og deretter resten av kroppen. Vær særlig nøye rundt navlen, rundt kjønnsorganene, endetarmsåpning og huden mellom kjønnsorganer og endetarmsåpning (perineum). Skyll av, steng vannet og gjenta innsåping, vask og skylling
  • Tørk med rent håndkle og ta på rene klær

Det skal ikke benyttes andre typer såpe eller sjampo under dusj/helkroppsvask. Balsam og deodorant kan benyttes. Hibiskrubb og klorheksidin kluter virker uttørrende på hud og hår. Bruk fuktighetskrem som ikke hemmer effekten av Hibiskrubb. Se «Utstyr» nederst i prosedyren, eller spør på apoteket.

Hår fra hårbørste eller kam fjernes etter hver gangs bruk. Hårbørsten eller kammen legges i Hibiskrubb i 2 minutter før den skylles av alternativt kan den legges i kjemisk desinfeksjonsmiddel i henhold til virketid beskrevet av leverandør.

  1. Alternativ: Bruk av Klorheksidin Sage kluter og Hibiskrubb

For enkelte beboere/pasienter vil det være uaktuelt å dusje hver dag. Da kan en kombinasjon med klorheksidinkluter være ett alternativ. Saneringen inklusiv hårvask kan da gjøres i seng.

  • Vask hår og ansikt med Hibiskrubb (unngå å få i øyne og ører). Dusj/skyll ut såpen
  • Tørk med rene håndklær
  • Om du har dusjet beboer så vent til huden er tørr og avkjølt, før du bruker klutene. Det forebygger hudreaksjoner
  • Smør resten av kroppen med Klorheksidin Sage kluter slik veiledningen viser (se vedlegg under fanen "Relatert" eller "Mer info" i venstre hjørne under Oslo kommune logoen).
  • Klutene er tilsatt et middel som kan kjennes litt klissete ut på huden de første dagene. La dette være på huden, ikke tørk det vekk for best effekt.
  • Ta på rent tøy

Fordi mange opplever at huden blir seig av klutene, kan dusj med hibiskubb en eller flere dager i stedet for kluter være aktuelt.

Det skal ikke benyttes andre typer såpe eller sjampo under dusj/helkroppsvask. Balsam og deodorant kan benyttes. Hibiskrubb og klorheksidin kluter virker uttørrende på hud og hår. Bruk fuktighetskrem som ikke hemmer effekten av Hibiskrubb. Se «Utstyr» nederst i prosedyren, eller spør på apoteket.

Hår fra hårbørste eller kam fjernes etter hver gangs bruk. Hårbørsten eller kammen legges i Hibiskrubb i 2 minutter før den skylles av alternativt kan den legges i kjemisk desinfeksjonsmiddel i henhold til virketid beskrevet av leverandør.

  1. Desinfeksjon av nesehulen

Bactroban nesesalve 3 ganger daglig. Tuben er personlig. Salven doseres slik at innholdet i tuben er oppbrukt ved saneringens slutt, dvs. en mengde som tilsvarer en ert

  • Utfør håndhygiene og ta på hansker
  • Ta salve på Q-tips og smør godt rundt på innsiden av hver nesevinge. Klem neseborene lett sammen slik at salven fordeler seg
  • Utfør håndhygiene etter hansker er tatt av
  1. Tannstell
  • Utfør alltid håndhygiene før og etter stell av tenner og tannproteser. Bruk hansker
  • Bytt til ny tannbørste etter hver dusj/kroppsvask
  • Bruk en tannkrem som ikke hemmer effekten av Corsodyl, bruk for eksempel Zendium
  • Ev tannprotese desinfiseres daglig ved å bløtlegges i Corsodyl i minimum 15 minutter. Skyll av med varmt vann. Det samme gjelder for tannbørsten når den har vært brukt en gang
  1. Ved MRSA i hals

I tillegg til daglig dusj og nesesalve, behandles MRSA i hals ofte med antibiotika. Dersom beboer/pasient klarer å gurgle halsen, skal Corsodyl munnskyllevæske benyttes minst to, ganger daglig. Dersom beboer/pasient ikke klarer å gurgle, skal ikke Corsodyl halsskylling utføres.

  • Utfør håndhygiene før hansker tas på
  • Bruk nytt glass eller engangsglass for hver skylling
  • Skyll munnen med ca. 10 ml Corsodyl 2 mg/ml munnskyllevæske og gurgle halsen i minst 1 minutt – ikke svelg
  • Utfør håndhygiene etter hansker er tatt av

Corsodyl kan gi misfarging av tenner, tannproteser og tunge. Dette kan forebygges ved å unngå te, kaffe og rødvin. Grundig tannrengjøring før bruk kan også hjelpe mot misfarging. Om misfarging oppstår, kan tennene renses hos tannpleier etter avsluttet sanering. Corsodyl halsskylling skal ikke utføres i mer enn ti dager sammenhengene.

 

Sanering av MRSA fra omgivelsene

  1. Rengjøring
  1. Klesvask
  • Sengetøy, håndklær, vaskekluter og undertøy sorteres som smittetøy og vaskes daglig på 85°C
  • Bruk helst tøy som tåler høye vasketemperaturer, 60° C eller mer
  • Brukes tøy som ikke tåler 60° C, vaskes dette på den høyeste temperaturen tøyet tåler, i halvfull maskin med desinfiserende kjemi til tekstiler
  • Alle tekstiler byttes ut hver dag
  • Dyner og puter sendes til vask på dag 2 og siste saneringsdag
  • Se prosedyre Smittevern - Tekstiler, håndtering i avdeling

 

Opphør av smitteverntiltak

Smitteverntiltak under stell kan oppheves etter tre negative prøvesett med en ukes mellomrom. Beboer kan komme ut av isolasjon etter endt sanering om isolasjon har foregått, men isolasjon er ikke nødvendig under sanering.

Husk fullstendige kontroll-prøvesett etter anbefalte tidsintervall første året etter sanering. Se vedlegg Plan for sanering og kontrolltester (se under fanen "Relatert" eller "Mer info" under Oslo logoen i venstre hjørne).

 

Utstyr

Må ha for vellykket sanering

Hvor skaffes det fra?

Klorheksidinglukonat 40 mg/ml (Hibiskrubb)

Apotek

Mupirocinholdig nesesalve (Bactroban nasal)

Apotek - Godkjenningsfritak

Klorheksidin munnskyllevæske 2 mg/ml (Corsodyl)

Apotek

Zendium tannkrem dersom halsskylling med Corsodyl er forordnet

Apotek

Tannbørste

Medisinsk forbruksmateriell/apotek

Q-tips

Medisinsk forbruksmateriell

Smittevernutstyr til medarbeider (munnbind, smittefrakk, latex eller nitrile hansker)

Medisinsk forbruksmateriell

Godkjente desinfeksjonsmidler

Medisinsk forbruksmateriell

Bør ha vellykket sanering

 

Fuktighetskrem som ikke hemmer effekten av Hibiscrub/ klorheksidin.

Følgende kan brukes: Miniderm, SH-hudpleiekrem, Decubal, Apobase, Vitapan, Locobase lotion m.fl

Apotek

Engangsglass dersom halsskylling er ordinert

Kjøkken/ Medisinsk forbruksmateriell

Overflatedesinfeksjonssprit kun til overflater som tåler sprit

Medisinsk forbruksmateriell

I tillegg trengs utstyr for prøvetaking og smittevask.

Kompetansekrav

E-læringskurset Basale smittevernrutiner

Opplæring i på-og avkledning av smittevernutstyr

E-læringskurs i håndhygiene

Begrepsavklaring

Sanering betyr å fjerne smittekilde eller sykdom.

MRSA er forkortelse for meticillinresistente Staphylococcus aureus, det vil si gule stafylokokker som er motstandsdyktige mot et antibiotikum som kalles meticillin og en lang rekke andre antibiotika.

Referanser

Informasjon om MRSA-bærerskap og behandling av MRSA-bærerskap (sanering) Informasjonen finnes på flere språk. Folkehelseinstituttet, 2017

Generelt om MRSA. Informasjon om hva MRSA er. Folkehelseinstituttet. 2014

Informasjon til personer som er bærere av MRSA. Svar på ofte stilte spørsmål. Folkehelseinstituttet. 2014

Pasientbrosjyre fra UNN. Utskriftsversjon

MRSA-veilederen (Bokmål) Folkehelseinstituttet 2009.

Stafylokokkinfeksjoner (inkl. MRSA-infeksjoner) - veileder for helsepersonell Folkehelseinstituttet 2019

Prøvetaking for undersøkelse av Meticillinresistente Stafylococcus aureus (MRSA) VAR healthcare

Legemiddelverket

Eksempler på avvik fra rutine

Manglende utstyr eller opplæring i bruk. Mangelfull oppfølging av saneringsregime. Manglende informasjon til beboer/pasient eller andre om saneringsregime. Manglende oppfølgende prøver, feil tidspunkter for prøver etter endt sanering.

Har kan du lese mer

MRSA i arbeidslivet, Arbeidstilsynet