Smittevern- vaksinering av pasienter i helsehus v. 1.2

 

Hensikten med rutinen

Sikre samarbeid med aktører i Oslo kommune slik at pasienter i helsehus sikres tilbud om vaksinering med influensavaksine, koronavaksine og pneumokokkvaksine i henhold til myndigheters anbefaling. 

Hvem gjelder rutinen for

Helsehus i Sykehjemsetaten. 

Ansvarsfordeling

Ansvar for tilbud om og gjennomføring av vaksinering i Oslo kommune for hjemmeboende innbyggere: 

Influensavaksinering: Fastleger tilbyr vaksinering med influensavaksiner til innbyggere hver høst. Helsehus bestiller inn vaksiner til sesongen (vanligvis fra ca uke 40 til uke 12-13 året etter) og tilbyr, så langt det er mulig, vaksinering av pasienter som ligger på helsehuset i 4 uker eller mer, de som forventes overflyttet til langtidshjem og de som etterspør. Influensavaksinering i Sykehjemsetaten:  Smittevern - Vaksinering mot sesonginfluensa 2024/2025

Koronavaksinering: Helseetaten har byomfattende koordineringsanvar for vaksinering. Fastleger tilbyr vaksinering av innbyggere i Oslo. Hjemmetjenesten tilbyr hjemmevaksinering til hjemmeboende som ikke kommer seg til fastlege. Helsehus tilbyr vaksine rutinemessig når anbefaling om vaksine kommer (så langt det er mulig) til pasienter i målgruppen som er inneliggende lenger enn 4 uker, og fortrinnsvis også til personer som forventes overflyttet til langtidshjem eller som ber om vaksine. Ved utreise til hjemmet gis det informasjon om vaksinestatus til fastlege og bydel. Ansvarsfordeling ved koronavaksinering i Oslo kommune

Pneumokokkvaksine: Er anbefalt til alle over 65 år og til personer med nedsatt immunforsvar med 6 års intervall eller hyppigere (avhengig av immunforsvar). Det er ikke et organisert tilbud eller tildelt ansvar for oppfølging av dette for hjemmeboende i Oslo kommune, men baserer seg på ivaretakelse av innbyggeren selv, fastlegen eller helsetjenesten forøvrig. Helsehus kartlegger vaksinestatus og formidler til bydel og fastlege.

Smittevernplan-Vaksinasjon i Oslo kommune: Smittevernplan - Vaksinasjon  For anbefalinger fra FHI, se her.

Ansvar i Helsehus:

Vaksineteam i Sykehjemsetaten: utarbeider rutiner knyttet til vaksinering, informerer helsehusene via vaksinekoordinator om anbefalinger og bestillingsrutiner knyttet til vaksinering. 

Institusjonssjef: har ansvar for at rutinen gjøres kjent for relevante medarbeidere, tilrettelegging for etterlevelse av rutinen og kompetanse hos medarbeidere involvert i vaksinering

Vaksinekoordinator:

  • Oppgaver for vaksinekoordinator og lokalt vaksineteam i SYE er beskrevet i: Smittevern - Lokale vaksinasjonsteam: Organisering og oppgavebeskrivelse
  • I helsehus er det spesielt viktig at vaksinekoordinator etablerer en praksis som: 
    • sikrer at aktuelle anbefalinger om vaksinering fra myndigheter viderebringes til alle ansvarlige og involverte;  institusjonssjef, leger, avdelingsledere, koordinerende sykepleier og deltakere i vaksineteam.
    • sikrer at ledere, leger, koordinerende sykepleier og vaksineteamdeltakere er kjent med hvilke pasienter som skal sikres et tilbud. 
    • planlegger vaksinering og gjør plan kjent for involverte i det lokale vaksineteamet
  • Bestiller koronavaksine ved de muligheter som settes opp og informeres om fra vaksineteamet sentralt i SYE. Under en pågående anbefaling om vaksinering bør institusjonen ha vaksiner (og nødvendig utstyr) tilgjengelig slik at bestillings- og leveranseforsinkelser ikke bidrar til manglende vaksinering. Smittevern-Koronavaksinering høsten 2024
  • Bestiller influensavaksiner i nettbutikk hos FHI i henhold til Smittevern - Vaksinering mot sesonginfluensa 2024/2025

Avdelingsleder: 

  • Skal sørge for å ha rutiner for å sikre tilbud og gjennomføring av vaksinering i egen avdeling

Lege: 

  • Gjør oppslag i kjernejournal om vaksinestatus for influensa-, korona- og pneumokokkvaksinering ved innkomst
  • Ordinerer vaksine pasienten skal få under oppholdet i Gericas legemiddelmodul (se Gerica - Vaksine: Dokumentasjon, registrering og rapportering (Ikke tilgjengelig) og sørger for å videreformidle vaksinestatus og vaksiner satt i utskrivningsnotat/epikrise for influensa-, korona- og pneumokokk.

Koordinerende sykepleier:

  • Har oversikt over vaksinebehov hos pasienter i avdelingen og kommuniserer vaksinebehov til vaksinekoordinator. 
  • Bidrar til hensiktsmessig planlegging av vaksinering i egen enhet sammen med vaksinekoordinator og vaksineteamet. 
  • Sikrer kommunikasjon om vaksinestatus til bydel ved utreise

Utførelse av rutine

Oppgave Hva skal gjøres og hvordan Hvem
Bestilling av vaksiner og tilhørende utstyr

Helsehuset holder seg orientert om anbefalinger og føringer fra myndigheter og kommune via deltakelse i Teamsgruppen SYE/Vaksinekoordinator.

Bestilling av influensavaksiner: Smittevern - Vaksinering mot sesonginfluensa 2024/2025

Bestilling av koronavaksiner:  Smittevern- Bestilling, mottak, oppbevaring og kassasjon av koronavaksiner ogSmittevern-Koronavaksinering høsten 2024

Dersom det er aktuelt med pneumokokkvaksine under oppholdet kan den bestilles fra FHI eller i Aponett: Smittevern - Pneumokokkvaksinasjon

Vaksinekoordinator
Kartlegging av vaksinestatus

Oppslag i Kjernejournal. Bruk av Kjernejournal i Sykehjemsetaten

Vaksinestatus for pneumokokk-, influensa- og koronavaksinasjon sjekkes. Behov for sjekk er ikke nødvendig utenom sesong (ca uke 40- uke 12/13) for influensavaksine. Pneumokk har ikke en egen sesong, kan settes hele året.

Beskrive kartlegging av vaksiner i innkomstnotat.

Vurderer indikasjon og ordinerer vaksiner i legemiddellisten dersom vaksine skal settes under oppholdet. Gerica - Vaksine: Dokumentasjon, registrering og rapportering (Ikke tilgjengelig) (gjelder langtidshjem)

Lege som tar innkomst

Tilby koronavaksine og influensavaksine i sesong/anbefalt tidsrom til: 

  • pasienter innlagt 4 uker eller mer (så langt som mulig)
  • fortrinnsvis tilby vaksine til pasienter som skal videre på langtidshjem eller som ber om vaksine under en pågående anbefaling. 

Avdelingen må sikre rutiner for kartlegging og tilbud til pasienter, og ha kommunikasjon med vaksinekoordinator om behov for vaksiner og organisering av vaksinering. 

 

Behov meldes til vaksinekoordinator når vaksinekoordinator gir beskjed om mulighet for vaksinering. Samarbeid med vaksinekoordinator og lokalt vaksineteam om gjennomføring i avdelingen Smittevern - Lokale vaksinasjonsteam: Organisering og oppgavebeskrivelse

Avdelingsleder   

 

 

Koordinator i avdelingen

Gjennomføre og dokumentere vaksinering

Vaksinering baseres på ordinasjon fra lege (i legemiddellisten/ doseringslisten i Gerica). 

Forholdsregler for vaksinering (f. eks samtidig sykdom, samtidig legemiddelbruk), spørsmål om samvaksinasjon med andre vaksiner og valg av riktig vaksinetype (f. eks influensavaksine-type til eldre og yngre, ulike koronavaksine-varianter) og utstyr må særlig undersøkes. Bruk rutinebeskrivelse i EQS for de ulike variantene for mer informasjon og/eller FHISmittevern - Vaksinering mot sesonginfluensa 2024/2025 Smittevern-Koronavaksinering høsten 2024 Smittevern - Pneumokokkvaksinasjon

Dokumentasjon av satt vaksine for registrering i SYSVAK og Gerica, samt seponering av ordinasjon, seGerica - Vaksine: Dokumentasjon, registrering og rapportering (Ikke tilgjengelig) 

Vaksinatører i vaksineteamet med opplæring
Informasjonsoverføring ved avsluttet opphold

Utreisenotat fra lege inneholder informasjon om kartlagt vaksinestatus og vaksiner som eventuellt er satt på helsehuset.

Samhandlingsjournal 106 skal inneholde vaksinestatus og hvilke vaksiner som er satt under oppholdet. De ulike bydelene har opprettet en liste over telefonnummer som skal benyttes for spørsmål/avklaringer om hjemmevaksinering. Oppdatert liste vil ligge i workplacegruppen HEL/koronavaksinering (lukket gruppe som man ber om tilgang til).

Utskrivende lege

 

Koordinerende sykepleier