Forebygging og behandling av underernæring - Tjenester i hjemmet som kun bruker Gerica v. 1.1

Om rutinen

  • Rutinen skal sikre at brukere som er i risiko for underernæring eller er underernærte fanges opp og at tiltak iverksettes og følges opp systematisk, i henhold til nasjonale føringer
  • Rutinen gjelder for ledere, tjenesteansvarlige (TA), primærkontakter (PK) og relevante fagpersoner
  • Tjenesteansvarlig (TA) og primærkontakt (PK) er ansvarlige for at vurdering av risiko for underernæring utføres og for videre oppfølging

Innholdsfortegnelse

Vurdering av risiko for underernæring
Om risikovurdering med verktøyet MST og kroppsmasseindeks (KMI)
Hvordan gjør jeg en risikovurdering med MST og KMI
Individuell kartlegging

Lage en ernæringsplan
Videreføring av ernæringsrelevant informasjon
Når bruker ikke lenger er i risiko for underernæring


Ansvarsfordeling  Kompetansekrav  Begrepsforklaring  Eksempler på avvik fra rutine
Her kan du lese mer  Lovverk  Referanser

AnkerVurdering av risiko for underernæring

AnkerOm risikovurdering med verktøyet MST og kroppsmasseindeks (KMI)

Bruk MST (Malnutrition Screening Tool) og KMI ved risikovurdering av underernæring. Ved følgende KMI er bruker i risiko for underernæring, uavhengig av MST-skår:

  • Brukere under 70 år med KMI under 18,5 = risiko for underernæring
  • Brukere over 70 år med KMI under 20 = risiko for underernæring

KMI i labsvar vurderes i henhold til grenseverdiene ovenfor.

AnkerHvem skal risikovurderes?

Alle over 18 år som

Når skal risikovurdering gjennomføres?

Gjennomfør risikovurdering innen to uker ved oppstart av tjeneste.

Risikovurdering skal deretter gjentas avhengig av resultatet: 

AnkerHvem skal ikke risikovurderes med MST?

MST skal ikke brukes når:

  • brukers vekt er påvirket av andre forhold som for eksempel væskeansamling
  • bruker har planlagt fedmekirurgi
  • bruker er gravid eller ammer

Det anbefales at det gjøres individuell kartlegging av disse brukerne.

Brukere over 18 år i livets sluttfase (terminal fase, tilsvarende forventet levetid på uker eller dager) vurderes ikke systematisk for risiko, men ut fra den enkeltes helsetilstand og behandling samt ønsker og preferanser.

Flere detaljer finner du her (nasjonal faglig retningslinje). 

Brukere som ikke ønsker å bli risikovurdert

  • Forsøk på nytt
    • etter fire uker
    • ved klinisk bekymring rundt brukers ernæringssituasjon og/eller helsetilstand
    • etter annet faglig begrunnet individuelt opplegg som dokumenteres i Gerica
  • Dokumenter hvordan situasjonen skal håndteres i tiltaksplanen 
  • Send en PLO-melding til fastlege ved klinisk bekymring rundt brukers ernæringssituasjon og/eller helsetilstand
    • Oppgi hvorfor du kontakter fastlege. Beskriv situasjon og bekymring
  • Ved tvil - vurder samtykkekompetanse. Rutine for vurdering av samtykkekompetanse finnes her.
  • Dokumenter (i 170-kartleggingsjournal - under tiltaket "Vurdere ernæringsstatus") at bruker ikke vil risikovurderes, og sett "Nei" og dagens dato på spørsmål om bruker er vurdert for risiko for underernæring i IPLOS-fanen i Gerica.

Tips! Dersom det er noe som gjør det lettere å ta vekt hos bruker bør dette beskrives i prosedyreteksten til tiltaket.

AnkerHvordan gjør jeg en risikovurdering med MST og KMI

AnkerForberedelser

Opprett situasjon "Væske og ernæring" i tiltaksplanen og legg inn følgende tiltak:

  • "x.13.2.6: Vurdere ernæringsstatus". Legg til prosedyretekst “OK_MST Vurdere risiko for underernæring”.
  • "x.3.9.6: Vektkontroll"​

Du trenger:

  • Personvekt - eller annen vekt tilpasset behov (f.eks. rullestolvekt/stolvekt/seilvekt o.l.)
  • Dersom bruker ikke har personvekt hjemme, ta med vekt fra kontoret. Det bør anbefales at bruker kjøper egen personvekt ved oppstart av tjenester i hjemmet
  • Målebånd, dersom brukers høyde ikke er registrert i Gerica

Gjøre risikovurdering (MST)

Ved første risikovurdering: 

  1. Registrer dagens vekt og høyde slik at kroppsmasseindeks (KMI) beregnes
  2. Gjennomfør MST og vurdering av KMI

Ved alle risikovurderinger:

  1. Registrer dagens vekt
  2. Gjennomfør MST og vurdering av KMI

Oppdater ernæringsopplysninger i IPLOS-fanen i Gerica etter risikovurderingen ("Vurd. risiko for underernæring" og "Ernæringsmessig risiko/underernæring", og datofelt).

Resultatet av risikovurderingen

MST-poengskår 0-1 og KMI over grenseverdiene

Risikovurderingen har ikke vist risiko for underernæring.

Risikovurdering gjentas

  • minimum hver tredje måned (12. uke) ved hjemmesykepleie, inkludert i omsorgsboliger og andre tilrettelagte botilbud
  • minimum hver sjette måned (24. uke) ved andre helsetjenester i hjemmet og praktisk bistand i hjemmet innen matomsorg
  • ved klinisk bekymring rundt brukers ernæringssituasjon og/eller helsetilstand
  • alternativt etter et annet faglig begrunnet individuelt opplegg som dokumenteres i Gerica 

Vektkontroll gjennomføres

  • minimum hver 4. uke hos brukere med ukentlige tjenester. Vurder vektendring og behovet for å utføre ny MST.

Legg inn tiltakene "x.13.2.6: Vurdere ernæringsstatus" og"x.3.9.6: Vektkontroll"​ i tiltaksplan i Gerica, med riktig tidsplan.

Oppdater IPLOS etter risikovurderingen.

 

MST-poengskår 2 eller mer og/eller KMI under grenseverdiene

Bruker er i risiko for underernæring eller underernært. Det skal gjøres en individuell kartlegging.

Legg inn tiltaket "x.13.2.10 Individuell kartlegging ernæring" i tiltaksplan i Gerica og sørg for at det blir satt opp tid til individuell kartlegging innen to uker inkludert kontortid til dokumentasjon samme dag.

Oppdater IPLOS etter risikovurderingen

Individuell kartlegging

Individuell kartlegging gjøres for å finne årsak til risiko for underernæring eller allerede oppstått underernæring, og brukes som grunnlag for å finne passende mål og tiltak. Gjør kartleggingen i samarbeid med bruker og/eller pårørende.

Individuell kartlegging

Gjør individuell kartlegging med Kartleggingsskjema ved risiko for og ved underernæring - tjenester i hjemmet. Kartleggingen dokumenteres i 170-kartleggingsjournal.

Hvis individuell kartlegging ikke skal gjøres, må du dokumentere hvorfor. Dette gjøres også i 170-kartleggingsjournal.

Etter individuell kartlegging må ADL oppdateres i Gerica dersom det oppdages endringer i brukerens funksjon knyttet til variablene "Lage mat" og "Spise": ELISE/Gerica - Ernæring - Forebygging og behandling av underernæring - Brukerveileder

Kostregistrering

Ved behov for mer informasjon om hva bruker spiser og drikker kan det gjøres en kostregistrering. Les mer i Kosthåndboka eller i kapittel 2 "Individuell kartlegging" i Nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring.

Brukerstatus

Skriv en kort oppsummering av brukerens ernæringssituasjon i brukerstatus. Husk å oppdatere ved endringer.

Oppfølging med tiltak

Ved risiko for og ved underernæring skal bruker følges opp med tiltak. Hensikten med tiltakene er å jobbe mot et eller flere mål, for eksempel å forebygge vekttap. Valg av mål, tiltak og plan for evaluering gjøres i samarbeid med bruker og eventuelt pårørende. Tiltakene, mål for tiltakene og en plan for evaluering utgjør til sammen en ernæringsplan.

  • Sett inn tiltak under situasjon "Væske og ernæring". Skriv i prosedyreteksten hva som skal gjøres, og hvordan.
  • Tiltaket «x.3.9.6 Vektkontroll» legges i tiltaksplanen med fast tidsplan. Brukere som er i risiko for underernæring eller er underernærte veies minimum ukentlig eller etter annet faglig begrunnet individuelt opplegg. 
  • Tiltaket "x.15.10.1 Evaluering ernæringsplan"  legges inn med rett tidsidsplan (se "Evaluering av ernæringsplan" under).
  • Dersom bruker allerede har ernæringstiltak i tiltaksplanen: Vurder behov for å oppdatere eksisterende prosedyretekst. Eventuelt legge til eller fjerne eksisterende tiltak ut i fra brukers nåværende situasjon.
  • IPLOS-feltet "Ernæringsplan utarbeidet" må oppdateres manuelt til "Ja" med tilhørende dato:

For forslag til ernæringstiltak i tiltaksplan trykk på fanen "Bakgrunn" øverst i rutinen:

AnkerInformere fastlege

Se manual elektroniske meldinger mellom kommune og fastlege.

TA har ansvar for å informere fastlegen ved underernæring/risiko for underernæring og igangsetting av ernæringstiltak. Beskriv følgende punkter i en elektronisk melding:

  • Hensikten med å involvere fastlege (orientering, ønske om resept eller videre utredning)
  • Resultat av risikovurdering og individuell kartlegging
  • Hvilke ernæringstiltak som iverksettes
  • Mål for tiltakene
  • Plan for oppfølging og evaluering

For forslag til en elektronisk melding til fastlege trykk på fanen "Bakgrunn" øverst i rutinen. 

AnkerEvaluering av ernæringsplan

Ansvarlig: TA, eventuelt delegert til PK

Vurder om ernæringstiltak er gjennomført, og i hvilken grad målene for tiltakene er oppnådd. Vurderingen skal basere seg på dokumentasjon i Gerica, vekt og vektutvikling og tilbakemeldinger fra bruker og ev. pårørende.

Evaluering skal gjøres:

  • minimum hver måned ved hjemmesykepleie, inkludert i omsorgsboliger og andre tilrettelagte botilbud
  • minimum hver sjette måned ved andre helsetjenester i hjemmet, inkludert i omsorgsboliger og andre tilrettelagte botilbud, praktisk bistand i hjemmet innen matomsorg
  • ved endring av brukers situasjon

Husk å oppdatere dato for "ernæringsplan utarbeidet" i IPLOS-fanen i Gerica til dagens dato, etter evalueringen er gjort.

AnkerNår tiltakene ikke virker

  • TA og PK bør drøfte bruker med klinisk ernæringsfysiolog og i relevante tverrfaglige møter. Ta utgangspunkt i oversikten "Faktorer som påvirker matinntaket" for å vurdere om riktige tiltak er iverksatt og om det er andre faktorer man ikke har tenkt på. Bruker og eventuelt pårørende involveres i utprøving av nye tiltak. 
  • Fastlege re-kontaktes for å se om det er andre tiltak som bør vurderes, som for eksempel næringsdrikker på resept, sonde- eller intravenøs ernæring. Det anbefales et samarbeidsmøte med fastlege, TA/PK, bruker og ev. pårørende for å drøfte situasjonen. Vurder om det eventuelt er behov for hjemmebesøk av fastlege.
  • Sett opp hyppigere evaluering av ernæringstiltak. Vekt måles minimum hver uke eller etter et annet faglig begrunnet individuelt opplegg til ønsket mål for ernæringstiltakene er nådd.

Videreføring av ernæringsrelevant informasjon ved bytte av tjenester

Husk å oppdatere brukerstatus med ernæringsrelevant informasjon, siden brukerstatus automatisk følger med innleggelsesrapport. 

Utfyllende informasjon om risiko for underernæring, individuell kartlegging og ernæringstiltak skal i tillegg dokumenteres i overflytningsdokumenter når bruker flytter mellom tjenestenivå. 

Det er viktig å sørge for at bruker og eventuelt pårørende er tilstrekkelig informert om, og involvert i oppfølgingen. De kan bidra med nyttig informasjon og samarbeid ved overflytningen.

Når bruker ikke lenger er i risiko for underernæring

Dersom bruker ikke lenger er underernært eller vurderes til å være i risiko for underernæring

  • gjentas risikovurdering regelmessig som beskrevet under kapittel 3 «Resultatet av risikovurdering - MST-poengskår under 0-1 og KMI over grenseverdiene»
  • sendes en PLO-melding til fastlege med en orientering om at bruker ikke lenger er i risiko for underernæring/er underernært

Ansvarsfordeling

  • Tjenesteansvarlig (TA) og primærkontakt (PK) er ansvarlige for at vurdering av risiko for underernæring utføres og for videre oppfølging
  • Virksomhetens ulike lederledd har ansvar for å forankre rutinen i virksomheten og tilrettelegge for systematisk arbeid
  • Leder for aktuell helse- og omsorgstjeneste har ansvar for den praktiske gjennomføringen, å gjøre rutinen kjent for tjenesteansvarlig (TA), primærkontakt (PK) og andre relevante fagpersoner, samt å sikre nødvendig opplæring og oppfølging av arbeidet
  • Tjenesteansvarlig (TA), primærkontakt (PK) og andre relevante fagpersoner har ansvar for å lese, forstå og bruke rutinen. Ved manglende kompetanse har medarbeider selv ansvar for å melde behov for opplæring til sin nærmeste leder
  • Dokumentadministrator i Helseetaten har ansvar for å holde rutinen oppdatert

Kompetansekrav

For at du skal kunne følge oppgavene i rutinen anbefales det at følgende kurs gjennomføres:

AnkerBegrepsforklaring

AnkerAnkerKlinisk bekymring rundt brukers ernæringssituasjon og helsetilstand: Klinisk bekymring kan være knyttet til: Ufrivillig vekttap, skjør hud, dårlig sårtilheling, apati, muskelsvinn, dårlig matlyst, endret smaksans, nedsatt svelgfunksjon, endret avføringsmønster, løstsittende klær eller langvarig sammenfallende sykdom. 

AnkerKMI (BMI på engelsk): Kroppsmasseindeks (KMI) er forholdet mellom vekt og høyde: Vekt/høyde2 (vekt måles i kg, høyde måles i m). BMI (Body Mass Index) brukes i Gerica. Anker

Ved følgende KMI-grenseverdier vil brukere være i risiko for underernæring uavhengig av MST-skår:

  •   Brukere under 70 år med KMI under 18,5 = risiko for underernæring
  •   Brukere over 70 år med KMI under 20 = risiko for underernæring

Matomsorg: Mat-, måltids-, spisebistand og/eller bistand til handling.

AnkerRisiko for underernæring: Omfatter tjenestemottakere som er underernærte eller i fare for å bli det. Risikoen for komplikasjoner relatert til sykdom og/eller behandling kan øke ved risiko for underernæring. I Oslo kommune benyttes MST for å vurdere om bruker er i risiko for underernæring. Anker

AnkerUnderernæring: En tilstand der mangel på energi og/eller protein gir vekttap og redusert muskelmasse som fører til forverret fysisk eller mental funksjon og til dårligere utfall ved sykdom.

Eksempler på avvik fra rutine

  • Ikke utført risikovurdering innen to uker på ny bruker
  • Mat funnet uspist hjemme hos bruker – ikke dokumentert
  • Evaluering av ernæringstiltak i tiltaksplan ikke gjennomført etter angitt hyppighet
  • Ikke veid slik det står i tiltaksplanen
  • Ikke kjøpt/anskaffet/tatt med vekt fra kontoret, selv om man skriver at man ikke får veid fordi bruker ikke har vekt
  • Forverring av vektutvikling som ikke er dokumentert

Her kan du lese mer om

For opplæringsmateriell om Gerica, se Viva Engage: VI/SAM/Gerica opplæringsmateriell.

Lovverk

  1. Pasientjournalforskriften § 6
  2. Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten
  3. Lov om helsepersonell m.v. (Helsepersonelloven) kap. 3, §16
  4. Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. (Helse- og omsorgstjenesteloven) kap. 8, §8-1

Referanser

  1. Mat styrker og gleder –
    Strategi for ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenester i hjemmet og i institusjon 2023-2027 
  2. Nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring 
    (Helsedirektoratet, 2022)
  3. Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming 
    (Helsedirektoratet, 2021)
  4. Underernæring (Helsedirektoratet, 2022)
  5. Kartlegging av ernæringsstatus (VARnett.no)
  6. NICE Guidelines