►Snarveier
Innholdsfortegnelse
Hensikten med rutinen
Ansvarsfordeling
Hvem gjelder rutinen for
Vurdering av risiko for underernæring
1. Risikovurdering med verktøyet MST og grenseverdier for kroppsmasseindeks (KMI)
Verktøyet MST
Bruk av grenseverdier for KMI
Hvem skal risikovurderes?
Hvem skal ikke risikovurderes?
Bruker som motsetter seg helsehjelp
2. Praktisk gjennomføring - risikovurdering
Forberedelser
Gjennomføring hos bruker
Hvordan ta vekt og måle høyde
3. Poengskår under 2 og KMI over grenseverdiene
4. Poengskår 2 eller mer og/eller KMI under grenseverdiene
5. Individuell kartlegging
6. Tilpasset og tilstrekkelig ernæring (ernæringsplan)
Opprettelse av ernæringstiltak
Kontakt med fastlege
Evaluering av ernæringstiltak i tiltaksplan
Hvordan evaluere
Når tiltakene ikke virker
7. Videreføring av ernæringsrelevant informasjon
8. Når bruker ikke lenger er i risiko for underernæring
9. Ressurspersoner/-gruppe i ernæring
Kompetansekrav ♦ Begrepsforklaring ♦ Eksempler på avvik fra rutine ♦ Her kan du lese mer ♦ Lovverk ♦ Referanser
1.2 Bruk av grenseverdier for KMI
Ved følgende KMI-grenseverdier vil brukere være i risiko for underernæring uavhengig av MST-skår:
KMI i labsvar vurderes i henhold til grenseverdiene ovenfor.
Alle over 18 år som
Det anbefales å gjøre individuelle risikovurderinger, ut fra den enkeltes helsetilstand, for
Flere detaljer finner du her (nasjonal faglig retningslinje).
1.5 Brukere som motsetter seg helsehjelp
Ønsker ikke bruker å bli risikovurdert eller veid?
Tips! Dersom det er noe som gjør det lettere å gjennomføre vekttaking hos bruker bør dette beskrives i prosedyreteksten til tiltaket.
Risikovurdering skal utføres innen to uker ved oppstart av
Risikovurdering gjentas etter rutine:
Opprett situasjon "Væske og ernæring" i Gerica med følgende tiltak i tiltaksplan:
Sørg for nødvendig utstyr for å gjennomføre risikovurdering:
Ved første risikovurdering:
OBS:
Dersom en bruker er over 70 år og har KMI under 22, skal individuell kartlegging uansett gjennomføres. Dette gjelder også selv om risiko for underernæring ikke avdekkes. Det kan gjøres unntak hvis bruker har hatt stabil KMI på dagens nivå store deler av sitt voksne liv og er ved god allmenntilstand.
Ved alle risikovurderinger:
Oppdater IPLOS-fanen i Gerica etter risikovurderingen. Ernæringsopplysninger i IPLOS (Vurd. risiko for underernæring og ernæringsmessig risiko/underernæring) og datofelt må oppdateres.
Vekttaking:
Høydemåling (for alternativ høydemåling, se her):
Hvis bruker kan stå:
Hvis bruker er sengeliggende:
KMI-utregning hos brukere som har amputert en kroppsdel(er)
Se "KMI-utregning ved amputasjon" for fremgangsmåte (side 12 i pdf-filen).
Ved poengskår under 2 skal MST gjentas
Vektkontroll gjennomføres
TA eller PK som gjennomfører risikovurdering sørger for at tiltakene "x.13.2.6: Vurdere ernæringsstatus" og"x.3.9.6: Vektkontroll" ligger i tiltaksplan med riktig tidsplan.
Oppdater IPLOS etter risikovurderingen.
Ved poengskår 2 eller mer og/eller KMI under grenseverdiene er bruker i risiko for underernæring eller underernært.
TA eller PK som gjennomfører risikovurderingen er ansvarlig for at tiltaket "x.13.2.10 Individuell kartlegging ernæring" opprettes i tiltaksplan og at det blir satt opp tid til individuell kartlegging innen to uker (som utføres av TA eller PK) inkludert kontortid til dokumentasjon samme dag.
Oppdater IPLOS etter risikovurderingen.
Individuell kartlegging er nødvendig for å finne årsak til risiko for underernæring eller underernæring og brukes som grunnlag for å finne passende mål og tiltak.
Individuell kartlegging
Etter at individuell kartlegging er gjennomført må ADL oppdateres i Gerica dersom det oppdages endringer i brukerens funksjon knyttet til variablene "Lage mat" og "Spise": ELISE/Gerica - Ernæring - Forebygging og behandling av underernæring - Brukerveileder
Kostregistrering
Ved behov for å samle inn mer informasjon om hva bruker spiser og drikker kan det utføres en kostregistrering. Les mer i Kosthåndboka eller i kapittel 2 "Individuell kartlegging" i Nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring.
Brukerstatus
Skriv en kort oppsummering av brukerens ernæringssituasjon i brukerstatus. Husk å oppdatere ved endringer.
Ved risiko for og ved underernæring skal det settes inn ernæringstiltak i tiltaksplanen. Sammen med utforming av mål og en plan for evaluering utgjør dette en ernæringsplan. Utforming av tiltaksplan, mål og plan for evaluering utføres i samarbeid med bruker og eventuelt pårørende.
Ernæringstrappen kan brukes til veiledning i valg av best egnede og minst ressurskrevende tiltak for å oppnå målet med ernæringsbehandlingen. De fire nederste trinnene viser til enkle og tidlige tiltak som er mindre inngripende i brukers hverdag. Medarbeidere i tjenestene har et selvstendig ansvar på disse trinnene. Lege må involveres før oppstart av de tre øverste trinnene.
For forslag til ernæringstiltak i tiltaksplan trykk på fanen "Bakgrunn" øverst i rutinen:
Se manual elektroniske meldinger mellom kommune og fastlege.
TA har ansvar for å informere fastlegen ved risiko for underernæring/underernæring og igangsetting av ernæringstiltak. Beskriv følgende punkter i en elektronisk melding:
For forslag til en elektronisk melding til fastlege trykk på fanen "Bakgrunn" øverst i rutinen.
Følg opp, evaluerer og justerer ernæringstiltak i tiltaksplan
TA er ansvarlig for å
Informasjon om risiko for underernæring, individuell kartlegging og plan for å sikre tilpasset og tilstrekkelig ernæring skal dokumenteres i overflytningsdokumenter når bruker flytter mellom tjenestenivå. Dette for å sikre kontinuitet i behandling og oppfølging.
Det er viktig å sørge for at bruker og eventuelt pårørende er tilstrekkelig informert om og involvert i oppfølgingen, slik at de også kan være en nyttig kilde til informasjon og en samarbeidspart for neste ledd i informasjonsflyten.
Dersom bruker ikke lenger er underernært eller vurderes til å være i risiko for underernæring
Se rutine for Arbeidsoppgaver for ressursperson i ernæring - for tjenester i hjemmet.
For at du skal kunne følge oppgavene i rutinen anbefales det at følgende kurs gjennomføres:
For de bydelene som har innført onboarding: Ha kjennskap til innhold under emnet “Ernæring” i Onboardingsprogrammet – Infoguiden Helse og omsorg
►Alternativ høydemåling: Mål underarmslengden (ulna = avstand mellom albuespiss og håndleddsben) og sette aktuell verdi inn i følgende formel:
For instruksjonsvideo, se her.
Tilbake til "Hvordan ta vekt og måle høyde"
►Helsetjenester i hjemmet: Alle former for planlagte kommunale helsetjenester som ytes hjemme hos pasienten eller med utgangspunkt i pasientens hjem (tjenestenummer): psykisk helsearbeid (1), sykepleie til alvorlig syke (2), hjemmesykepleie (3), klinisk ernæringsfysiolog (23), avklaring og mestring (15), logoped (49), hjemmesykepleie natt (91), hverdagsrehabilitering (101), medisinsk avstandsoppfølging (103), ambulerende rehabilitering (ART) (106), hjemmesykepleie stasjonær (110).
Helsetjenester i hjemmet gjelder også helsetjenester i omsorgsboliger og andre tilrettelagte botilbud.
Tilbake til "Hvem skal risikovurderes?"
Tilbake til "Poengskår under to eller KMI over grenseverdiene"
►Klinisk bekymring rundt brukers ernæringssituasjon og helsetilstand: Klinisk bekymring kan være knyttet til: Ufrivillig vekttap, skjør hud, dårlig sårtilheling, apati, muskelsvinn, dårlig matlyst, endret smaksans, nedsatt svelgfunksjon, endret avføringsmønster, løstsittende klær eller langvarig sammenfallende sykdom.
Tilbake til "Brukere som motsetter seg helsehjelp"
Tilbake til "Poengskår to eller mer og/eller KMI under grenseverdiene"
►KMI (BMI på engelsk): Kroppsmasseindeks (KMI) er forholdet mellom vekt og høyde: Vekt/høyde2 (vekt måles i kg, høyde måles i m). BMI (Body Mass Index) brukes i Gerica.
►KMI - referanseområder
Under 70 år: Over 70 år:
<18,5: Undervekt <22: Undervekt
18,5-25: Normalvekt 22-27: Normalvekt
25-30: Overvekt 27-30: Overvekt
>30: Fedme >30: Fedme
Tilbake til: Gjennomføring risikovurdering"
Ved følgende KMI-grenseverdier vil brukere være i risiko for underernæring uavhengig av MST-skår:
►Mat- og næringsinntak: Mat- og næringsinntak omfatter det samlede inntaket av mat, drikke, næringstilskudd, væsketilskudd, sondeernæring, intravenøs ernæring og kosttilskudd.
►Matomsorg: Mat-, måltids-, spisebistand og/eller bistand til handling.
Tilbake til "Hvem skal risikovurderes?"
Tilbake til "Poengskår under to eller KMI over grenseverdiene"
►MST (Malnutrition Screening Tool): Et verktøy for vurdering av risiko for underernæring. Verktøyet består av to spørsmål som enten bruker selv kan svare på, eller du som medarbeider kan besvare via observasjoner, dersom bruker ikke er i stand til å svare selv.
►Primærkontakt (PK): Medarbeider med helsefaglig utdanning på minimum videregående nivå. Dette kan være helsefagarbeider, hjelpepleier eller omsorgsarbeider. Dersom brukers behov tilsier det kan også primærkontakten ha en høyere utdanning.
Primærkontakt skal jobbe brukerrettet i minst 75% stilling (pga kontiniutet).
Tilbake til: "Hensikten med rutinen er å"
►Registrering av ernæringsopplysninger i IPLOS:
►Risiko for underernæring: Omfatter tjenestemottakere som er underernærte eller i fare for å bli det. Risikoen for komplikasjoner relatert til sykdom og/eller behandling kan øke ved risiko for underernæring. I Oslo kommune benyttes MST for å vurdere om bruker er i risiko for underernæring.
Tilbake til: "Hensikten med rutinen er å"
►Tjenesteansvarlig (TA): Medarbeider med helse-, sosial- eller pedagogisk bachelorgrad (3-årig høyskoleutdanning). Utdanningen skal treffe brukers hovedutfordringer og behov. Dette kan være sykepleier, vernepleier, ergoterapeut, fysioterapeut, sosionom, pedagog, barnevernspedagog.
Tjenesteansvarlig skal jobbe brukerrettet i minst 75% stillingsstørrelse (pga kontinuitet).
Tilbake til: "Hensikten med rutinen er å"
►Underernæring: Defineres som en situasjon der mangel på energi, protein eller andre essensielle næringsstoffer forårsaker en målbar ugunstig effekt på kroppssammensetning, funksjon eller helserisiko.