Smittevern - Testing for VRE på langtidshjem v. 1.6

Hensikten med rutinen

Målsetting med testingen er å finne beboere som er smittet og sikre at tiltakene som er iverksatt er tilstrekkelige slik at ikke VRE etablerer seg som en mikrobe i miljøet.

Hvem gjelder rutinen for

Medarbeidere ved i langtidshjem i Oslo kommune.

Ansvarsfordeling

Institusjonssjef skal sørge for at det er en ved institusjonen som har det koordinerende ansvaret for all testing og rapportering.

Ansvarlig skal merke prøvene og rekvisisjonene i henhold til denne rutinen, og sørge for at penselprøven har synlig avføring. Det er viktig å følge opp prøvesvaret når dette foreligger. Ved positive svar skal rutiner iverksettes og riktige instanser varsles både innad på institusjoen og til smittevernteamet i SYE.

Sykehjemslegen har ansvar for å merke kjernejournal ved nye positive funn av VRE (alle typer).

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Utførelse av rutine

Innhold i rutinen:

For håndtering av beboere med kjent VRE, se rutine Smittevern - ESBL og VRE

For testing av pasienter på helsehus, se rutine Smittevern - Testing for VRE på langtidshjem

Generelt om prøvetaking for VRE

  • Det er ikke lov å ta test mot beboerens vilje
  • Beboeren er pliktig til å la seg undersøke dersom denne har vært eksponert 
  • Det skal tas en penselprøve fra anus hvor det må være synlig avføring på penselen for at prøven kan leveres inn til laboratoriene for gyldig resultat Se rutine Smittevern - Prøvetaking av avføring
  • Penselprøver uten synlig avføring skal ikke sendes inn men kastes som restavfall
  • Dersom beboer har stomi, tas penselprøve fra stomiåpning som om det er fra endetarm. Dersom pasienten har anus intakt, tas prøven fra anus i tillegg til prøve fra stomien
  • Det er mulig å ta prøve av avføringen, men da skal dette fremkomme av rekvisisjonen
  • Prøven kan ligge inntil fem dager i romtemperatur eller i kjøleskap frem til innlevering på laboratoriet (helst neste dag)
  • Prøvene leveres til det laboratoriet dere har avtale med
  • Testing for VRE er ikke grunnlag til isolering, selv ikke i påvente av prøvesvar
  • Sykehjemsetaten tester ikke dagsenterbrukere. Det er fastlegen som har ansvar for det
  • Det er ikke mulig å teste seg ut av smitteverntiltakene og det er ikke anbefalt å reteste en beboer som har fått påvist VRE. Smitteverntiltakene varer livet ut. 

Følgende beboer skal testes

(beboere som har fått påvist VRE skal ikke testes)

Alle nye beboere skal testes første uken, uavhengig av hvor de kommer fra

Nye avlastningspasienter testes en gang ved første innleggelse
Alle beboere som bor ved samme enhet som en med kjent VRE OG som deler fasiliteter som skyllerom, kjøkken, hjelpemidler osv (selvom beboer er sengeliggende) skal testes hver tredje måned (mars, juni, september og desember)

Når beboer med kjent VRE flytter ut eller dør, skal alle beboere som bor ved samme enhet (deler fasiliteter som skyllerom, kjøkken, hjelpemidler osv) skal testes syv-ti dager etter fraflyttingen eller dødsfallet

All screening av flere beboere skal avtales med laboratoriet før innlevering av prøver, slik at de har kapasitet til å dyrke og lese av prøvesvarene.

Svar av screeninger skal sendes til smittevern.sykehjem@sye.oslo.kommune.no (f.eks. vi har en bebeoer med kjent VRE. 13 av 15 beboere er testet negativt. Vi har en beboer vi ikke har fått testet). Husk å oppgi Gerica nummer på beboer med VRE. 

Beboere som har vært innlagt på sykehus, testes kun dersom de blir varslet om at de har vært eksponert. Beboerne oppholder seg kort tid på sykehus og testes og isoleres under sykehusoppholdet.

Ett negativt prøvesvar fra en som har vært eksponert betyr ikke nødvendigvis at pasienten ikke er smittet

Det tar lengre tid å dyrke frem VRE vanB. Laboratoriene vil først svare ut om Van A er påvist, deretter om vanB er påvist. Laboratoriet skal ringe ved positivt funn, men det er viktig at prøvesvarene sjekkes opp av avdelingen.

Testing av pasienter på avlastningsplasser i langtidshjem

  • Nye avlastningsplasienter testes en gang, ved første innkomst
  • Ingen testing ved utreise eller etter opphold 
  • Ingen retesting ved neste opphold
  • Dersom avlastningspasienten med kjent VRE bruker felles utstyr og hjelpemidler eller felles fasiliteter som skyllerom, vaskemaskin eller bad, må lagtidsbeboerne ved den avdelingen testes regelmessig (prevalensscreening) tilsvarende avdelinger med fast beboer med kjent VRE. Prevalens skjer etter sommeren
For pasienter som er på rullerende opphold eller avlastning på helsehus, gjelder reglene for testing på helsehus. Se Smittevern - Testing for VRE på helsehus
 

Tiltak ved nye positive prøvesvar

  • Ett funn regnes som utbrudd ved institusjonen
  • Alle nye positive prøvesvar skal meldes til smittevernteamet i SYE (se melderutiner i avsnittet lenger ned) samt i MSIS og Vesuv.no
  • Beboerens kjernejournal skal merkes med VRE
  • Ved nye tilfeller skal det gjøres smittesporing og testing av eksponerte beboere (alle ved samme avdeling). Kontakt smitteverntemaet for bistand og aktuelt laboratoriet for avtale tidspunkt for screening 
  • Smittesporing skal gjennomføres innen to uker etter nytt funn i samråd med smittevernteamet i SYE

Melderutiner til smittevernteamet i SYE

Følgende hendelser skal rapporteres til smittevernteamet i SYE via epost smittevern.sykehjem@sye.oslo.kommune.no :

  • Når en ny beboer med kjent VRE flytter inn
  • Når en beboer med kjent VRE flytter ut eller dør
  • Når resultater av screeninger er klart
  • Ved uventet nye funn av VRE i avdelingen. Husk å oppgi årsak til at beboer er testet (innkomstprøve, prevalensscreening, smittesporing eller sluttscreening - begrepene er beskrevet nederst i rutinen under Begrepsavklaringer)

Husk å oppgi gericanummer på beboer slik at vi får dokumentert episoden i våre registere.

Beboere med påvist VRE

  • Se DokumentSmittevern - ESBL og VRE (Gyldig)
  • Alle nyinnflyttede som har kjent VRE ved innkomst skal meldes til smittevernteamet
  • De som har fått påvist VRE skal anses som livsvarige bærere og skal IKKE testes under noen av kategoriene over
  • Ett negativt prøvesvar fra en som har fått påvist VRE betyr ikke av VRE er borte fra tarmen og tiltak skal fortsatt overholdes
  • I utgangspunktet skal ikke beboere med påvist VRE innvilges fastplass på institusjoner der de må dele toalett eller bad med andre. Dvs: 
    • Fagerborghjemmet 
    • Madserudhjemmet 
    • Nordseterhjemmet 
    • Rødtvet sykehjem
    • Paulus sykehjem 
    • Vålerengahjemmet 

Dersom beboer likevel har fått plass på ett av disse hjemmene, bør smittevernteamet i SYE kontaktes for å finne en løsning.

Testregime for avdelinger med en eller flere beboere med kjent VRE

Alle beboere ved en avdelingen (i denne sammenheng defineres avdeling som alle enheter som deler ett eller flere fasiliteter f.eks. skyllerom eller kjøkken, eller utstyr som hjelpemidler eller medisinskteknisk utstyr) testes en gang hver tredje måned (prevalensscreening i mars, juni, september og desember) for å sikre at iverksatte tiltak er tilstrekkelig for å stoppe smittespredning. Husk å avtale med laboratoriet når dere kan levere prøvene, samt å melde fra om svarene til smittevernteamet i SYE på smittevern.sykehjem@sye.oslo.kommune.no. Husk å oppgi Gericanummer ved nye funn.

Smittesporing ved uventet funn av VRE

Ved uventet eller nytt funn av beboer med VRE, skal det gjennomføres smittesporing eller testing av alle beboere ved samme enhet (de som deler fasiliteter som skyllerom, kjøkken, hjelpemidler mm). Avtal gjerne med smittevernteamet i SYE og med laboratoriet. 

Testregime når beboer med kjent VRE dør eller flytter til annen institusjon

Når en beboer med kjent VRE dør eller flytter til en annen institusjon, skal alle som har bodd ved samme avdeling (i denne sammenheng defineres avdeling som alle enheter som deler ett eller flere fasiliteter f.eks. skyllerom eller kjøkken, eller utstyr som hjelpemidler eller medisinskteknisk utstyr) testes for VRE. Dødsfallet skal meldes med Gerica nummer til smittevernteamet via smittevern.sykehjem@sye.oslo.kommune.no. Det skal gjennomføres en test av alle beboerne tidligst 7 dager etter dødsfallet eller utflytting. Prøvesvarene skal formidles til smittevernteamet i SYE. Når alle svar foreligger som negative blir avdelingen friskmeldt. 

Utstyr 

Bruk anbefalt utstyr fra det laboratoriet prøven skal leveres. 

Vancomycinresistente enterokokker (VRE) – screening, Metodebok OUS

Vancomycinresistente enterokokker (VRE) – screening, Metodebok AHUS

VRE screening, Fürst

Begrepsforklaring

VRE står for vankomycinresistente enterokokker. Enterokokker er en gruppe bakterier som normalt finnes i tarmen hos mennesker og dyr. De vanligste artene i slekten Enterococcus er E. faecalis og E. faecium.

Innkomstprøver vil si en prøve den første dagen beboeren kommer til sykehjemmet. Hensikt å identifisere bærere raskest mulig ved innkomst til ny institusjon og begrense videre smitte.  

Prevalenstesting vil si testing av alle beboere ved en enhet der beboerene deler fasiliteter som skyllerom, kjøkken, hjelpemidler osv. Hensikten er å avdekke eventuell smittespredning som kan ha skjedd i avdelingen. Gjøres hver tredje måned.

Sluttscreening vil si en test av alle beboere ved en enhet der beboerene deler fasiliteter som skyllerom, kjøkken, hjelpemidler osv. Hensikten er å avdekke eventuell smittespredning som kan ha skjedd i avdelingen. Gjøres syv til ti dager etter fraflytting eller mors.

Smittesporing vil si testing av beboer som har vært inneliggende i enheten deler beboere deler fasiliteter som skyllerom, kjøkken, hjelpemidler osvsamtidig som en positiv beboer. Hensikten er å påvise sekundærtilfeller og begrense videre smitte.

Lovverk

Smittevernloven

Referanser

Smittevern - ESBL og VRE

Smittevern - Prøvetaking av avføring

Smittevern - Utbrudd og varsling

Eksempler på avvik fra rutine

Innlevering av prøver uten synlig avføring. Manglende varsling av prøvesvar. Manglende merking av rekvisisjon. Manglende varsling til smittevernteamet ved positive funn, overflytting og dødsfall.