Smittevern - Forebygging av mage-/tarminfeksjoner v. 1.1

Hensikten med rutinen

Hensikten med rutinen er å hindre at mage-/tarminfeksjoner (gastroenteritt) oppstår, og å hindre at allerede oppstått infeksjon sprer seg videre til beboere, medarbeider og pårørende/besøkende ved langtidshjem og helsehus i Oslo kommune.

Hvem gjelder rutinen for

Rutinen gjelder for alle medarbeidere ved langtidshjem og helsehus i Oslo kommune.

Ansvarsfordeling 

  • Institusjonssjef har ansvar for at institusjonen har skriftlige rutiner for forebygging av mage-/tarminfeksjoner. Institusjonsleder har også ansvar for at alle aktuelle instanser blir varslet ved utbrudd. Dette skjer ofte i samarbeid med sykehjemslegen.
  • Enhetsleder er ansvarlig for at rutinene er tilgjengelige og kjent for medarbeider, og at de følges. 
  • Medarbeidere har ansvar for å holde seg oppdatert på aktuelle rutiner og følge dem.

Utførelse av rutinen

  • For å sikre best mulig etterlevelse av rutinen er det viktig at alt personale, beboere og pårørende/besøkende får informasjon om rutinen og hvilke tiltak som er nødvendige for å forhindre smitte.
  • Personale, pårørende/besøkende med symptomer på mage/tarminfeksjon bør ikke møte opp på en helseinstitusjon.

Hvordan smitter mage/tarminfeksjoner

Smittestoffet overføres som regel ved kontaktsmitte, ved direkte eller indirekte kontakt, men det forekommer  også dråpesmitte  i forbindelse med oppkast

Basale smittevernrutiner

Basale smittevernrutimer er beskrevet i ulike dokumenter i Infeksjonskontrollprogrammet til Oslo Kommune.

 

Håndhygiene

  • Korrekt håndhygiene Smittevern - Håndhygiene inklusiv hostehygieneer det viktigste tiltaket ved mage-/tarminfeksjoner, og skal utføres både før og etter all kontakt med beboere eller utstyr.
  • Beboerne må minnes på og få hjelp til å utføre håndhygiene etter toalettbesøk og før måltider
  • Alkohol har begrenset effekt på norovirus Smittevern - Norovirus, håndvask med såpe og vann anbefales. Alkoholholdig hånddesinfeksjon kan brukes ved norovirus forutsatt at hendene ikke har vært i direkte kontakt med smittestoffer, at hansker har vært benyttet, at desinfeksjonsmidlet har dokumentert effekt på nakne virus og at produsentens anbefalinger om mengde og virketid overholdes

Mat og drikke

  •  Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)
  • God hygiene ved matlaging og servering av mat er viktig.
  • Avvikle buffetservering/kaffetraller o.l. hvor beboer, pårørende o.l. kan forsyne seg selv
  • Sjekk holdbarhet og kvaliteten på privat mat på beboerrommet og vurder om noe av beboers private mat må kastes.
  • Institusjonen må hele tiden tilse at drikkevannet er av god kvalitet og uten forurensning.
  • Smitte fra mat og drikke (Mattilsynet)
  • Internkontroll (Mattilsynet)

 

Tiltak for å hindre smittespredning når infeksjonser først har oppstått:

Isolering

  • Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)
  • Beboere med smitteførende gastroenteritt bør isoleres på enerom med eget toalett eller egen toalettstol.
  • Flere beboere med samme symptomer kan dele rom.  

Dørskilt

  • Døren bør merkes med et skilt for å forhindre at ansatte og besøkende direkte inn på et rom med smitte uten å ta nødvendige forholdsregler.
  • Det må tilstrebes at pasienten skal gi skriftlig samtykke til dørskilt jfr Pasient og brukerrettighetsloven kap 3 og kap 4.
  • Oslo kommune har utarbeidet en mal for dørskilt, se Smittevern - Isolering Maler ligger under punktet relatert øverst t.v.

Renhold

  • Smittevern - Daglig renhold av smitterom, flekkdesinfeksjon og smitteutvask
  • Rom med beboere som har mage-/tarminfeksjoner må rengjøres daglig.
  • Renholder skal følge samme rutiner og bruke samme beskyttelsesutstyr som øvrig personale.
  • Steder som lett forurenses, som nattbord, seng, dørhåndtak, desinfiseres regelmessig.
  • Dørhåndtak til toalett, vaskeservant/kraner og toalett desinfiseres minst én gang daglig.
  • Alt søl fra diaré og oppkast må fjernes umiddelbart og området må desinfiseres og deretter rengjøres på vanlig måte.
  • Servise og bestikk fraktes i pose til skyllerommet der det desinfiseres i dekontaminator ved 850C. Deretter vaskes det i oppvaskmaskin på vanlig måte.  

Desinfeksjon

  • Sprit har dårlig effekt ved mage-/tarminfeksjoner, mest fordi det som skal desinfiseres også har organinsk materiale (oppkast/diare osv)
  • Kombinasjonsprodukter (såpe og sprit) f.eks. Ecolab Insidin duo eller Antibac Overflatedesinfeksjon + 75% med tensid (tensid = såpe) kan brukes
  • Wipes anbefales fremfor flytende da wipes slipper fukt, mens tørkepapir trekker til seg fuktighet
  • Alternativt kan andre godkjente desinfeksjonsmidler til helse- og sykepleie benyttes. Se EQS Smittevern - Kjemisk desinfeksjon

Tekstilhåndtering

  • Smittevern - Tekstiler, håndtering i avdeling
  • Alt tøy håndteres og vaskes som smittetøy så lenge beboer er isolert.
  • Smittetøy legges direkte i gule plastposer inne på beboer-/pasientrommet
  • Smittetøy må ikke oppbevares på beboer/pasientrom, men raskt sendes til vaskeriet/samlerom for skittentøy
  • Posene skal lukkes før de fraktes direkte ned til skyllerom/skittentøysrom
  • Hvis plastposen kan ha blitt forurenset på utsiden, skal den emballeres med en ny ren gul pose eller tørkes av med overflatesprit
  • Samlesekk for smittetøy sendes til vaskeri så raskt som mulig
  • Utfør håndhygiene etter all berøring med urene tekstiler og tøysekker

Avfallshåndtering

  • Smittevern - Smittefarlig avfall
  • I utgangspunktet kan alt håndters som restavfall
  • Engangsutstyr og annet avfall som er dryppende vått, mer enn produktet kan absorbere, skal håndteres som smitteavfall. Det pakkes i tett, gul plastpose før det tas ut av rommet.
  • Flergangsutstyr emballeres i plastposer når det skal bringes til skyllerommet, og varmedesinfiseres umiddelbart i dekontaminator med temperatur på 850C
  • Utstyr som ikke kan varmedesinfiseres skal desinfiseres med godkjent kjemisk desinfeksjonsmiddel.

Varsling

  • Utbrudd varsles etter gjeldende rutiner beskrevet her

Opphør av isolasjon

 

Medarbeidere med symptomer på mage-/tarminfeksjoner

Medarbeidere med symptomer på mage-tarminfeksjoner skal forlate arbeidsplassen og holde seg hjemme i henhold til beskrivelser i Smittevern - Arbeidsrestriksjoner ved kjent smitte

Utstyr

Kompetansekrav

  • Alle medarbeidere i institusjon må ha grunnleggende kompetanse om hygiene,smittevern og om mage/tarminfeksjoner.
  • Medarbeidere må kjenne til hvordan man forebygger at mage/tarminfeksjoner oppstår og de må kunne bidra til å forebygge videre spredning av allerede oppstått infeksjon.

Begrepsforklaring

  • Gastroenteritt/gastroenteritis er en akutt mage-tarminfeksjon, en betennelse i magesekken og tarmene. (NHI)

  • Utbrudd:

    • flere tilfeller enn forventet av en bestemt sykdom innenfor et område (f.eks. hele eller deler av helseinstitusjonen) i et gitt tidsrom
    • to eller flere tilfeller av samme smittsomme sykdom, med antatt felles kilde
    • enkelttilfeller av sykdommer som normalt ikke forventes å forekomme i Norge

Smittevernloven

Pasient og brukerrettighetsloven

Forskrift om smittevern i helse og omsorgstjensten

Drikkevannsforskriften

Forskrift om internkontroll for å oppfylle næringsmiddellovgivningen

 

Referanser

Smittevernveilederen (FHI)

Kontroll og oppfølging av pasienter med tarminfeksjoner, veileder for helsepersonell (FHI)

Veileder for basale smittevernrutiner (FHI)

 

Eksempel på avvik fra rutinen

Avvik fra denne rutinen skal meldes skriftlig i EQS. Meldingen går til avdelingsleder til institusjonssjef. Avdelingsleder er ansvarlig for straks å rette opp forhold som avviker fra gjeldende rutiner og som medfører økt smittefare. Avdelingsleder er ansvarlig for å innføre tiltak som skal forhindre nye avvik.

 

Her kan du lese mer

E-coli (FHI)

Norovirus Smittevern - Norovirus

Clostridium Smittevern - Clostridium difficile

ESBLDokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig) VAR - Prøvetaking for undersøkelse av ESBL og VRE (Ikke tilgjengelig)

Campylobacter (FHI)

Shigella (FHI)

Tyfoidfeber (FHI)